1515
Annons

SAS-förhandlingarna fortsätter – ny deadline på måndag

De intensiva förhandlingarna har pågått hela natten. Nu meddelar parterna att de skjuts upp igen, till måndag klockan 12.

Foto:Johan Nilsson/TT

”Vi behöver sova, ingen har oss har sovit på jättelänge”, säger SAS SAS -2,87% Dagens utveckling förhandlingschef Marianne Hernæs.

Förhandlingarna har pågått i månader. Vid 01-tiden natten mot lördag förlängdes tidsfristen en tredje gång, till klockan 11 på förmiddagen. Efter att ha förhandlat hela natten är de fortfarande inte klara och nu skjuts det alltså upp igen. Enligt förhandlingschefen går dock förhandlingarna framåt.

”Vi beklagar den här situationen som vi är i men vi försöker faktiskt allt vi kan”, säger Marianne Hernæs.

Varken pilotfacken, SAS eller medlarna går in på hur nära varandra parterna är eller i vilka delar de är överens. De är dock alla överens om att de behöver sova.

”Vi möts igen i morgon. Nu ska jag hem och sova, jag har inte sovit på många timmar”, säger Keld Bækkelund Hansen, ledare för fackförbundet Dansk Metal.

Under fredagen satte man från norskt håll hård press på SAS när det norska pilotfacket hotade med att driva företaget i konkurs.

”Om företaget inte klarar att förhålla sig till den skandinaviska modellen så anser vi att det är en aktör som inte har rätt att överleva”, sade Roger Klokset, ledare för fackföreningen Norske SAS-flygeres forening (NSF) till norska VG.

Även det svenska pilotfacket riktar hård kritik mot SAS förhandlingsposition på fredagen.

”Företag som inte respekterar den svenska modellen och de lagar och de avtal vi har ingått, de ska inte förekomma på svensk arbetsmarknad”, säger Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, till pressuppbådet på lördagen.

Alla tre fackförbund, det svenska, norska och danska, är överens och agerar som en part, säger Martin Lindgren. Förhandlingarna återupptas någon gång under söndagen.

Elpriset ned svagt i södra Sverige – men fortsatt extremt högt

Elspotpriset för det sydligaste elprisområdet SE4 sjunker i morgon, torsdag, med 3 procent till 5,50 kronor per kilowattimme. I norra Sverige råder samtidigt fortsatt rea där elspotpriset under torsdagen bara är en bråkdel med 52 öre/kWh.

Under onsdagen är elspotpriset i södra Sverige rekordhögt, vilket innebär ytterligare en hård smäll för många hårt prövade elkunder. När elspotpriset på elbörsen Nord Pool, som styr prisnivån för rörliga elavtal, offentliggjordes för torsdagen blev det dock en mindre nedgång i södra Sverige . 

I SE4, det sydligaste av de fyra prisområden som Sverige är indelat i, uppges elspotpriset under torsdagen i snitt bli 5,50 kronor per kilowattimme. Det är en nedgång med 3 procent från onsdagens 5,69 kr/kWh, och fortsatt extremt högt i ett historiskt perspektiv. 

Observera att elpriset på elbörsen är exklusive elbolagens påslag och skatter och elnätsavgifter som elkunderna också måste betala.

Samtidigt fortsätter trenden med enorma elprisskillnader inom Sverige, som sedan 2011 är indelat i fyra elprisområden. Medan elpriserna i södra Sverige i år slagit rekord på löpande band är elpriserna norra Sverige oftast avsevärt lägre, och har senaste tiden varit bland de lägsta i Europa. 

I morgon, torsdag stiger visserligen elspotpriset i SE1, det nordligaste elprisområdet, kraftigt till ca 52 öre/kWh från onsdagens 5,2 öre/kWh, Men elspotpriset i nordligaste Sverige är ändå fortsatt mycket lägre än i södra Sverige. 

I SE2, med bland annat Sundsvall, är elspotpriset i morgon cirka 88 öre/kWh och i SE3, med bland annat Göteborg och Stockholm, är det 3,38 kronor/kWh.

En rad experter pekar i en intervju i Di på att läget för Europas energiförsörjning är mycket allvarligt och varnar för nya elprisrekord i höst och vinter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera