1515

Saudiarabien: Khashoggi dog i slagsmål på konsulatet

Saudiarabien uppger att journalisten Jamal Khashoggi dödats i samband med ett slagsmål på konsulatet i Istanbul, uppgifter som USA:s president Donald Trump anser är trovärdiga.

Två högt uppsatta personer har fått sparken efter händelsen.

Bild:Jacquelyn Martin

Enligt de nya uppgifterna visar preliminära resultat av Saudiarabiens utredning att han dödats efter ett slagsmål som utbrutit med människor han träffat där.

Khashoggi gick in i Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut ur byggnaden igen.

"Diskussioner mellan honom och personer som mötte honom …på Saudiarabiens konsulat i Istanbul ledde till ett bråk och ett slagsmål med medborgaren Jamal Khashoggi, som ledde till hans död, må han vila i frid", säger landets justitieminister i ett uttalande.

Tidigare har landet hållit fast vid uppgiften att Khashoggi själv lämnade konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende, men den förklaringen har mötts med misstro från många håll.

"Utredningen pågår fortfarande och 18 saudiska medborgare har gripits", står det i ett uttalande från saudisk åklagare.

En person med insyn i Saudiarabiens utredning uppger för Reuters att det inte fanns någon order om att döda eller kidnappa Khashoggi, men att det finns en stående order från underrättelsetjänstens ledning att hämta hem kritiker till Saudiarabien.

En general som arbetat med Khashoggi i London valdes ut för uppdraget, som "tolkades aggressivt", enligt den anonyma källan, som uppger att kronprins Mohammed bin Salman inte kände till detta.

Enligt källan var konsulatets chaufför en av de personer som lämnade över Khashoggis kropp till en "lokal samarbetspartner".

Saudiarabien meddelar att en av hovets rådgivare, som även varit nära medarbetare till kronprins Mohammed bin Salman, och en högt uppsatt underrättelsechef får sparken med anledning av händelsen.

Saudiarabiens kung Salman har beslutat att ledningen för underrättelsetjänsten ska omorganiseras under ledning av kronprins Mohammed bin Salman. Bland annat ska regelverket uppdateras, underrättelsetjänstens befogenheter fastställas och metoder utvärderas, enligt landets statliga nyhetsbyrå.

Ett utskott med landets inrikesminister, utrikesminister, underrättelsechef samt chefen för inrikes säkerhet ska bildas under ledning av kronprinsen. Det nya utskottet ska rapportera till kung Salman inom en månad.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Saudiarabiens kung Salman har i telefonsamtal kommit överens om att fortsätta utredningen om vad som hände Jamal Khashoggi, uppger Turkiets presidentkansli.

De två "poängterar vikten av att fortsätta arbeta tillsammans i fullt samarbete", enligt en turkisk källa med insyn, och har utbytt information om ländernas utredningar i fallet.

Under fredagen förhörde turkiska åklagare turkar anställda vid det saudiska konsulatet.

Polisens tekniker har samlat DNA-prover från konsulatet och från konsulns residens, och ett skogsområde nära Istanbul har genomsökts efter spår.

Turkiets utrikesminister förnekade på fredagen uppgifter om att landet skulle ha delat med sig av en påstådd ljudinspelning av det misstänkta mordet till USA.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?