1515

SAS vd: Vi måste spara mer

Efter en svag kvartalsrapport, där fortsatt pressade priser slår mot lönsamheten, flaggar vd Rickard Gustafson för nya besparingar. Han utesluter inte heller en nyemission för att klara skulder som förfaller 2018.

Rickard Gustafson.
Rickard Gustafson.Bild:Jesper Frisk

De flesta siffrorna pekade nedåt i den kvartalsrapport som SAS offentliggjorde på onsdagen. Vinst före skatt landar på minus 697 miljoner kronor, mer än under samma period i fjol och sämre än väntat.

”Vi har rapporterat ett säsongsmässigt svagt resultat”, säger Rickard Gustafson, som alltså uttrycker missnöje trots att vintermånaderna brukar vara svaga.
”Det är inte tillfredsställande.”

Däremot påpekar han att antalet passagerare ökat, samt att intäkterna faktiskt stiger med 8 procent.

”Kunderna tycker att vi gör någonting rätt.”

Av allt att döma betalar dessa kunder mindre, och Rickard Gustafson påpekar att prispressen är fortsatt hård. Detta märks inte minst på resor över Atlanten, där Norwegian konkurrerar med budgetflyg och där Donald Trumps kontroversiella politik avskräckt turister.

”Lönsamheten är inte där den ska vara”, säger SAS-chefen som påpekar att en stark dollar och stigande bränslepriser också slår mot marginalerna.

”Det här gör att vi måste fortsätta att jobba med vår kostnadseffektivitet.”

Bolaget har sedan tidigare presenterat ett sparmål på 1,5 miljarder kronor, som ska vara genomfört tills 2019. Omkring hälften av målet ska nås i år, men trots att SAS-chefen säger sig vara på god väg dit, är detta inte tillräckligt.

”Vi måste göra än mer”, fortsätter Rickard Gustafson, som sjösatt en intern utredning som ska hitta nya sparåtgärder i organisationen.

Målet är att berätta mer om dessa under andra halvåret i år. Sedan några månader har SAS arbetat med två operativa center utanför Skandinavien. Dessa ska ligga i södra Spanien samt i Londonområdet, och rekrytering av de första anställda pågår nu.

Målet är att mellan sju och tio plan ska vara baserade vid dessa. Räknat på 30 anställda per plan och en grupp chefer, skulle det innebära att i runda slängar 300 SAS-medarbetare kommer att rekryteras till dessa baser.

Det är främst de lägre personalkostnaderna i länderna som lockar Rickard Gustafson.
I sin kommentar till rapporten också talar om att optimera flygbolagets kapitalstruktur.

Förutom sparbeting och sänkta kostnader för anställda, handlar detta om lån som löper ut under 2018.

”Vi måste börja planera i förtid. Vi har en del förfall i vår låneportfölj som kommer den kommande perioden”, säger han och tillägger:
”Det finns en palett av möjligheter.”

Han nekar inte till att en nyemission finns med i den paletten.

”Det kan jag inte kommentera. Men vi tittar på alla alternativ.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?