1515
Annons

Saudiarabien använde skandalbolaget Cambridge Analytica

Saudiarabien ledning har använt sig av företaget SCL Group, moderbolag till skandalomsusade Cambridge Analytica, för att förbättra landets image i omvärlden. 

Det skriver New York Times som kartlagt parternas förehavanden.

Mohammaed bin Salman.
Mohammaed bin Salman.Foto:Pavel Golovkin

SCL Groups arbete i landet föregick de omfattande förändringar och förnyelser som ägt rum i Saudiarabien på senare år. Som grund för arbetet genomförde SCL omfattande studier på befolkningen i landet, inte minst avseende deras syn på kungafamiljen. Det överordnade målet ska enligt New York Times ha varit att bibehålla landets politiska stabilitet.

Bland de konkreta åtgärder som under arbetet föreslogs av SCL fanns ett stopp för det 35-åriga förbudet mot biografer i landet. Ett annat var att tillåta Saudiarabiens kvinnor att köra bil. Båda åtgärderna har under det senaste året också genomförts. Bakgrunden till reformarbetet ska ha varit det oljeprisras som fått många bedömare att oroa sig över Saudiarabiens bristande ekonomiska diversifiering. 

SCL:s dotterbolag Cambridge Analytica, som ansökte om konkursskydd tidigare i år, hamnade i strålkastarljuset efter avslöjandet i mars om att bolaget hade använt sig av Facebook FB -4,23% Dagens utveckling s brukardata i syfte att kartlägga dess användare. Cambridge Analytica gjordes också känt för att ha hjälpt USA:s nuvarande president Donald Trump under hans valkampanj 2016.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?