Saudiarabien knyter tätare band till Kina

Kina och Saudiarabien kommer öka sitt samarbete inom oljesektorn, bland annat genom export av saudisk olja till landet. Det meddelade Kinas president Xi Jinping och Saudiarabiens kung Salman under hans besök i Peking under lördagen, rapporterar Reuters.

"Båda länderna är villiga att öka graden av samarbete inom oljesektorn, inklusive att leverera saudisk olja till den ständigt växande kinesiska marknaden", meddelade de båda ledarna i ett gemensamt uttalande.

I fjol förlorade Saudiarabien marknadsandelar till Ryssland, vilket har lett till att landet har försökt öka exporten till Kina, som är världens nästa största oljemarknad.

I torsdags undertecknade de båda länderna avtal till att värde på upp till 65 miljarder dollar, motsvarande cirka 573 miljarder kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?