Annons

Sanna Marin: Finlands Natobeslut kommer inom några veckor

Finlands statsminister Sanna Marin utlovar ett finskt beslut om medlemskap i Nato ”inom några veckor” och hon vill att Sverige och Finland väljer samma väg framåt.

”Jag skulle föredra om vi fattade samma beslut för regionen, men det är upp till Sverige att bestämma för sig själva”, säger Sanna Marin.

Statsminister Magdalena Andersson tar emot Finlands statsminister Sanna Marin vid Villa Bonnier i Stockholm.
Statsminister Magdalena Andersson tar emot Finlands statsminister Sanna Marin vid Villa Bonnier i Stockholm.Foto:Paul Wennerholm/TT

På onsdagen möts statsminister Magdalena Andersson (S) och den finska statsministern Sanna Marin för samtal i Stockholm om säkerhetsläget.

”Vårt partnerskap har fördjupats under de senaste veckorna”, säger Magdalena Andersson (S) om den svensk-finska relationen på en pressträff inför mötet med sin finska kollega.

”Det finns helt klart en tid före den 24 februari i år och en efter”, säger hon vidare.

En punkt på dagordningen för samtalen mellan statsministrarna är ländernas eventuella medlemskap i försvarsalliansen Nato.

”För att stärka vår säkerhet har vi samtal som pågår i våra båda länder”, säger Magdalena Andersson.

”Vi är beroende av varandra vad gäller säkerhet”, säger statsministern vidare.

Finland har kommit betydligt längre än Sverige i processen om ett beslut om att gå med i Nato eller inte.

Magdalena Andersson vill inte ge något konkret besked om hur det svenska tidsschemat ser ut, men av allt att döma vill hon att ett beslut om Nato i varje fall ska tas före valet den 11 september.

”Vi har ett val och vill fokusera på det”, säger hon.

På onsdagen vid 13-tiden svensk tid ska Finland presentera en ny säkerhetspolitisk analys.

Rapporten är ett viktigt underlag för Finlands beslut om en eventuell Natoansökan.

”Rapporten täcker de olika aspekterna av säkerhetsläget”, säger Finlands statsminister Sanna Marin.

”Natos artikel fem försäkrar att medlemsländer som attackeras ska försvaras. Och även paraplyet av kärnvapen ger en säkerhet. Men det finns olika aspekter för ett medlemskap och vi ska analysera alla dessa”, säger Sanna Marin vidare.

Den finländska statsministern säger att länderna måste vara medvetna om både riskerna med att ansöka om medlemsskap i Nato och riskerna med att inte gå med.

”Vi ska diskutera nära och ärligt om processen i våra länder. Det är viktigt att visa var vi är på väg i våra länder”, säger Sanna Marin om samtalen med Sverige.

”Vi gör det med en klar förståelse för att våra val inte bara påverkar oss utan även våra grannar”, säger hon vidare.

Den finländska statsministern vill att Finland och Sverige går i tandem i besluten om Nato, även om hon påpekar att det inte är något krav från finsk sida.

”Jag skulle föredra om vi fattade samma beslut för regionen, men det är upp till Sverige att bestämma för sig själva”, säger hon.

Enligt Sanna Marin ska det finska parlamentet hantera säkerhetsrapporten efter påskhelgen.

Hon vill inte ge något exakt datum för när beslutet om Nato tas, men statsministern säger att det kommer ”inom de närmsta veckorna”.

”Jag tror att det kommer att gå ganska snabbt”, säger hon.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera