1515
Annons

SAS vd skrotar tidigare prognos: "Det rinner ut mycket pengar fort nu"

Flygbolagen hör till de som drabbats allra hårdast av coronakrisen och nu vädjar de om hjälp. Och det behöver gå snabbt.

”Det rinner ut mycket pengar ur kassan fort nu”, säger Rickard Gustafson, vd för SAS.

Foto:Kallestad, Gorm, Kallestad, Gorm, Kallestad, Gorm

Coronautbrottet har försatt flygbranschen i en kris av sällan skådat slag. Norwegians vd sade på fredagen att bolaget är några veckor från en konkurs. För SAS SAS +2,30% Dagens utveckling ser det inte lika illa ut men bokningarna uteblir och många tusentals flygningar ställs in.

”Antalet nya bokningar är begränsat och många kunder bokar av resor. Netto är det inte så mycket bokningar i systemet”, säger Rickard Gustafson.

Samtidigt måste personalen få sina löner.

På fredagen träffade han och andra representanter från flygbranschen infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Det resulterade inte i några konkreta besked om stöd. Men Eneroth konstaterade att branschen är mycket illa ute och sade efter mötet att han inte utesluter åtgärder.

”Vi behöver agera nu, inte om några månader”, säger Rickard Gustafson.

I Norge har regeringen presenterat ett krispaket med åtgärder som berör både Norwegian och SAS, bland annat tillfälligt slopade flygplatsavgifter.

Rickard Gustafson bedömer att bolaget har motståndskraft under vad han beskriver som en överskådlig tid.

”SAS har en god finansiell ställning. Det är något vi har jobbat med under många år. Vi har lärt oss av tidigare svåra situationer som med askmolnet och sars, att efterfrågan påverkas rejält. Då gäller det att ha en god likviditet för att stå i det här så länge som möjligt”, säger han.

Men i den takt situationen förändras nu behövs nya typer av lösningar för att överleva. Regeringens förslag om statligt stöd för företag som inför korttidsarbete under kriser. Men det skulle behöva komma på plats ännu snabbare än 1 maj, som är regeringens besked.

För drygt två veckor sedan bedömde SAS att effekterna av coronautbrottet skulle innebära ett intäktsbortfall på 200 miljoner kronor. Nu är läget ett helt annat.

”Vid kvartalsrapporten hade vi en situation där vi inte flög till Fastlandskina. Det är inte en jättestor del av vår verksamhet. I övrigt såg vi inga onormala mönster på bokningarna. Det gällde då. Det gäller inte längre”, säger Rickard Gustafson, som i nuläget inte kan ge en uppdaterad siffra.

Sedan tog virusspridningen fart i bland annat Sydkorea och Italien, och nu i veckan kom dråpslaget att USA portar europeiska inflygningar.

SAS koncernledning har tillfälligt sänkt sina löner med 20 procent. Övrig personal har ombetts kapa arbetstid och lön med 20 procent under tre månader. Fackliga förhandlingar pågår. Rickard Gustafson vill inte behöva säga upp personal.

”Vi vill ju ha tillbaka personalen omgående när vi är igenom det här. Men vi måste sänka personalkostnaderna så länge vi har den här situationen.”

Inom SAS-koncernen har två medarbetare hittills har insjuknat i covid-19.

”Det är en pilot och en kabinmedarbetare. Ingen av dem har haft symptom när de har varit i tjänst utan symptomen har kommit när de varit lediga och efter det har de inte kommit tillbaka. Vi önskar de naturligtvis ett snabbt tillfrisknande”, säger han.

”Utöver det har vi ganska många medarbetare som sitter i karantän för att de har varit i områden där smittan finns. Jag har ingen exakt siffra för det rör på sig hela tiden.”

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Därför kan inte svenska ägare handla med ABB-avknoppningen

Svenska sparare med ABB-aktier såg under måndagen Accelleron avskiljas från bolaget. Men de faktiska depåbevisen dröjer, och därmed chansen att agera på marknadsrörelser.

”Kunder kan handla när depåbevisen har konverterats till schweiziska aktier, vilket planeras vara klart tidigast den 14 oktober”, säger Nordeas presstalesperson David Henriksson.

Foto:Wolfgang von Brauchitsch/Bloomberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera