Annons

Saudiarabien ska bygga nytt Dubai - och börsnotera staden

Saudiarabien vill bygga ett nytt Dubai. Men det oljerika kungadömet nöjer sig inte med det – staden ska också börsnoteras, rapporterar Reuters.

Bild:Colourbox

Saudiarabien vill inte bara bygga ett nytt Dubai längs kungarikets nordvästra kust. På sikt ska den nya staden Neom, som beräknas kosta motsvarande 4.187 miljarder kronor att bygga, börsnoteras.

Det säger den 32-årige kronprisen Mohammed bin-Salman i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

"Det kanske kommer hända efter 2030, det kanske kommer hända innan, men idén och strategin är att det ska börsnoteras så småningom", säger kronprisen.

Neom ska sträcka sig in i grannländerna Egypten och Jordanien, skriver Reuters. En del av planerna är en bro över Röda havet till Egypten. Byggstarten är planerad till slutet av 2019 och den första fasen ska vara avklarad till 2025.

Kronprinsen jämför det med om den amerikanska storstaden New York hade börsnoterats men säger att till skillnad från i andra stora städer kommer myndigheterna i Neom bara vara ansvariga för att stimulera tillväxt.

Samtidigt upprepar Mohammed bin-Salman att planerna på en börsnotering av oljejätten Armaco fortskrider. Det kvarstår detaljer men i intervjun lovar han en börslistning under nästa år.

Under det gångna året har det dykt upp stora frågetecken kring noteringen av Armaco, bland annat vad gäller värderingen. De senaste veckorna har det också förekommit uppgifter om att Saudiarabien är på väg att överge planerna helt.

Neom-planerna är ett stort avsteg från livet i Saudiarabien i övrigt. Kungariket styrs av hårda religiösa lagar och kungafamiljen har traditionellt stött sig på radikala religiösa grupper för att vinna stöd. Frågan hur kronprinsen ska kunna balansera förnyelse med att blidka gamla bundsförvanter kvarstår.

Det är inte första gången det oljerika Saudiarabien ger sig på ambitiösa stadsbyggnadsplaner. Nyhetsbyrån Bloomberg noterar att ett tidigare projekt, en kontorspark utanför huvudstaden Riyadh som kostade 10 miljarder dollar att bygga, fortfarande står i stort sett tom.

Ett annat exempel är King Abdullah Economic City. I dag bor 5.000 personer i området – en bra bit under de 2 miljoner som det planerades för 2005.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera