Annons

Säpo varnar för kinesiska och ryska pengar: ”Naiva”

Investerare från Kina och Ryssland utgör alltid en risk – trots att de i ett utgångsläge kan verka oskyldiga och deras affärer helt legitima. Det säger Säpochefen Klas Friberg.

Han varnar bland annat för kinesisk utrustning i svenska 5G-nät.

Foto:Erik Simander/TT

Klas Friberg välkomnar teknikutvecklingen i sig och säger sig se många fördelar med att bygga ett svenskt 5G-nät.

”Men det öppnar också upp sårbarheter och risker, både sådana vi kan se i dag och, så som jag bedömer det, risker som vi i dag inte ser men som kommer att finnas i det där systemet”, tillägger han.

Därför är det viktigt vem som levererar utrustningen och bygger upp nätet, säger han.

”Vi behöver ha örnkoll både på uppbyggnaden och sedan hela tiden på den här typen av system”, säger Friberg.

”Jag tycker att allting som hanteras av länder som visar antagonistiska avsikter mot Sverige bör vi värdera och fundera på.”

Frågan om vem som ska bygga nästa generations mobilnät, 5G, och vilken utrustning som ska användas har blivit en storpolitisk fråga i skuggan av handelskriget mellan USA och Kina.

Kinesiska Huawei har portats i USA då USA:s regering ser Huawei som ett hot mot rikets säkerhet och hävdar att utrustningen kan användas för spionage: USA har även uppmanat allierade runt om i världen att göra samma sak.

Huawei har vid upprepade tillfällen sagt att de inte tillåter att deras utrustning används för spionage. Men flera västländer – som Australien och Nya Zeeland – har redan förbjudit användningen av Huawei-utrustning i ländernas 5G-nät. Frågan diskuteras även på EU-nivå och i länder som Norge, Storbritannien och Tyskland.

I Sverige finns inget regeringsbeslut i frågan, men det pågår ett arbete i regeringen för att se till att det finns möjlighet att stoppa 5G-leverantörer som utgör säkerhetshot.

Enligt Friberg är det i första hand Ryssland och Kina som utgör underrättelsehot mot den svenska ekonomin och staten. Fast något tvärnej till Huawei-utrustning i Sverige vill han inte leverera.

”Min uppgift och Säkerhetspolisens uppgift är att ge råd till regeringen i de här frågorna. Och det gör vi.”

Generellt tycker Friberg att det finns anledning att noga följa utländska investeringar i Sverige från antagonistiska aktörer, även om de vid första anblicken ser ut som helt vanliga affärstransaktioner. Både Ryssland och Kina använder sig enligt Friberg av metoder och lagar som gör att de kan kräva av alla sina medborgare och företag att de bistår staten med information.

”Det tycker jag man behöver vara väldigt vaksam med”, säger han.

Friberg vill dock inte uttala sig specifikt om vilka stora kinesiska investeringar i Sverige som kan vara problematiska redan i dag.

”Men vi bör alltid fundera på länder som visar antagonistiska avsikter om vad de gör. Det är ju så att i mångt och mycket så rullar de här verksamheterna på, men om det behövs så kommer de att användas emot oss av de här staterna som vi pratar om.”

Friberg hoppas att den nya säkerhetsskyddslag som trädde i kraft i april ska stärka arbetet med att skydda Sverige.

”Jag tycker att både myndigheter och företag har varit och är naiva när det gäller säkerhetsskyddsfrågorna”, säger han.

”Nu finns det en möjlighet, till och med en skyldighet, med den nya säkerhetsskyddslagen att reducera de här sårbarheterna som vi pratar om. Och det är bra.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?