ANNONS:
Till Di.se

SAS lyfter vinsten

SAS skulle sparat 700 miljoner kronor det senaste året. Det blev nästan 800 Mkr.

”Men jag är ödmjuk inför att det är 2,2 miljarder kvar”, säger vd Rickard Gustafson till Dagens industri.

SAS ödesfråga är att sänka kostnaderna. I juni meddelade vd Rickard Gustafson att de 1,5 miljarder kronor som tidigare aviserats fram till 2020 dubblats till 3 miljarder.

Första etappen, 700 miljoner under 2016/2017 är nu avklarad.

”Vi gläds åt att vi faktiskt med råge klarade vårt besparingsbeting på 700 miljoner. Det landade på nästan 800 miljoner. Men jag är ödmjuk inför att det är 2,2 miljarder kvar”, säger Rickard Gustafson till Di.

Hur ska accelerationen av spartakten ske?

”Vi har identifierat mer än 240 olika initiativ som sammantaget ska ge de här besparingarna. En del är relativt små saker, men många bäckar små ger effekt. Så finns det en del stora, svåra frågor som vi har att hantera. Vi har en situation där efterfrågan varierar kraftigt över året, då måste vi också ha en produktionsapparat som följer det. Vi ska vara färre på vintern och fler på sommaren som jobbar.”

Under kvartalet skrev också SAS ett treårigt kollektivavtal med piloter och markpersonal.

Du skrev i förra delårsrapporten att 0,7 mdr beror på förändrade personalavtal. Hur går det?

”Där gläds jag åt att vi nu har de här treårsavtalen i stora delar av verksamheten - inte bara med vår flygande personal utan också vår markpersonal och våra tekniker – som lägger en grund för att vi strukturellt kan jobba med det här under fredsplikt. Det är väl det som gör att vi ser en möjlighet att komma fram med det här förändringsarbetet.”

Den 3 november genomförde SAS en riktad nyemission på nästan 1,3 miljarder kronor, motsvarande 20 procent av aktiekapitalet. I samband med det släppte flygkoncernen ett preliminärt bokslut för sitt brutna räkenskapsår, vars böcker stänger den sista oktober.

Bland annat avslöjade SAS vd Rickard Gustafson att man höjer vinstprognosen för nästa år, till att landa mellan 1,5 och 2 miljarder kronor.

Nästa år kan också styrelsen välja att lösa in preferensaktierna. I maj 2018 har styrelsen möjlighet att besluta om inlösen till kursen 525 kronor. För närvarande handlas preferensaktien runt 534 kronor.

Det nyss avslutade året ger SAS en vinst på 1,1 miljarder kronor. Intäkterna summeras till 42,6 miljarder kronor.

Båda siffrorna är i linje med det preliminära bokslutet från november, till och med något i överkant.

SAS håller också fast vid helårsutsikterna för 2017/2018.

Räkenskapsårets sista kvartal, augusti till oktober, innehöll en omsättningsökning till 11,6 miljarder mot 11,1 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Jämfört med 2015/2016 steg också vinsten före skatt till 657 Mkr från 577 Mkr.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies