Sara Danius lämnar Svenska Akademien

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius avgår från sitt uppdrag och lämnar sin stol.

”Det var Akademiens vilja att jag skulle lämna mitt uppdrag som ständig sekreterare”, säger hon till det samlade pressuppbådet.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Sara Danius avgår som Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Det meddelar hon på väg ut från torsdagsmötet som varade i drygt tre timmar.

”Jag tänker på Akademiens bästa”, säger Sara Danius och tillägger:

"Jag hade gärna velat fortsätta men det finns annat att göra i livet."

Sara Danius väljer också att lämna sin stol i Svenska Akademien, stol nummer sju som Selma Lagerlöf tillträdde 1914 som första kvinna i Akademiens historia. Men en som inte vill att Sara Danius lämnar sin stol är veteranen Göran Malmqvist.

”Det ska vi bli två om, det ska vi försöka övertala henne om”, säger han på vägen ut från Börshuset.

Sara Danius vill inte kommentera om beslutet föregåtts av en omröstning bland ledamöterna, med hänvisning till att det är sekretessbelagt.

Även Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien. Det uppger ledamoten och direktören Anders Olsson enligt nyhetsbyrån TT.

Svenska Akademiens direktör Anders Olsson är även den som tar över uppdraget som ständig sekreterare tills vidare.

Totalt har alltså fem ledamöter lämnat Svenska Akademien sedan slutet av förra veckan då Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund valde att lämna sina stolar. Utöver det har sedan tidigare även Lotta Lotass och Kerstin Ekman lämnat sina stolar.

Därmed består Svenska Akademien nu av 11 ledamöter. Enligt nuvarande stadgar krävs 12 ledamöter för att man ska kunna välja in nya.

Hovet bekräftar dock på torsdagskvällen att stadgarna kommer att ändras. Det kommer dock att ta tid.

"Det arbetet pågår. När det är klart så kommer vi meddela det", säger informationschefen Margareta Thorgren till Expressen.

Texten uppdateras.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?