ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Coronaviruset i Sverige

Säpo: Främmande makter utnyttjar coronakrisen

  • Säpos chef Klas Friberg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Säkerhetspolisen, Säpo, ser tecken på att främmande makter utnyttjar coronakrisen för att vinna mark i Sverige. Samtidigt ökar Kina sin aktivitet i och gentemot andra länder som drabbas av coronakrisen, bland annat genom att skicka skyddsmaterial.

”Det här har stor påverkan i de här ländernas ambitioner att peka ut Sverige som ett svagt land och det egna landet som ett starkt land”, säger Klas Friberg, säkerhetspolischef.

Under torsdagen släppte Säpo sin årsbok som sammanfattar myndighetens verksamhet under 2019. 

Men presentationen överskuggades av den pågående krisen i världen på grund av coronaviruset.

”Det finns exempel på att främmande makt använder den pågående pandemin i påverkanssyfte för att skifta fokus eller påverka bilden av samhället. Statliga aktörer och främmande makter försöker använda sig av kriser och ansträngningar i samhället för sina egna syften. Den nu pågående pandemin är ett sådant tillfälle”, säger Kennet Alexandersson, senior analytiker på Säpo.

Några specifika händelser ville inte Säkerhetspolisen gå in på. Men den senaste tiden har exempelvis kinesiska medier knutna till det styrande kommunistpartiet kritiserat Sveriges strategi för bekämpningen av coronaviruset hårt.

”Just nu nöjer vi oss med att hålla oss på den principiella nivån att vi ser aktiviteter i påverkansmiljön mot Sverige kopplat till pandemin. Men vi pekar inte ut några händelser här och nu”, säger Kennet Alexandersson och tillägger att effekterna som propagandakriget eventuellt får i det svenska samhället och i opinionen ännu är okända.

Säpochefen Klas Friberg menar vidare att den pågående krisen kan påverka sårbarheten i Sverige, bland annat genom att fler arbetar på distans och därmed utsätter sig för risker via uppkopplingen.

”Vad vi kan säga är att sårbarheterna ökar i samband med att våra internetuppkopplingar med personer och medarbetare i myndigheter och företag som jobbar hemma. Det ökar sårbarheten där främmande makt har ökade möjlighet att inhämtade säkerhetskänslig information eller agera förstörande”, säger han.

Även de längre effekterna som krisen kan ha, exempelvis på ekonomisk tillväxt och arbetslösheten, kan påverka hotbilden mot Sverige, säger Ahn-Za Hagström, Säpos chefsanalytiker.

”Det här handlar om de långsiktiga effekterna på samhället. Hur pandemin påverkas ekonomin och sysselsättningen. De faktorerna kan utnyttjas av våldsbejakande extremister och främmande makt.”

Under torsdagen meddelade den kinesiska e-handelsjätten Alibaba och dess grundare Jack Ma att man donerar medicinsk utrustning till Sverige. 

Flera sändningar ska vara på gång mot Sverige med bland annat tester, ansiktsmasker och skyddsutrustning. Utilitarism ska vara bevekelsegrunden bakom gåvorna.

Den svenska regeringen har inga invändningar mot leveranserna i det här läget.

”Enligt uppgift innehåller donationen hundratusentals ansiktsskydd och skyddsvisir, tiotusentals test-kit, 30 respiratorer och ungefär 5000 skyddskläder. Vi är mycket tacksamma för detta”, skriver socialdepartementet i en kommentar till Dagens industri och tillägger:

”Regeringen fortsätter att ha kontinuerlig dialog och kontakter med en mängd olika företag, både svenska och internationella, som är villiga att hjälpa till.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer