ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sara Danius lämnar Svenska Akademien

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius avgår från sitt uppdrag och lämnar sin stol.

”Det var Akademiens vilja att jag skulle lämna mitt uppdrag som ständig sekreterare”, säger hon till det samlade pressuppbådet.

Sara Danius avgår som Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Det meddelar hon på väg ut från torsdagsmötet som varade i drygt tre timmar.

”Jag tänker på Akademiens bästa”, säger Sara Danius och tillägger:

"Jag hade gärna velat fortsätta men det finns annat att göra i livet."

Sara Danius väljer också att lämna sin stol i Svenska Akademien, stol nummer sju som Selma Lagerlöf tillträdde 1914 som första kvinna i Akademiens historia. Men en som inte vill att Sara Danius lämnar sin stol är veteranen Göran Malmqvist.

”Det ska vi bli två om, det ska vi försöka övertala henne om”, säger han på vägen ut från Börshuset.

Sara Danius vill inte kommentera om beslutet föregåtts av en omröstning bland ledamöterna, med hänvisning till att det är sekretessbelagt.

Även Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien. Det uppger ledamoten och direktören Anders Olsson enligt nyhetsbyrån TT.

Svenska Akademiens direktör Anders Olsson är även den som tar över uppdraget som ständig sekreterare tills vidare.

Totalt har alltså fem ledamöter lämnat Svenska Akademien sedan slutet av förra veckan då Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund valde att lämna sina stolar. Utöver det har sedan tidigare även Lotta Lotass och Kerstin Ekman lämnat sina stolar.

Därmed består Svenska Akademien nu av 11 ledamöter. Enligt nuvarande stadgar krävs 12 ledamöter för att man ska kunna välja in nya.

Hovet bekräftar dock på torsdagskvällen att stadgarna kommer att ändras. Det kommer dock att ta tid.

"Det arbetet pågår. När det är klart så kommer vi meddela det", säger informationschefen Margareta Thorgren till Expressen.

Texten uppdateras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer