Annons

SAS-strejken fortsätter måndag och tisdag – dödläge råder

Frustrationen är stor bland resenärerna som drabbas av pilotstrejken som fortsätter under måndagen och tisdagen. Som plåster på såren utökar SAS möjligheterna att boka om eller av biljetter till och med 5 maj, även för icke inställda flyg.
”Din resa blir fullt återbetald”, säger presschef Freja Annamatz.

Foto:Johan Nilsson/TT

Den infekterade konflikten mellan SAS SAS NOKo 0% Dagens utveckling och flygbolagets piloter har satt stora delar av trafiken ur spel. I förhandlingarna råder dödläge och strejken fortsätter under måndagen och tisdagen med drygt 1.200 inställda avgångar som beräknas drabba 110.000 resenärer.

”En strejk är en extraordinär händelse utanför bolagets kontroll, samtidigt gör vi allt vad vi kan för att omboka och ge avbokningsmöjligheter till kunderna”, kommenterar Freja Annamatz, presschef på SAS. 

Resenärer som inte kan flyga hem på grund av strejken ersätts för sina utlägg, lovar hon. 

”För de resenärer som är strandsatta gäller återbetalning för hotell och mat. Kunderna får också tillbaka pengarna för sina biljetter om de väljer ett avboka sin resa. Även om du har en ombokad resa kan du avboka den och få pengarna tillbaka.”

SAS uppger också att de erbjuder ombokning eller avbokning av biljetter till och med den 5 maj.

”Om du väljer att boka av din resa blir den fullt återbetald, även för icke inställda flyg”, säger hon och råder resenärerna att bilda sig en egen uppfattning om risken att deras flyg blir inställt. 

”På vår hemsida kan man se vilka flygturer som drabbas eller är i riskzonen för att ställas in. Vissa flyg avgår som planerat.”

Sedan strejken inleddes har fackförbundet och arbetsgivaren inte talat med varandra.

”Det handlar inte om prestige eller om vem som ska ringa först. Det handlar om att hitta möjligheter för en konstruktiv dialog och det gör vi inte när piloterna står kvar i sin extrema position”, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen till TT.

Det så kallade industrimärket är vägledande för löneförhandlingar i Sverige och det ligger för året på 2,3 procent. Enligt Granevärn har SAS försökt möta piloternas krav på större inflytande över sina scheman, men kan inte förhandla om lönepåslag utöver märket.

På söndagsmorgonen var läget fortfarande låst, enligt Wilhelm Tersmeden, ordförande för fackförbundet Svensk pilotförenings SAS-sektion.

”Inga förhandlingar. Genomför möten med våra medlemmar”, skriver Tersmeden till TT.

Torbjörn Granevärn vill understryka att arbetsgivaren ser piloterna som en viktig och professionell yrkesgrupp.

”De är vana att ta ansvar i sin yrkesroll, men jag skulle uppskatta om de tog lite ansvar här också. Båda sidor måste ta ansvar”, säger han.

Hur många som ska flyga närmaste veckan har valt att avboka sina biljetter?
”Det har jag inga siffror på. Men väldigt många hör av sig, strejken skapar oro bland kunderna. Av dem som drabbas känner många stor frustration. Vi gör allt vi kan för att underlätta att hitta alternativa transporter”, svarar presschef Freja Annamatz.

Blir kunder som väljer att avboka sina resa, eller som ombokar till andra datum, ersatta för hotellrum som inte kan bokas av?
”Nej, för detta behöver resenärerna se över sina reseförsäkringar och avtal med andra leverantörer”, säger Freja Annamatz och upprepar: 

”Vi har ett ansvar att att ta hand om våra passagerare och återbetalar kostnader för hotell och mat precis som vid alla typer av inställda flyg och förseningar. Vi kontaktar resenärer som är strandsatta och försöker hjälpa dem så gott det går komma hem”, säger Annamatz.

 


Innehåll från LonginesAnnons

Tidlös klassiker hyllar luftens hjältar

Paul-Émile Victor och Amelia Earhart använde båda två Longines-klockor på sina expeditioner. De har fungerat som inspiration till Longines nya klockserie Spirit.
Paul-Émile Victor och Amelia Earhart använde båda två Longines-klockor på sina expeditioner. De har fungerat som inspiration till Longines nya klockserie Spirit.

Amelia Earhart, Howard Hughes, Elinor Smith och Paul-Émile Victor. 

Alla var de äventyrare som förverkligade sin upptäckarlust.

Nu presenterar ett av Schweiz mest anrika klockföretag en kollektion, helt dedikerad dessa djärva hjältar.

Sport och luftfart är bara några områden där närvaron av tid är helt nödvändig. Utan stoppur ingen tidtagning – utan klockor inga flygplan i luften. 

Världens äldsta logotyp på en klocka visar just ett bevingat timglas. Symbolen skapades av den schweiziska klocktillverkaren Longines. Företaget, som grundades redan år 1832 i lilla Saint-Imier strax utanför Bern, har alltid förknippats med lika delar elegans och sportig framtoning. 

Longines har varit officiell tidmätare vid mängder av olympiska spel, världsberömda tennismästerskap och världscuper i utförsåkning. Samtidigt har man också tydligt profilerat sig som livsviktig leverantör av precisa instrument till Féderation Aéronautique Internationale (FAI), den internationella organisationen för att främja aerodynamisk verksamhet. 

År 1938 flög Howard Hughes jorden runt på rekordtid, mätt av Longines.
År 1938 flög Howard Hughes jorden runt på rekordtid, mätt av Longines.

”Gör det omöjliga”

En av de pionjärer som levde för luften var den excentriske mångmiljonären och filmproducenten Howard Hughes. Han vilade knappast på sin förmögenhet. 1938 flög han jorden runt på rekordtid, mätt av Longines. Ombord hade Hughes alltid sin Longines Sidérograph, en patenterad klocka skräddarsydd för cockpit. 

”Gör det omöjliga, eftersom nästan alla har sagt till mig att mina idéer mest är fantasier”, löd ett av hans många kända citat. 

Legenden av långflygningar

Tio år tidigare flög Amelia Earhart som första kvinna över Atlanten. Och 1932 satt hon ensam vid spakarna för att göra om bedriften. Exakt 14 timmar och 56 minuter tog det för henne att förbinda kontinenterna och landa på Irland – efter att ha färdats genom isande vindar och drabbats av olika mekaniska fadäser. Som trygg följeslagare på resan hade denna amerikanska legend av långflygningar sin Longines-kronograf på armen. 

Amelia Earhart var knappast ensam om sin starka längtan efter äventyr och unika upplevelser. 1936 gjorde den franske etnologen Paul-Émile Victor en sju veckor lång expedition över hela Grönland. Med hjälp av klockan kunde han räkna ut sin exakta geografiska position: ”Däri låg skillnaden mellan misslyckande och succé”, sade den franske upptäckaren senare. 

Mer om hjältarna som inspirerat Longines Spirit 

Longines Spirit hyllar hjältarna

Som en hyllning till dessa djärva hjältar lanserar Longines kollektionen Spirit. Den både tidlösa och exakta designen är tydligt inspirerad av de berömda klockor och tidsinstrument som användes av dåtidens pionjärer. Alldeles oavsett om de erövrade luft, land eller hav. 

På så sätt tickar tiden för nya generationer av hjältar, utan att förlora det historiska fokus som alltid har omgärdat Longines – ända sedan urmakaren Auguste Agassiz grundade företaget på exakt samma plats som man huserar än i dag. 

Longines Spirit.
Longines Spirit.

OM LONGINES:

Det schweiziska klockföretaget grundades 1832 som ett av världens äldsta. I dag har Longines vuxit till att bli världens tredje största klocktillverkare. I Norden har Longines särskilt fokuserat på sina sport- och klassikermodeller. 

Den nya kollektionen Longines Spirit är en kombination av dessa två – sportiga klockor med en tydlig länk till historien. Spirit-modellerna är samtliga kronometer-certifierade av COSC och de mekaniska urverken innehåller spiralfjädrar av kisel för att garantera precision och ökad livslängd.  

Mer om Longines kollektion Spirit 

Mer från Longines

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Longines och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?