1515

Saudiarabien räknar med oljepris på 50 dollar

Saudiarabiens finansministerium verkar tro att oljepriset når i genomsnitt 50 dollar per fat för åren 2020-2023. Det visar en analys av landets preliminära budget från den amerikanska storbanken Goldman Sachs.

Det rapporterar Bloomberg

Foto:AP

I veckan föll priset på nordsjöolja, Brent, ytterligare 6 procent till 39 dollar per fat, medan WTI-oljan backade nästan 8 procent till 37 dollar fatet. Sedan årsskiftet uppgår prisraset till 40 procent efter att efterfrågan störtdykt i spåren av coronapandemin. 

Saudiarabien, som är en av världens största oljeproducenter, verkar nu tro att oljepriset kommer att handlas för i genomsnitt 50 dollar per fat de kommande tre åren, enligt en analys av Goldman Sachs baserad på landets preliminära budget.

Det motsvarar en prisökning på över 25 procent från nuvarande nivåer, men inte tillräckligt högt för att Saudiarabien ska nå en balanserad budget, enligt finanstidningen.

Bloomberg noterar att Internationella valutafonden, IMF, uppskattar att oljepriset behöver nå 66 dollar per fat 2021 för att Saudiarabien ska uppnå en balanserad budget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?