ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Sandvik: En olycka i arbetet

  • Foto: Jesper Frisk/AP

Ett par minuter innan Sandviks rapport publicerades skickade nyhetsbyrån Bloomberg ut flashar med bland annat omsättningen och orderingången. Enligt Sandvik lyckades Bloomberg komma åt siffrorna på en gömd sida på Sandviks sajt där den laddats upp några minuter i förtid.

Verkstadsbolaget Sandviks rapport skulle preliminärt släppas klockan 11.30 på måndagen, men redan vid 10.40 skickade Bloomberg ut flashar från rapporten som sedan släpptes 10.47.

”Det är helt korrekt att ursprungligen var det tänkt att den skulle gå ut 11.30. Sen visade det sig att styrelsemötet förflöt bra och snabbt. När vi sedan processade releasen såg vi att vi kunde få ut den tidigare och det ska man helst göra enligt reglerna så fort det går”, säger Pär Altan, chef för externkommunikation på Sandvik.

”Avsikten var att skicka ut den en knapp timme tidigare än det som ursprungligen var sagt. I samband med det blev det så att vi olyckligtvis råkade lägga upp den på en gömd sida som inte var på förstasidan eller liknande, men man kunde med vissa möda hitta den i vrårna och skrymslena under ett par minuter och det var innan vi hade skickat ut rapporten till alla. Så fort det upptäcktes så ryckte vi den men skadan var redan skedd. Det var ett olycksfall i arbetet”, fortsätter han.

Inför måndagens presskonferens sa Sandviks vd Björn Rosengren att det var Bloombergs sökmotorer som lyckades fiska upp siffrorna några minuter före vad som hade beslutats, skriver Nyhetsbyrån Direkt

Enligt Pär Altan påskyndades inte publiceringen av kvartalsrapporten av Bloombergs flashar och Sandvik informerade omedelbart Stockholmsbörsen om vad som inträffat.

”Det vi gjorde var att vi omedelbart själva kontaktade börsen och berättade om det inträffade eftersom det bevisligen hade kommit till någons kännedom lite för tidigt. Men det handlade alltså om ett fåtal minuter och inte en timme som man kan tro om man går på 11.30”, säger Pär Altan.

Tyck till