Annons

Sandvik levererar teknik till guldgruva

Världens fjärde största guldproducent, kanadensiska Goldcorp, arbetar med att fasa ut användandet av diesel vid bolagets gruva i Borden i Ontario, Kanada. Teknologi levererad från svenska Sandvik är en viktig del av bolagets omställning, rapporterar Mining.com.

Gruvan är bolagets första helt eldrivna anläggning. Sandvik Mining och MacLean Engineering kommer leverera allt från el- och batteridriven borrnings- och spräningsutrustning, till eldrivna transportfordon och en 40 tons batteridriven lastbil.

De minskade utsläppen gynnar inte bara miljön - bolaget kommer kunna spara in 50 procent av ventilationskostnaderna tack vare de minskad avgaserna.

Bolaget medger att investeringarna kommer innebära större kapitalkostnader, samtidigt som man anser att vinsterna när det gäller hälsa, säkerhet och miljö gör att investeringen är värdefull.

Goldcorps vice vd Brent Bergeron hoppas att bolaget kan visa fördelarna med en helt eldriven gruva och därigenom leda en utveckling i branschen som andra gruvbolag kommer följa.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?