Hoppa till innehållet

Annons

Sandvik drabbat av hackerattack

Sandvik drabbades av den globala IT-attacken som spreds på fredagen.

"Det fick en påverkan på datorer som har att göra med både administration och produktion", säger Pär Altan, Sandviks chef för extern kommunikation, till TT.

Bild: Colourbox

Polisens nationella operativa avdelning (Noa) för IT-säkerhet har haft förhöjd beredskap med extra personal under natten till lördagen för att samarbeta med Europol och andra aktörer efter fredagens världsomfattande IT-attack.

I Sverige drabbades industrikoncernen Sandvik och Timrå kommun. Men det finns inget som pekar på att fler är utsatta i Sverige.

Marcus Haglund, presskontakt på Telia, om attacken:

”Vi har installerat en ’patch’ (en programuppdatering, Di:s anm.) som ska hindra attackerna från att spridas om en kund skulle drabbas”, säger han.

Medarbetare både i Sandviken och utomlands upptäckte under eftermiddagen att deras datorer hade angripits av ett virus.
"Ett meddelande kom upp på skärmen om att de hade utsatts för en cyberattack", säger Pär Altan, chef för extern kommunikation, till Arbetarbladet.

Varför just Sandvik och Timrå drabbats är oklart.

Attacken har utförts med så kallad "ransomware", datorvirus som låser datorer genom att kryptera innehållet på hårddiskarna tills en lösesumma har betalats. Enligt en journalist på Health Service Journal har röntgenapparater, telefonsystem och datasystem som innehåller viktiga provresultat påverkats av attacken.

Utpressningsviruset som har använts tros vara Wanna decryptor, också kallat Wannacry — som förutom att infektera enskilda datorer även krypterar innehåll på gemensamma nätverksdatorer. Att låsa upp en infekterad dator kostar 300 dollar, drygt 2 600 kronor, i den digitala kryptovalutan Bitcoin.

Enligt BBC kommer rapporter om liknande attacker från minst 74 länder världen över — bland annat USA, Kina, Italien och Taiwan. Säkerhetsexperter kopplar attackerna till varandra. En säkerhetsexpert som public service-bolaget hänvisar till säger sig ha upptäckt 36 000 datorer som har infekterats med Wannacry.

 

Innehåll från Ikano BostadAnnons

Därför är föreningslivet så viktigt – för företagen

Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF
Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF

Risk för medlemsras i fotbollsklubben i tiderna som råder.

Då fick Rågsveds IF hjälp – från det lokala näringslivet.

– Ett fungerande föreningsliv är avgörande för ett välmående bostadsområde, säger Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

EXTERN LÄNK: Därför satsar Ikano Bostad på socialt engagemang

Bollen i luften. Ett myller av barn och unga på varenda gräsyta Hagsätra IP i södra Stockholm kan erbjuda. Med hösten runt hörnet knackar skymningen på – strålkastarna lyser vid middagstid – och sommarvärmens comeback gör fotbollsträningen oväntat behaglig. Dörren till fiket i klubbhuset går i ett.

– Varje vardagskväll ser ut ungefär så här, det är fullt med barn och ungdomar som spelar fotboll. Det ser likadant ut på varenda av de planer i Rågsved och Hagsätra vi har verksamhet på. Eftersom många inte har tillgång till bil är det viktigt att vi finns inom gångavstånd för alla, säger klubbchefen Tobias Tegnestrand och fortsätter:

– För en del av barnen är tränaren den tryggaste vuxna personen som de har i sitt liv.

Rågsveds IF har över 800 medlemmar – men läget efter sommarlovet var kritiskt. Trots att föreningen har bland de lägsta medlemsavgifterna i huvudstaden hade bara knappt hälften betalat inför höstterminen:

– Det var väldigt alarmerande. När man ser att barn, som man vet brinner för fotboll, plötsligt slutar var vi tvungna att agera, säger Tegnestrand och konstaterar:

– Det ekonomiska läget påverkar oss alla, men de som redan lever på existensminimum har det ännu tuffare nu. Det är de familjerna vi behöver kraftsamla och rikta våra resurser mot.

Ikano Bostad, som förvaltar drygt 1700 bostäder i Hagsätra och Rågsved, har som strategi att aktivt och långsiktigt engagera sig i samhällslivet på de platser där företaget har bostäder. Fokus ligger på att skapa arbetstillfällen, uppmuntra till utbildning och bidra till en meningsfull fritid.

– Viktigast av allt är att de boende mår bra och trivs. Om vi har en attraktiv miljö där folk vill bo, klart det påverkar fastighetsvärden och lönsamhet över tid. Skulle miljön däremot upplevas som otrygg, flyttar man om det går, säger Christian Mariager.

Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.
Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

När fotbollsklubben bad om hjälp valde fastighetsförvaltaren att betala de uteblivna medlemsavgifterna för ungefär 350 medlemmar.

– Vi kan inte ta risken att ungdomarna inte har en meningsfull fritid. Skulle föreningen tappa intäkterna hade de varit tvungna att skära ner i verksamheten. Då tappar unga möjligheten att spela fotboll och träffa kompisar, då tappar vi det gemensamma som skapar harmoni och tillhörighet i området.

Enligt Tegnestrand skapar Ikano Bostads finansiella stöd effekter även på längre sikt:

– Föreningslivet, i synnerhet idrott, ger positiva effekter på både hälsa och skolresultat. Ska man vara krass är barnkonventionen lag sedan 2020, vilket bland annat innebär att barn har rätt till en trygg, kvalitativ och meningsfull fritid för att leva och utvecklas, säger han och lägger till:

– Fler barn i vår verksamhet innebär fler barn som omges av trygga vuxna vilket blir ett skyddsnät mot exempelvis kriminella gäng som utnyttjar barn och unga. Om de inte får spela fotboll och känna tillhörighet när de är tio år, vad händer då när de är femton?

Mariager och Tengestand menar att näringslivet har allt att vinna på att engagera sig lokalt:

– Jag brukar säga att affären i slutändan alltid är lokal. Vi som Fastighetsägare och näringslivet tjänar på att engagera oss och skapa en relation till den plats där vi verkar, säger Mariager och pekar på att näringslivet måste ha en långsiktig syn i frågan:

– Tidsbegränsade projekt i all ära, de tilltag som får bäst effekt är när det finns uthållighet och lokal förankring. Det tror jag fler behöver inse, säger Mariager.

EXTERN LÄNK: Här är Ikano Bostads sociala satsningar

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera