1515
Annons

Sänk semesterkostnaderna med koll på korten

Är semesterplaneringen igång? Glöm inte bort erbjudanden och rabatter du har tillgång till via olika kort och medlemskap – du kan spara tusenlappar.

Bild:Emil Johansen och AP

För den som till exempel har ett kort från Ica eller Coop, är med i något fackförbund eller Hyresgästföreningen finns det mängder av erbjudanden att utnyttja, som är lätta att missa.

Några exempel är 10 procents rabatt på hyrbil, billigare färjeresor för den som ska ta sig med bil ner i Europa, 25 procents rabatt på flygbiljetter och nedsatt inträde till djurparker och nöjesfält.

Även den som planerar ett bygg- eller renoveringsprojekt i sommar kan vinna på att skanna av erbjudanden. Det går att få 10-20 procents rabatt på både färg och byggmaterial. Utöver erbjudanden från stora företag och kedjor finns det ofta lokala rabatter.

Men stäm alltid av erbjudandet mot priset på andra bokningssajter, så att det inte finns bättre erbjudanden någon annanstans. Flera biluthyrningsföretag har kampanjer i maj och den som bokar sommarbilen nu kan spara stora summor.

Förra året planerade hushållen att lägga i snitt 18.000 kronor på semestern, enligt en årlig undersökning från Nordea. Hur det slutade saknas det uppgifter om.

”Men semestern blir ofta dyrare än man tror”, konstaterar Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Undersökningen om hur mycket hushållen planerar att spenderar i år är inte klar. Men den som tar sig tid att kolla runt har alltså chansen att pressa ner kostnaderna rejält.

Ingela Gabrielsson tycker att man på förhand ska sätta en gräns för vad sommaren får kosta.

”Man kanske har köpt en resa tidigare och tänker att semestern redan är betald, men det tillkommer alltid kostnader”, säger hon.

För barnfamiljer kan stora poster uppstå redan innan den egna semestern börjar, och barn ska skickas på träningsläger och olika aktiviteter.

Har man halvstora barn är hennes tips att ge dem en egen semesterkassa att förfoga över.

”Så slipper man dagliga diskussioner om vad man ska köpa och inte köpa”.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?