Santander sänker H&M:s riktkurs ordentligt

Santander sänker riktkursen för H&M till 144 kronor från 174 kronor. Rekommendationen undervikt upprepas. Den spanska storbanken tror alltså att H&M-aktien ska ner ytterligare 13 procent.

Det framgår av Bloombergsystemet.

Bild:TT

H&M HM B +0,22% Dagens utveckling :s fjärde kvartal väntas helt klart bjud på en rejäl resultatsmäll, enligt Santander. När det gäller den långsiktiga strategin återstår det fortfarande att se huruvida H&M:s ledning kan hantera de problem som bolaget står inför, om nu den nuvarande ledningen är den rätta.

H&M:s svaga försäljningen i det fjärde kvartalet var i sig inte överraskande men däremot omfattningen, menar Santander som har sänkt sina prognoser för vinsten per aktie med 6, 17 och 20 procent för åren 2017-2019.

Även om nästa hållpunkt från H&M är bokslutet den 31 januari räknar Santander med att ledningens strategi för att få "skutan på rätt köl" kommer att presenteras fullt ut först på kapitalmarknadsdagen den 14 februari.

"Men vi befarar att de åtgärder som kommer att presenteras kommer visa sig vara för lite och för sent", skriver Santander.

Santander är långt ifrån den enda som har sänkt den svenska klädjätten. Société Générale har efter årsskiftet upprepat riktkursen 144 kronor samt rekommendationen sälj.

I mitten på december sänkte dessutom SEB riktkursen från 175 kronor till 150 kronor och upprepade sin säljrekommendation. Citi Investment Research sänkte i samma veva H&M till 164 kronor från 205 kronor och har en neutral rekommendation.

Så vitt Nyhetsbyrån Direkt känner till ligger den lägsta riktkursen för H&M-aktien bland de större banker och analyshus som följer bolaget på 140 kronor, från den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs som sänkte H&M innan årsskiftet.

Däremot finns det de som tycker att H&M-aktien är undervärderad. Kepler Cheuvreux har visserligen under december månad sänkt sin riktkurs från 255 kronor till 200 kronor, men det är drygt 20 procent högre än dagens kurs runt 165,5.

Credit Suisse sänkte i december riktkursen till 205 kronor från 230 kronor och RBC Capital Markets sänkte till 190 kronor från 225 kronor. Även DNB Markets har sänkt sin riktkurs för H&M på tisdagen till 175 kronor från 232 kronor. 

H&M aktien har sedan årsskiftet backat med ungefär 2,5 procent. Vid 11.00 på torsdagen var aktien ned 1,6 procent och handlades för 165,4 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LINK MedicalAnnons

Så når medtechbolag de nya kraven i MDR och IVDR

Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.
Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.

I maj 2017 kom EU med två nya lagar kring medicinteknik – Medical Device Regulations (MDR) och In Vitro Diagnostic Regulations (IVDR). Företag har fram till maj 2021 respektive maj 2022 att anpassa sin verksamhet för att följa de nya regelverken. 

Målet med MDR och IVDR är att öka transparensen både gentemot kunder och myndigheter. Detta ska uppnås genom att skapa ett ömsesidigt informationsflöde, att fokusera på uppföljningar av produkter som släppts på marknaden och att skapa en europeisk databas över medicinteknisk utrustning. 

Stora fördelar med att ta hjälp av ett CRO

För företag som ska anpassa sig till de ny reglerna kan det behövas allt från mindre teknisk dokumentation till att implementera kvalitetsledningssystem (QMS). Att säkerställa att man följer de nya regelverken är en viktig, men omfattande, uppgift för tillverkare och distributörer som kräver tid, resurser och förståelse. Kontraktforskningsorganisationer (CRO:s) kan vara en stor tillgång under processen, då de har specialister som har lång erfarenhet av regelverken. LINK Medical – ett respekterat och ansett CRO – är en idealisk strategipartner som hjälper företag med att få deras medicintekniska utrustning att följa de senaste regelverken. 

- Vi kommer med ett skickligt team av experter till varje projekt och erbjuder lösningar inom många områden. Det kan vi göra eftersom vårt team är specialiserade på regelverk och förordningar i norra Europa och vi har erfarenhet av att underlätta MDR-skiftet för flera globala medicinteknikbolag. Som en fullserviceleverantör ger vi skräddarsydd vägledning under hela processen för våra kunder, säger Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical. 

Så hjälper LINK Medical sina kunder 

Genom att göra en grundlig gapanalys för att hitta eventuella brister i sina kunders tekniska dokumentation stöttar LINK Medical dem i övergången till MDR och IVDR. I tillägg så håller LINK Medicals team workshops för företag om vad de nya regelverken innebär och hur de ska följas. Maria Kastenfalk berättar om fler sätt hur LINK Medical stöttar sina kunder med övergången:  

- För att möta de höga säkerhets- och prestandakraven i MDR är kliniska data viktiga. Vi är specialiserade på att tillhandahålla kliniska utvecklingsplaner för att säkerställa att kliniska data stödjer det som produkten hävdar. Informationssäkerhet är också en viktig del av de nya regelverken. Vårt teknikfokus gör att vi kan implementera processer för säker datahantering som både skyddar mot informationsbortfall och obehörig åtkomst. 

Uppdatera dokumentationen – utan att belasta de anställda med mera jobb

Att uppdatera sin dokumentation kräver mycket arbete och tid, oavsett hur stort ditt företag är. Mindre bolag kan sakna resurser eller kompetent personal för att möta de nya regelverken. Större bolag kan visserligen ha personal för det dagliga arbetet som rör förordningar och regelverk, men att uppdatera dokumentationen mot de nya reglerna kan vara övermäktigt att hinna med inom den satta tidsramen. Ett partnerskap med ett CRO gör att företag kan effektivisera jobbet med att möta denna komplexa regelverksprocess – utan att öka belastningen på personalen. LINK Medical erbjuder dessa tjänster, med skräddarsydda lösningar för varje enskilt företag. 

- Vad som gör att LINK Medical unikt som CRO är vår kunskap om de nya regelverken och vårt team av experter som kommer från olika discipliner inom industrin. Vårt flexibla arbetssätt betyder att tillverkare, distributörer och importörer av medicinteknik kan dra nytta av LINK Medicals unika kombination av expertis inom specialistområden, avslutar Maria Kastenfalk. 

Om LINK Medical

Behöver ditt företag hjälp med att möta de nya regelverken MDR och IVDR innan EU:s deadline? Kontakta Maria Kastenfalk eller besök vår webbplats.

Håll dig uppdaterad om oss på Linkedin och Twitter.

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?