Säpo kritiseras för säkerhetsbrister

Säpo får kritik för hur känsliga uppgifter hanteras. Personuppgifter har legat öppna för hundratals anställda att läsa, skriver SvD.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden inledde en rutinkontroll förra hösten och hittade flera alvarliga brister. Känsliga uppgifter om till exempel hälsotillstånd och etnicitet har registrerats och varit tillgängliga för nästan alla anställda.

Nämnden riktar kritik mot hur känsliga uppgifter behandlas i IT-systemet eftersom det strider mot polisdatalagen. Säkerhetspolisen ser allvarligt på de felaktiga registreringarna och medger att uppgifterna inte varit nödvändiga. De raderades efter inspektionen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?