Annons

Saudiarabien satsar 550 miljarder – vill bli nytt Hollywood

Saudiarabiens vill bli Mellanösterns filmnav. Nu satsar landet stort på att främja den nykläckta nöjesindustrin i landet som för några år sedan förbjöd filmer från att visas på bio.  

Flera filmer planeras nu att spelas in i ökenlandet som ligger på den Arabiska halvön.
Flera filmer planeras nu att spelas in i ökenlandet som ligger på den Arabiska halvön.Foto:TT

Bara tre år har gått sedan Saudiarabien släppte det biografförbud som begränsat filmindustrin i landet sedan 1980-talet. Men sedan kronprins Mohammed bin Salman tog makten 2017 har somliga regler lättats kring nöjes- och kultursektorn. Även kvinnor tillåts numera köra bil. 

Landet investerar nu 64 miljarder dollar, lite mindre än 550 miljarder kronor, i sin inhemska filmindustri som en del av en större satsning på att bli Mellanösterns filmnav. Det går hand i hand med en satsning på att locka fler turister till landet, och ses även som ett sätt för Saudiarabien att diversifiera sin oljetunga industri, skriver Bloomberg

Just nu filmas Hollywood-satsningen 'Desert Warriors' i landet och skådespelaren Gerard Butlers thriller 'Kandahar' förbereds för inspelningar i det Unesco-skyddade Al-Ula-området som öppnades upp förra året.

Även Netflix ser potential i området, och satsar just nu resurser på att öka sitt innehåll för Mellanöstern. Nyligen skrev man kontrakt med en filmstudio i Saudiarabien om åtta nya filmer. 

”Vi vill bli regionens destination för att filma, och kreativiteten och potentialen här är enorm”, säger filmproducenten Mohammed Al Turki till tidningen. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera