Annons

SAS: Oklart vilka rutter som berörs

Det är i nuläget oklart exakt vilka rutter som skulle beröras om SAS norska piloter går ut i bred strejk på torsdagen, men flygbolaget är övertygat om att en lösning på arbetskonflikten ska vara i hamn innan dess.

Det säger presschefen Fredrik Henriksson till Nyhetsbyrån Direkt på måndagsförmiddagen, då två av de cirka 500 norska piloterna (som i sin tur utgör ungefär en tredjedel av SAS totala pilotstyrka) har börjat strejka.

"Piloterna flyger huvudsakligen på norska linjer och till och från Norge", säger han, och påpekar att SAS inte vet hur många av de runt 500 norska piloterna som är fackligt anslutna.

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

Han säger att allt fokus ligger på att hitta en lösning för att undvika att kunderna drabbas av strejken, men vill inte gå in på vad stötestenarna i förhandlingen mellan SAS och de två norska pilotföreningarna är, eller närmare förklara hur det kommer sig att man är övertygade om en lösning.

Jens Lippestad, förhandlingsledare för ett av de norska pilotfacken, "Norsk Flygerforbund", säger enligt Dagens Næringsliv att SAS har visat en bristande vilja att gå piloterna till mötes och kallar arbetsgivaren för arrogant.

"SAS hade kunnat undgå strejk om de hade gett oss samma villkor som i Danmark och Sverige, med nationella anpassningar. Detta är mycket provocerande. Vi kan inte acceptera denna söndra- och härskataktiken i SAS", säger Jens Lippestad i ett pressmeddelande.

SAS har hittills inte gått ut med något pressmeddelande om den norska strejken, men informerar på sin hemsida under rubriken "SAS Comments".

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?