ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Säkerhet

Säpo varnar för kinesiska uppköp: ”Det är absolut en säkerhetsrisk”

  • ”Man ska vara medveten om att Kina har ett långsiktigt mål att bli den största makten i världen till 2049 inom samtliga verksamhetsområden. Alla som kan bidra till att förhindra detta är skyldiga att ställa upp”, säger säkerhetspolischefen Klas Friberg. Foto: Jesper Frisk

Hotbilden över Sverige har blivit än mer komplex och landet behöver bli bättre på att skydda sig mot cyberhot. 

”Det är viktigt att vara medveten om att varje verksamhet står ansvarig för sitt eget säkerhetsskydd”, säger säkerhetspolischefen Klas Friberg.

Sverige behöver bli bättre inom området it-säkerhet, betonar säkerhetspolischefen, som suttit på posten i snart ett år.

Säkerhetspolisen har bland annat som uppgift att minska hot och sårbarhet, men också att agera rådgivare. 

”Ansvaret ligger på alla i samhället vad gäller säkerhet. Det är viktigt att samtliga förstår det, såväl företag som myndigheter och privatpersoner”, säger Klas Friberg, som har över 30 års erfarenhet av säkerhetsarbete.

I spåren av globaliseringen och digitaliseringen kommer hoten i dagsläget i många olika skepnader. 

”Bulvanföretag, underrättelseofficerare och it-angrepp, för att nämna några. Men det absolut största hotet, och det är ingen hemlighet, kommer från den ryska underrättelsetjänsten.”

För att arbeta proaktivt mot cyberattacker trädde den så kallade säkerhetsskyddslagen i kraft 1996, men den var svår att tillämpa, enligt säkerhetspolischefen. 

I april i år kom därför en ny, uppdaterad och mer tydlig säkerhetsskyddslag som innefattar allt fler privata företag än tidigare. Lagen har fått mer bredd och det anser Klas Friberg vara ett steg i rätt riktning. 

”Det är väldigt bra att vi får en ny lag och den omfattar privata aktörer och myndigheter som bedriver säkerhetskänslig verksamhet. Den nya lagen kan nu förebygga säkerhetsluckor som tidigare funnits.”

Reglerna kring informationssystem utökas också.

”För att anpassa sig till de nya hoten, som inte bara kommer från främmande stater, har företag en skyldighet att genomföra en säkerhetsanalys vilket är kärnan i att anpassa säkerhetsskyddet”, uppmanar Klas Friberg.

Även om bedömningen är att ens verksamhet inte berör Sveriges säkerhet bör man ändå göra en sådan analys, tillägger han.

Enskilda verksamhetsutövare är enligt den nya lagen, under vissa förutsättningar, skyldiga att ingå ett så kallat säkerhetsskyddsavtal. Samtidigt är säkerhetspolisen skyldig att utfärda föreskrifter och vägledning kring hur man följer dessa lagar och föreskrifter, som går att hitta på deras hemsida. 

”Säkerhetsfrågan är en utmaning för Sverige och det är ett svårt uppdrag, men inte omöjligt. Min glädje i detta är att vi har en bra myndighetssamverkan med Försvarets radioanstalt, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Polismyndigheten. Samarbetet är en central nyckel för att reducera sårbarheten”, säger Klas Friberg. 

Sverige ligger långt fram vad gäller digitaliseringen vilket också har ökat sårbarheten. Underrättelsehoten har ökat de senaste åren och säkerhetspolischefen lyfter fram Kina som ett av de största orosmomenten. 

”Man ska vara medveten om att Kina har ett långsiktigt mål att bli den största makten i världen till 2049 inom samtliga verksamhetsområden. Alla som kan bidra till att förhindra detta är skyldiga att ställa upp”, säger Klas Friberg.

Kina använder sig av cyberangrepp, men även uppköp av svenska företag – för att få politiska och ekonomiska fördelar. Vad gäller just kinesiska uppköp av svenska bolag höjer säkerhetspolischefen ett varningens finger.

”Det är absolut en säkerhetsrisk, inte minst vad gäller viktiga startup-bolag i Sverige”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer