Saudiarabien: Inget minskat sug efter olja

Pratet om att den globala efterfrågan på olja snart kan ha nått sin topp är ”vilseledande”. Det säger Saudiarabiens energiminister Khalid al-Falih under den pågående oljekonferensen CERAWeek i Houston, enligt Bloomberg News.

Tesen att efterfrågan på olja snart kan vända nedåt, varpå miljarder fat olja kommer att lämnas kvar i outvecklade fält, florerar bland energibolagstoppar, analytiker och andra marknadsaktörer.

Men energiministern i Saudiarabien, världens största oljeexportör, delar inte den uppfattningen. Khalid al-Falih spår istället att den globala efterfrågan kommer att nå 100 miljoner fat om dagen ”mycket snart”.

Kommentarerna gavs med koppling till behovet av att investera för framtida oljeproduktion, men det bör noteras att Saudi förbereder sig för att börsnotera delar av den statliga oljegiganten Saudi Aramco under nästa år.

Uppfattningen delas av flera tunga pjäser på marknaden.

”Vi ser ingen topp för oljeefterfrågan. Tillväxten kanske saktar in, men ingen topp”, säger Fatih Birol, chef för Internationella energimyndigheten, IEA, under konferensen.

Oljekartellen Opecs generalsekreterare Mohammad Barkindo säger i sin tur att han inte tror att en topp kommer att nås inom ”överskådlig framtid”.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?