ANNONS:
Till Di.se

Sandvik drabbat av hackerattack

  • Foto: Colourbox

Sandvik drabbades av den globala IT-attacken som spreds på fredagen.

"Det fick en påverkan på datorer som har att göra med både administration och produktion", säger Pär Altan, Sandviks chef för extern kommunikation, till TT.

Polisens nationella operativa avdelning (Noa) för IT-säkerhet har haft förhöjd beredskap med extra personal under natten till lördagen för att samarbeta med Europol och andra aktörer efter fredagens världsomfattande IT-attack.

I Sverige drabbades industrikoncernen Sandvik och Timrå kommun. Men det finns inget som pekar på att fler är utsatta i Sverige.

Marcus Haglund, presskontakt på Telia, om attacken:

”Vi har installerat en ’patch’ (en programuppdatering, Di:s anm.) som ska hindra attackerna från att spridas om en kund skulle drabbas”, säger han.

Medarbetare både i Sandviken och utomlands upptäckte under eftermiddagen att deras datorer hade angripits av ett virus.
"Ett meddelande kom upp på skärmen om att de hade utsatts för en cyberattack", säger Pär Altan, chef för extern kommunikation, till Arbetarbladet.

Varför just Sandvik och Timrå drabbats är oklart.

Attacken har utförts med så kallad "ransomware", datorvirus som låser datorer genom att kryptera innehållet på hårddiskarna tills en lösesumma har betalats. Enligt en journalist på Health Service Journal har röntgenapparater, telefonsystem och datasystem som innehåller viktiga provresultat påverkats av attacken.

Utpressningsviruset som har använts tros vara Wanna decryptor, också kallat Wannacry — som förutom att infektera enskilda datorer även krypterar innehåll på gemensamma nätverksdatorer. Att låsa upp en infekterad dator kostar 300 dollar, drygt 2 600 kronor, i den digitala kryptovalutan Bitcoin.

Enligt BBC kommer rapporter om liknande attacker från minst 74 länder världen över — bland annat USA, Kina, Italien och Taiwan. Säkerhetsexperter kopplar attackerna till varandra. En säkerhetsexpert som public service-bolaget hänvisar till säger sig ha upptäckt 36 000 datorer som har infekterats med Wannacry.

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies