1515

Saudiarabien satsar 550 miljarder – vill bli nytt Hollywood

Saudiarabiens vill bli Mellanösterns filmnav. Nu satsar landet stort på att främja den nykläckta nöjesindustrin i landet som för några år sedan förbjöd filmer från att visas på bio.  

Flera filmer planeras nu att spelas in i ökenlandet som ligger på den Arabiska halvön.
Flera filmer planeras nu att spelas in i ökenlandet som ligger på den Arabiska halvön.Foto:TT

Bara tre år har gått sedan Saudiarabien släppte det biografförbud som begränsat filmindustrin i landet sedan 1980-talet. Men sedan kronprins Mohammed bin Salman tog makten 2017 har somliga regler lättats kring nöjes- och kultursektorn. Även kvinnor tillåts numera köra bil. 

Landet investerar nu 64 miljarder dollar, lite mindre än 550 miljarder kronor, i sin inhemska filmindustri som en del av en större satsning på att bli Mellanösterns filmnav. Det går hand i hand med en satsning på att locka fler turister till landet, och ses även som ett sätt för Saudiarabien att diversifiera sin oljetunga industri, skriver Bloomberg

Just nu filmas Hollywood-satsningen 'Desert Warriors' i landet och skådespelaren Gerard Butlers thriller 'Kandahar' förbereds för inspelningar i det Unesco-skyddade Al-Ula-området som öppnades upp förra året.

Även Netflix ser potential i området, och satsar just nu resurser på att öka sitt innehåll för Mellanöstern. Nyligen skrev man kontrakt med en filmstudio i Saudiarabien om åtta nya filmer. 

”Vi vill bli regionens destination för att filma, och kreativiteten och potentialen här är enorm”, säger filmproducenten Mohammed Al Turki till tidningen. 


Innehåll från EKNAnnons

Så har EKN hjälpt svenska Exeger att växa

Exegers solcell Powerfoyle.
Exegers solcell Powerfoyle.

Exeger är ett svenskt bolag med en prisbelönt världsledande solcellsteknik som konverterar all ljusenergi till elektrisk energi – både inomhus och utomhus. Solcellen som kallas Powerfoyle kan se ut som läder, textil eller varför inte borstat stål. För att kunna växa har bolaget tagit hjälp av EKN – bland annat genom en Grön rörelsekreditgaranti.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

När man säger solceller tänker de flesta nog på stora solkraftsparker eller 100 kvadratmeter på ett villatak. Men Exegers solcell Powerfoyle är något helt annat, framtagen för att på några kvadratcentimeter ladda våra vardagsprylar – oavsett var man befinner sig.

– Vår solcell är unik för att den kan finnas i produkter vi människor bryr oss om och behöver i vardagen. Det är görbart tack vare Powerfoyles olika designmöjligheter, och för att den laddar oavsett ljuskälla. Du har hela tiden tillgång till en grön energi genom ljuset runtomkring, både inomhus och utomhus, förklarar Exegers vd Giovanni Fili.

Giovanni Fili är vd för Exeger.
Giovanni Fili är vd för Exeger.

Att Powerfoyle går att böja och framställa i olika designvarianter gör att den kan integreras i praktiskt taget alla konsumentprodukter som behöver elektricitet. Och det är också precis så Exegers försäljning går till – genom samarbeten. Under 2021 har företaget gjort sina första fyra produktlanseringar tillsammans med framgångsrika företag inom olika områden. Dels världens första självladdande cykelhjälm, dels världens första självladdande hörlur. Hörlurar som ger ett obegränsat och miljövänligt användande.

EKN tar 80 procent av bankens risk

Exeger har samarbetat med statliga EKN i flera år. EKN finns till för att hjälpa svenska exportföretag, och redan tidigt i bolagsresan fick Exeger rådgivning av EKN. Och nu när Exeger behöver kapital till sin nya stora produktionsanläggning i Stockholm har EKN gått in och garanterat 80 procent av bankens risk genom en grön rörelsekreditgaranti.

– En finansieringslösning som denna från EKN öppnar givet upp större lånemöjligheterna från banker, säger Giovanni Fili.

”Irreversible tech”

Under pandemin har bolaget dessutom vunnit årets uppfinnare – ett pris som delas ut av European Patent Office – samt skalat upp och industrialiserat en ny teknisk plattform för Powerfoyle med 50 procent högre effekt inomhus. Med hjälp av EKN har nu Exeger säkrat finansiering för att inleda bygget av Europas största solcellsfabrik, och nu siktar bolaget framåt.

– Vi kommer att driva en ny standard inom konsumentelektronik. Bluetooth finns numera överallt, och precis så ser vi på resan med Powerfoyle. Det är en teknik som ingen kommer att kunna se sig utan när de väl börjat använda den – det kallar vi för irreversible tech, säger Giovanni Fili.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?