1515
Annons

Sara Danius lämnar Svenska Akademien

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius avgår från sitt uppdrag och lämnar sin stol.

”Det var Akademiens vilja att jag skulle lämna mitt uppdrag som ständig sekreterare”, säger hon till det samlade pressuppbådet.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Sara Danius avgår som Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Det meddelar hon på väg ut från torsdagsmötet som varade i drygt tre timmar.

”Jag tänker på Akademiens bästa”, säger Sara Danius och tillägger:

"Jag hade gärna velat fortsätta men det finns annat att göra i livet."

Sara Danius väljer också att lämna sin stol i Svenska Akademien, stol nummer sju som Selma Lagerlöf tillträdde 1914 som första kvinna i Akademiens historia. Men en som inte vill att Sara Danius lämnar sin stol är veteranen Göran Malmqvist.

”Det ska vi bli två om, det ska vi försöka övertala henne om”, säger han på vägen ut från Börshuset.

Sara Danius vill inte kommentera om beslutet föregåtts av en omröstning bland ledamöterna, med hänvisning till att det är sekretessbelagt.

Även Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien. Det uppger ledamoten och direktören Anders Olsson enligt nyhetsbyrån TT.

Svenska Akademiens direktör Anders Olsson är även den som tar över uppdraget som ständig sekreterare tills vidare.

Totalt har alltså fem ledamöter lämnat Svenska Akademien sedan slutet av förra veckan då Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund valde att lämna sina stolar. Utöver det har sedan tidigare även Lotta Lotass och Kerstin Ekman lämnat sina stolar.

Därmed består Svenska Akademien nu av 11 ledamöter. Enligt nuvarande stadgar krävs 12 ledamöter för att man ska kunna välja in nya.

Hovet bekräftar dock på torsdagskvällen att stadgarna kommer att ändras. Det kommer dock att ta tid.

"Det arbetet pågår. När det är klart så kommer vi meddela det", säger informationschefen Margareta Thorgren till Expressen.

Texten uppdateras.


Två veckor för att flytta hela centrum

LULEÅ. 

I början av september är det dags. På några få dagar flyttar handlare och restauranger till Kirunas nya centrum.

”Vi har beställt 6.000 flyttkartonger”, säger Linus Niva, LKAB:s avdelningschef för samhällsomvandlingen. 

Nya Kiruna centrum.
Nya Kiruna centrum.Foto:Kiruna kommun
Snart historia
Snart historiaFoto:Mostphotos

Varje natt mullrar det till från underjorden i Kiruna. Det är ett ljud som hörs här varje natt, år efter år. Ljudet från sprängningarna långt under staden är en del av vardagen för invånarna,  som har en rätt krass syn på sin stad. Utan gruvan, inget Kiruna, brukar de säga. 

I slutet av 2003 meddelade gruvbolaget LKAB att sprickbildningen under staden gick snabbare än vad man hade trott. Året efter gick kommunen ut med ett historiskt pressmeddelande: ”Vi flyttar en stad” löd rubriken.

Under de 18 år som passerat sedan dess har järnvägen flyttats, liksom E10 och en rad pampiga kulturbyggnader. Andra byggnader som Bolagshotellet och Kirunas klassiska stadshus, och hela bostadskvarter, har rivits. 

Nu väntar den kanske största förändringen hittills under stadsomvandlingen. När sommaren blir höst ska Kirunas nya centrum tas i drift på allvar. Redan i dag är verksamheten i gång i det nya stadshuset, kulturhuset och det nya hotellet, men den första helgen i september flyttar centrumhandeln och restaurangerna in. 

Och fort ska det gå. 

”Själva flytten börjar skarpt den 15 augusti. Sedan har vi två och en halv vecka på oss att flytta över. Grundtanken är att majoriteten av handeln öppnar upp på nytt den 1 september”, berättar Linus Niva.

Gamla Kiruna.
Gamla Kiruna.

I flera år har kommunledningen och LKAB varit inne på att centrumflytten ska gå snabbt. Ingen näringsidkare vill vara ensam första affär på en byggarbetsplats och ingen vill vara den som är sist kvar i gamla centrum. Handlarna vill dessutom vara i ordning i sina butiker i god tid före julhandeln. 

Nystarten för nya centrum kommer att firas stort i Kiruna den första helgen i september. 

”Det här är en jättemilstolpe i samhällsomvandlingen. Vi ser fram emot att visa upp nya Kiruna för Kirunaborna”, säger Linus Niva. 

Nya centrums mittpunkt kommer vara torget där stadshuset, kulturhuset och hotellet finns. Från torget sträcker sig gatorna ut som fingrar mot den omgivande naturen.

”Det är en ny stad som ser ut på ett annat sätt, vilket vi tror ger mycket bättre förutsättningar för det lokala näringslivet. Det är en förändringsresa, inte minst mentalt. Det har gått från att det funnits en oro till att det finns en längtan att komma till nya centrum, helst nu på en gång”, säger Linus Niva.

Flytten ska förenklas av att lokalerna från början är byggda för sitt ändamål. 

”Vi har nyckelfärdiga lokaler som är inredda och färdiga, både butiker och lager. Man behöver inte bygga om eller ställa i ordning för att komma i gång med verksamheten”, säger Linus Niva. 

Totalt är det 38 handlare och restauranger som flyttar samtidigt. Utöver näringsidkarna är det ett 20-tal andra arbetsplatser som lämnar gamla Kiruna. Det kräver minutiös planering från LKAB som finansierar och organiserar samhällsomvandlingen. 

”Vi har beställt 6.000 flyttkartonger. Det är vad vi behöver i augusti. Det är ett jättearbete att säkra logistiken. Allt från att vi har kapaciteten med flyttfirmor till att det det finns vägar in till fastigheterna”, säger Linus Niva. 

Allt från parkeringar till toaletter måste fungera när många fordon och människor ska röra sig i området samtidigt. 

”Det är väldigt mycket som måste klaffa. Vi kommer behöva trafikvakter som kan se till att det inte parkeras hur som helst. Det krävs en ganska finmaskig planering”, säger Linus Niva.

För honom väntar bråda dagar i augusti. 

”Det svåra är att vi har kort om tid, det är många inblandade och mycket som ska koordineras. Vi har förberett oss under en längre tid, men nu ska det ske. Så det är klart att det finns en anspänning. För oss som jobbat med det här länge är det som en delfinal”, säger Linus Niva. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?