1515
Annons

SAS-förhandlingarna fortsätter – ny deadline på måndag

De intensiva förhandlingarna har pågått hela natten. Nu meddelar parterna att de skjuts upp igen, till måndag klockan 12.

Foto:Johan Nilsson/TT

”Vi behöver sova, ingen har oss har sovit på jättelänge”, säger SAS SAS -0,92% Dagens utveckling förhandlingschef Marianne Hernæs.

Förhandlingarna har pågått i månader. Vid 01-tiden natten mot lördag förlängdes tidsfristen en tredje gång, till klockan 11 på förmiddagen. Efter att ha förhandlat hela natten är de fortfarande inte klara och nu skjuts det alltså upp igen. Enligt förhandlingschefen går dock förhandlingarna framåt.

”Vi beklagar den här situationen som vi är i men vi försöker faktiskt allt vi kan”, säger Marianne Hernæs.

Varken pilotfacken, SAS eller medlarna går in på hur nära varandra parterna är eller i vilka delar de är överens. De är dock alla överens om att de behöver sova.

”Vi möts igen i morgon. Nu ska jag hem och sova, jag har inte sovit på många timmar”, säger Keld Bækkelund Hansen, ledare för fackförbundet Dansk Metal.

Under fredagen satte man från norskt håll hård press på SAS när det norska pilotfacket hotade med att driva företaget i konkurs.

”Om företaget inte klarar att förhålla sig till den skandinaviska modellen så anser vi att det är en aktör som inte har rätt att överleva”, sade Roger Klokset, ledare för fackföreningen Norske SAS-flygeres forening (NSF) till norska VG.

Även det svenska pilotfacket riktar hård kritik mot SAS förhandlingsposition på fredagen.

”Företag som inte respekterar den svenska modellen och de lagar och de avtal vi har ingått, de ska inte förekomma på svensk arbetsmarknad”, säger Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, till pressuppbådet på lördagen.

Alla tre fackförbund, det svenska, norska och danska, är överens och agerar som en part, säger Martin Lindgren. Förhandlingarna återupptas någon gång under söndagen.

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

New Wave fortsätter imponera

Torsten Janssons enträgna fokus på att hålla ett högt varulager fortsätter att ge resultat. På onsdagsmorgonen släppte New Wave ännu en rekordrapport där både omsättning, resultat och rörelsemarginal är på ”all time high”. Aktien är fortsatt på minus i år men lär vända det till plussiffror i onsdagshandeln. 

Foto:SUVAD MRKONJIC

Inflation, kriget i Ukraina och ändrade konsumtionsmönster efter pandemin verkar inte bita på New Wave. Alla tre av New Waves rörelsesegment pekar uppåt. Inom det resultatmässigt största segmentet Företag, där man säljer profilkläder, presentreklam och yrkeskläder, var tillväxten 30 procent och inom konsumentgrenen Sport & Fritid, med sportvarumärken som Craft var tillväxten hela 53 procent.  

Bolaget ser inte någon minskad efterfrågan på produkter och varumärken – snarare tvärtom. Enligt Torsten Jansson tar bolaget dessutom marknadsandelar inom de flesta områden, något som han räknar med New Wave kommer fortsätta att göra vid en sämre konjunktur och med det fortsätta kunna visa tillväxt.

New Wave-vd:n lyfter samtidigt fram att bolaget lyckats bygga upp lagret en del under det andra kvartalet, från knappt 2,8 till drygt 3,6 miljarder. Det hade varit oroande om bolaget varit ett mer modekänsligt företag, som exempelvis Boozt som väntas tvingas rea ut sitt lager i höst. Torsten Jansson ser i stället behov av ytterligare lageruppbyggnad för att möta den ökande efterfrågan.

De stora varuinköpen slår visserligen mot kassaflödet som föll tillbaka från 185 till 68 miljoner, men med tanke på bolagets starka balansräkning är knappast det något som oroar. Nu öppnar i stället Torsten Jansson för att använda sin styrkeposition mot konkurrenterna och öka förvärvstakten, efter några år där det varit sparsamt på den fronten på grund av för höga prisförväntningar bland säljarna.

När Torsten Jansson intervjuades av Di i februari sa han att aldrig någon gång under sina 25 år på börsen önskat att han hade mindre lager. ”Det är mycket värre att missa en order för att du saknar storlek eller färg”, menade Torsten Jansson som ibland kallat New Waves lager för sin bank. Med sex raka ”all time high-kvartal ” i både nettoomsättning och rörelseresultat för kan med gott samvete fortsätta bada i sitt kassavalv med vita t-shirts.

New Waves aktie har, trots bolagets starka leverans, backat med 3,5 procent på 2022 års mycket sura börs . Onsdagens delårsrapport lär lyfta den över nollan.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera