ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sara Öhrvall: Vi måste bli redo för framtiden

Jag har sett till att få en daglig dos av ny kunskap om artificiell intelligens. I min mobil bor Andrew Ng, skapare av Google Brain och tidigare chefsforskare vid kinesiska sökjätten Baidu. Han är min föreläsare och hans digitala kurser finns tillgängliga för mig när jag vill. Jag är långt ifrån ensam om att ha upptäckt detta lilla mirakel till kunskapskälla. Världen över finns 81 miljoner studenter som läser så kallade MOOCS och får tillgång till de främsta lärarna inom framtidens ämnen.

Vi har inte tid att spekulera i hur många jobb som kommer att försvinna till följd av artificiell intelligens och automatisering, utan vi måste i stället snabbt hitta nya kreativa lösningar för att göra oss redo för framtiden. 35 procent av den kompetens som krävs, tvärs över alla branscher, kommer att se annorlunda ut 2020. Vi har alltså bråttom att säkerställa att en dryg tredjedel av Sveriges befolkning är redo för kommande arbetsuppgifter. För nya jobb kommer att uppstå. Till exempel är det nu 15 miljoner människor världen över som använder plattformar som Amazon Publishing, eBay, Etsy, Instagram, Shapeways, Twitch och Youtube för att tjäna in sin lön.

I en rapport från World Economic Forum definieras vad som krävs av varje nation för att stänga gapet mellan nuvarande kompetenser och framtidens jobb. Framför allt behövs en inkluderande vision för hela landets jobbframtid. Enligt en studie av PWC är 37 procent oroliga för sina jobb på grund av automation, det är 12 procent fler än för ett par år sedan. Endast 40 procent tror att vi kommer att ha stabila och långsiktiga jobb framöver. Om vi inte ska förlora tilltron till framtiden behövs en tydlig kompetensutvecklingsplan – för var och en.

Enligt rapporten krävs ett nationellt vidareutbildningsprogram i en gemensam kraftsamling av akademi, näringsliv och politik. Den talar om ett totalt behov, det vill säga hela befolkningen.

Runt om i världen ser vi nu intensiv aktivitet i frågan.

England har lanserat ett ”National Retraining Scheme” för att hjälpa människor till vidareutbildning genom livet, samtidigt som flera universitet och företag har gått samman i etableringen av ”Institute of Coding” för att transformera fler till digitala talanger.

I Singapore har varje invånare en personlig framtidsportal där nuvarande kompetens matchas med rekommenderad vidareutveckling.

I Japan har regeringen tillsatt ett ”Council for Designing the 100-Year Life Society”.

Flera studier visar att vi slutar att söka efter ny kunskap efter 50. Det krävs jobbförberedelser för den åldrande befolkningen då vi får allt längre livslängd för vår kropp men allt kortare livslängd på vår kompetens. I flera länder testas en individuell utbildningspeng – och än fler styr om sina universitetsutbildningar. Men i Sverige fortsätter vi att pumpa ut lärare, ekonomer, jurister och journalister som inte har erbjudits en sekunds digital teknikutbildning.

Det handlar om att våga skydda människorna och inte jobben som kommer att bli onödiga på grund av teknisk utveckling. Och det handlar om nu, inte om en avlägsen framtid eller ens sedan. Vi behöver skapa en starkare lärandekultur för att orka förbli en teknikglad progressiv nation som omfamnar förändringar.

Min nya guru Andrew Ng föreläser i mina hörlurar. Den här kursen handlar om att alarmistiska profetior om AI och jordens undergång skapar problem när de distraherar regeringar från att ta sitt sanna samhällsansvar – och genomföra ett radikalt kompetensskifte. Innan anställda börjar att automatiseras bort måste de göras redo för framtidens arbetsmarknad.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies