Annons

SAS kritiseras för måltidsval - "Köttätare går före"

SAS erbjuder inga vegetariska måltider i ekonomiklass i sin standardmeny. Är du inte köttätare måste du förbeställa din mat senast 24 timmar före avgång. 

”Köttätare går före. Vill inte SAS framstå som mer hållbara?”, säger affärschefen Martin Stenberg. 

Foto:Johan Nilsson / TT

Enligt statistik från Världsnaturfondens klimatbarometer är en av tio svenskar mellan 26 och 35 år vegetarianer. Och bland tonåringarna i gruppen 16-20 har nästan 30 procent valt bort kött. 

Men trots att den svenska krogbranschen anpassar sig allt mer till den vegetariska marknaden där flera stjärnkockar satsar helt på vegetariska restauranger är det ingen trend som flygbolaget SAS SAS -1,19% Dagens utveckling hakar på.

I standardmenyn i ekonomiklass saknas fortfarande ett vegetariskt alternativ. 

Och att förbeställa måltiden kan ställa till det för dem som önskar att använda sina poäng för uppgradering eller andra erbjudanden kort inpå avresan.

”Förbeställning går att göra 24 timmar innan avfärd och för de allra flesta är det inte ett problem att förbeställa”, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

För Martin Stenberg, business director på en designbyrå, är det dock ett problem. Han väljer hellre att strunta i mat än att förbeställa – just på grund av att han flyger mycket och riskera att missa attraktiva erbjudanden inför långflygningar. 

”Köttätare går före. Borde inte SAS av alla sätta vego först, särskilt eftersom det har blivit allt viktigare för många här, och vill de inte framstå som mer hållbara?”, frågar han sig. 

SAS presschef försvarar bolagets hållning med att de har ett stort fokus på hållbarhet men att det också gäller matsvinn. 

”I grunden är det så att de flesta ändå önskar något protein från djurriket. Men vi tittar på det här noggrant”, säger Freja Annamatz.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera