ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Sandvik säljer för miljarder

  • Sandviks vd Björn Rosengren

Nu är det klart. Sandvik säljer Sandvik Process Systems. Köpare är FAM, som ägs av de tre största Wallenbergstiftelserna, och prislappen landar på 5,0 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Sandvik Process Systems hade en rapporterad försäljning om 1,7 miljarder kronor 2016, vilket representerar 2 procent av Sandviks totala intäkter, och med en stark rörelsemarginal.

Di kunde redan i början av året berätta att verksamheten skulle säljas. Och i samband med rapporten för det första kvartalet uppgav vd Björn Rosengren försäljningsplanerna gick framåt.

Sandvik Process Systems kommer att fortsätta att rapporteras inom Other Operations i Sandviks finansiella rapportering. Transaktionen förväntas stängas senast i början av 2018 under förutsättning av godkännande från berörda myndigheter.

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

"Då affären stängs kommer en substantiell kapitalvinst att genereras och rapporteras i Sandviks finansiella rapportering", heter det.

Även FAM har skickat ett pressmeddelande om affären.

"Genom affären får SPS, som ett självständigt bolag, en aktiv och långsiktigt engagerad ägare med fullt fokus på att utveckla verksamheten med utgångspunkt från bolagets ledande marknadspositioner", heter det där.

FAM skriver vidare att Staffan Bohman (ordförande i Höganäs samt tidigare vd för bland annat Sapa) kommer väljas som ordförande för det inköpta bolaget. Atlas Copcos tidigare vd Ronnie Leten och FAM:s vd Lars Wedenborn är tilltänkta som styrelseledamöter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer