ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SAS kan flytta ännu fler plan från Skandinavien

  • Foto: Di/TT

SAS kan komma att flagga ut fler flygplan utanför Skandinavien, uppger danska Børsen enligt Bloomberg News.

Men något beslut är ännu inte fattat, enligt SAS svenska presschef Fredrik Henriksson.

På onsdagen aviserade SAS planer på att etablera baser i London och Spanien med hjälp av ett irländskt luftfartstillstånd, något som enligt vad vd Rickard Gustafson sade till Nyhetsbyrån Direkt skulle omfatta bara 5–8 av de 120 planen i bolagets flotta.

Enligt vad SAS danska operationella chef Lars Sandahl Sørensen säger till Børsen på torsdagen är detta dock att betrakta som "inledande försök", som kan följas av att fler flygplan baseras utanför Skandinavien.

Majoriteten av SAS-verksamheten kommer dock till följd av "naturliga begränsningar" att baseras i Skandinavien.

Svensk Pilotförening, SPF, beklagar beslutet om utflaggning i ett pressmeddelande på torsdagen.

"SPF har under hösten föreslagit nya vägar för att hitta lösningar som gynnar såväl piloter som SAS och det är med besvikelse vi nu konstaterat att företaget istället valt att flagga ut verksamheten utanför Skandinavien", säger Hans Sjöberg, ordförande för SAS-piloternas lokala fackklubb i SPF, i pressmeddelandet, som avslutas:

"Att i stället för att dra på sig mer administrativa kostnader i ytterligare en organisation bör SAS fokusera på att minska desamma i nuvarande organisation."

Fler utflaggningar av flygplan är inte uteslutet, enligt presschefen Fredrik Henriksson.

"Tanken på lång sikt är att hela SAS ska växa, och huvuddelen ska fortfarande vara i Skandinavien. Huruvida det växer i form av där vi är i dag, i Skandinavien, eller om det blir ytterligare utvidgning av basverksamhet utanför Skandinavien, det är alldeles för tidigt att säga. Det beror lite på hur det utvecklar sig, men det enda som är beslutat är 5-8 flyg på baserna i London och Spanien", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsätter angående eventuell ytterligare utflaggning:

"Man kan inte säga att det är helt uteslutet; det vore konstigt av oss att stänga dörrar till att eventuellt kunna göra det i framtiden, men det finns inga fastlagda planer på det i nuläget, utan det är bara detta som är beslutat."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies