Annons

Satsningar på svenskt elflyg

Naturvårdsverket har beviljat totalt 390.000 kronor i en första satsning på laddstolpar för elflygplan i Sverige. Stödet går till AB Dalaflyg, Dala Airport AB och Fyrstads flygplats AB. Målet är att på sikt skapa en laddinfrastruktur i dalaregionen, längs med Västkusten och knyta ihop med Norge.

Laddstolpar på Dala Airport.
Laddstolpar på Dala Airport.Foto:Johan Strömer

Fyrstads flygplats räknar i sin ansökan med att årligen kunna ersätta cirka 700 flygtimmar med elflyg, och att åtgärderna ska vara klara 2021. Naturvårdsverket uppskattar att det minskar utsläppen av koldioxid med ungefär 900 ton under projektets livslängd.

Naturvårdsverket har även fått in ansökningar om stöd för att köpa elflygplan, men de är fortfarande under behandling.

”Då rör det sig om större belopp, där vi räknar med att kunna ge besked före sommaren”, säger Gustav Kjellander, handläggare vid Klimatklivsenheten på Naturvårdsverket.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?