Annons

Sargad taxibransch sätter hoppet till semesterfirare

Taxibranschen hör till de värst drabbade av coronakrisen och till sommaren väntas många åkare att gå i konkurs. Nu sätter branschen hoppet till semesterfirare som väljer taxi framför fulla bussar och tåg – och chaufförer utbildas för att bromsa smittspridningen.

Närmare 70 konkurser har registrerats i taxibranschen efter den 1 mars och över 360 förare har förlorat jobbet, enligt en sammanställning av Svenska Taxiförbundet. Det är främst aktiebolag som lagt ner.
Närmare 70 konkurser har registrerats i taxibranschen efter den 1 mars och över 360 förare har förlorat jobbet, enligt en sammanställning av Svenska Taxiförbundet. Det är främst aktiebolag som lagt ner.Foto:Hanna Franzén/TT

Sedan flyg och resor ställdes in i mars har stora delar av taxibranschens intäkter försvunnit.

”Jag ligger fortfarande på omkring en tredjedel till en fjärdedel av kassan i snitt”, säger Jan Lindroth, åkare vid Taxi Stockholm.

Varje dag innebär stora inkomstbortfall för åkarna och många har lånat pengar av släkt och vänner för att inte gå omkull.

”Jag har fått låna på mitt hus. Men alla får ju inte låna, de som inte kan har jobbat järnet och kört för det lilla som finns”.

Närmare 70 konkurser har registrerats i taxibranschen efter den 1 mars och över 360 förare har förlorat jobbet, enligt en sammanställning av Svenska Taxiförbundet. Det är främst aktiebolag som lagt ner.

”Men 65 procent av taxibranschen består av egenföretagare. De hankar sig nu fram så gott det går”, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör på förbundet.

Färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor har hållit taxiföretagen vid liv under våren.

”Men nu stänger skolorna. Många befarar att den stora mängden konkurser kommer i augusti”, säger Skubla.

Han saknar ett omställningsstöd som stärker även enskilda näringsidkares möjligheter att klara coronakrisen. Under onsdagen uppmanade riksdagen regeringen att återkomma med ett sådant förslag.

”Vi hade hoppats att det var på plats redan i går”, säger Skubla.

Samtidigt som resorna är försvinnande få skymtar taxibranschen ett svagt ljus i tunneln: de privata resorna har ökat något.

”Vi tror att det är kopplat till utelivet, att fler är ute på restauranger och caféer”.

Svenska Taxiförbundet utbildar nu chaufförer och åkare med baskunskaper om virusets smittvägar och spridning.

”Det handlar om att inge förtroende hos kunderna. Att visa att vi spritar händer innan och efter vi bär ut väskor. Att vi städar bilen och torkar av dörrar och kortterminaler”, säger Jan Lindroth, som gått kursen.

Att semesterfirare inte reser utomlands borde ändå tala för fler taxiresor, säger Skubla.

”Det är bättre att sitta i baksätet i en taxi än på en full buss”.


Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?