Annons

Sara Öhrvall: Algoritmer som diskriminerar

Varje gång jag ska välja en film att se slår det mig att de med högst rankning inte lockar. Jag undrade länge om det var något fel på min smak, men nyligen avslöjade tidningen Wired att filmsajten IMDb:s filmtopplista låter algoritmer bearbeta röstningsdata som kommer från över 70 procent män.

Sara Öhrvall.
Sara Öhrvall.

Filmsajten Rotten Tomatoes baserar sina dataanalyser på andra recensioner, men med lika stor andel män. Algoritmerna definierar alltså världens bästa filmer enligt mäns preferenser. Filmer som rankas högt av kvinnor har inte en chans att ersätta ”Gudfadern” och ”The Dark Knight”.

I den aktuella och efterlängtade jämställdhetsdebatten är det intressant att reflektera över vad som händer med könsroller när artificiell intelligens tolkar vår data och hjälper oss att fatta beslut.

Ny forskning från Princeton, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science, visar att algoritmer i större utsträckning associerar ord som ”ledarskap” och ”lön” med män, medan ord som ”hem” och ”familj” oftare kopplas till kvinnor.

Vid maskininlärning, när datorer går igenom stora mängder träningsdata och lär sig genom exempel, används sedan länge ingrodda stereotyper som gömmer sig i våra vardagsliv. Maskiner som ska lära sig att förstå mänskligt språk utgår från principen att ett ord bäst definieras genom vilket sällskap det har av andra ord.

Maskinerna tolkar därmed den semantiska innebörden av ordet ”dator” som något som är kopplat till män, och ordet ”handarbete” som något som är kopplat till kvinnor. Det statistiska tillvägagångssättet fångar den kulturella och sociala kontexten av ord, på ett sätt som uppslagsböcker aldrig har gjort – och algoritmen får med sig våra mänskliga fördomar.

Vi smittar algoritmerna ytterligare genom vår användning av digitala tjänster. De flesta som får i uppgift att rita en sko gör en manlig känga och en majoritet av bilder som fotograferas av viktiga yrken föreställer män.

Enligt forskare vid University of Virginia hittar maskinerna könsassociationer till en tredjedel av alla objekt och än fler av alla verb.

Googles mjukvara översätter könsneutrala pronomen från flera språk till ”han” när det handlar om läkare och ”hon” när det handlar om sjuksköterskor.

Det är statistiskt korrekt att fler läkare är män, men det är inget som bör kommuniceras som en given förutsättning.

Microsoft har visat att maskiner som tränar upp sig på fördomsfull ursprungsdata inte bara återspeglar könsdiskriminering. Deras algoritmer kopplade samman män med ordet ”programmering” i än högre utsträckning är vad datan faktiskt visade.

När ai-baserade system tar sig an allt mer komplicerade uppgifter ökar riskerna med automatiserat beslutsfattande. Om en framtida köksrobot serverar en man en öl och hjälper en kvinna med disken, är det nog så irriterande.

Men när robotar guidar män och kvinnor till olika utbildningar, jobb och pensionsplaceringar blir konsekvenserna betydligt mer allvarliga.

Etiska frågor om vilken värld vi vill lära datorerna och hur vi får våra system att verka i önskvärd riktning framåt är högst aktuella.

Utbildningsmaterial för barn visar ofta upp en idealiserad värld, med kvinnliga förebilder i traditionellt manliga roller – och det omvända.

På samma sätt behövs det könsmedvetna algoritmer och en modern version av en jämlikhetsombudshen som bevakar att olika individer behandlas rättvist. Risken är annars att den algoritmstyrda världen stör oss långt mer än några dåliga filmtips.

Vi kan inte tillåta att ai-systemen håller oss fast vid dåtidens könsroller. Framtidens jämställdhet måste bli betydligt bättre än vår historia.


Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?