Annons

Santander sänker H&M:s riktkurs ordentligt

Santander sänker riktkursen för H&M till 144 kronor från 174 kronor. Rekommendationen undervikt upprepas. Den spanska storbanken tror alltså att H&M-aktien ska ner ytterligare 13 procent.

Det framgår av Bloombergsystemet.

Bild:TT

H&M HM B +0,38% Dagens utveckling :s fjärde kvartal väntas helt klart bjud på en rejäl resultatsmäll, enligt Santander. När det gäller den långsiktiga strategin återstår det fortfarande att se huruvida H&M:s ledning kan hantera de problem som bolaget står inför, om nu den nuvarande ledningen är den rätta.

H&M:s svaga försäljningen i det fjärde kvartalet var i sig inte överraskande men däremot omfattningen, menar Santander som har sänkt sina prognoser för vinsten per aktie med 6, 17 och 20 procent för åren 2017-2019.

Även om nästa hållpunkt från H&M är bokslutet den 31 januari räknar Santander med att ledningens strategi för att få "skutan på rätt köl" kommer att presenteras fullt ut först på kapitalmarknadsdagen den 14 februari.

"Men vi befarar att de åtgärder som kommer att presenteras kommer visa sig vara för lite och för sent", skriver Santander.

Santander är långt ifrån den enda som har sänkt den svenska klädjätten. Société Générale har efter årsskiftet upprepat riktkursen 144 kronor samt rekommendationen sälj.

I mitten på december sänkte dessutom SEB riktkursen från 175 kronor till 150 kronor och upprepade sin säljrekommendation. Citi Investment Research sänkte i samma veva H&M till 164 kronor från 205 kronor och har en neutral rekommendation.

Så vitt Nyhetsbyrån Direkt känner till ligger den lägsta riktkursen för H&M-aktien bland de större banker och analyshus som följer bolaget på 140 kronor, från den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs som sänkte H&M innan årsskiftet.

Däremot finns det de som tycker att H&M-aktien är undervärderad. Kepler Cheuvreux har visserligen under december månad sänkt sin riktkurs från 255 kronor till 200 kronor, men det är drygt 20 procent högre än dagens kurs runt 165,5.

Credit Suisse sänkte i december riktkursen till 205 kronor från 230 kronor och RBC Capital Markets sänkte till 190 kronor från 225 kronor. Även DNB Markets har sänkt sin riktkurs för H&M på tisdagen till 175 kronor från 232 kronor. 

H&M aktien har sedan årsskiftet backat med ungefär 2,5 procent. Vid 11.00 på torsdagen var aktien ned 1,6 procent och handlades för 165,4 kronor.

Innehåll från ReTec Miljö ABAnnons

Här är lösningen som möter nya lagen om förpackat avfall

Från 1 januari 2024 måste emballaget skiljas från förpackat avfall för att sorteras, vilket ställer nya och hårda krav på både livsmedels- och återvinningsbranschen.

Företaget ReTec Miljö erbjuder lösningar som automatiserar processen.

– Vi kan leverera enskilda maskiner och hela anläggningar anpassade för den kapacitet som behövs, säger Daniel Gunnarsson, försäljningsingenjör på företaget.

Den nya lagen innebär att avfallsinnehavare blir skyldiga att se till så att förpackningar skiljs från sitt innehåll innan de slängs, eller säkerställa att det görs senare.

I dag räcker det med att alla förpackningar skiljs från sitt innehåll och skickas till förbränning. Förändringen innebär att förpackningarna ska sorteras och gå till återvinning, samtidigt som innehållet, ifall det handlar om organiskt material, kan förädlas till biogas.

Men att tömma förpackningar på innehåll är en utmaning som bäst och effektivast utförs maskinellt.

Företaget ReTec Miljö erbjuder ett brett sortiment av maskiner som kan utföra uppgiften, lämpliga för större livsmedelshandlare och producenter. 

Här finns bland annat maskiner för förbehandling av organiskt avfall, som SMIMO som finns i olika storlekar.

– Den är speciellt framtagen för att hantera och separera förpackningar till framförallt förpackat livsmedelsavfall såsom konservburkar, pappers- och plastförpackningar, förklarar Daniel Gunnarsson.

ReTec Miljös lösningar tömmer olika typer av förpackningar

ReTec Miljö kan också erbjuda olika lösningar för avvattningssystem. Vätska i PET-flaskor eller kartonger kan avvattnas effektivt med lösningen ReTec Skruvpress, som också kan användas för att pressa och avvattna innehåll från plastförpackningar för till exempel juice och yoghurt. 

– Man lägger bara förpackningarna i maskinen. Sedan pressas innehållet ur, avvattnas och samlas under maskinen samtidigt som de tomma förpackningarna komprimeras och transporteras via en ränna till en container eller dit man önskar, säger Daniel Gunnarsson.

Dessa mindre maskiner levereras och installera på 10-16 veckor.

ReTec Miljö har lång erfarenhet

ReTec Miljö kan också skräddarsy lösningar för större anläggningar med kringfunktioner, som lastning och tömning, mer lämpade för kommuner och företag som sysslar med avfallshantering.

Sedan 2016 har man installerat åtta större anläggningar i Sverige.

– Vi har erfarenhet av den här verksamheten och bygger anläggningar som uppfyller alla krav, både vad gäller förpackningstyp, flöden och volymer, avslutar Daniel Gunnarsson.

Om ReTec Miljö AB

Vi utvecklar, producerar och säljer maskinutrustning inom återvinning och avfallshantering. Utöver det bygger vi också våra egna totallösningar, till exempel balöppnare, mobila dokumentförstörare, mineralullrecycler och förbehandlingsanläggningar till matavfall.

Läs mer på: www.retecmiljo.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ReTec Miljö AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera