Sanders mot storseger i Nevada

Vermontsenatorn Bernie Sanders ser ut att få en rejäl marginal mot de andra i startfältet i Demokraternas nomineringsmöten i Nevada.

– Men jag skulle inte kröna honom som presidentkandidat riktigt än. Mycket kan hända framöver, säger statsvetaren Chris Galdieri.

Bernie Sanders ser ut att vinna Nevadademokraternas gunst med rejäl marginal.
Bernie Sanders ser ut att vinna Nevadademokraternas gunst med rejäl marginal.Foto:Eric Gay

Nevadademokraterna har sagt sitt – Bernie Sanders ska utmana Donald Trump om presidentposten i USA i höst.

När nästan hälften av distrikten rapporterat sina resultat leder Sanders på 47 procent mot den tidigare vicepresidenten Joe Biden på 21 procent och tidigare borgmästaren i South Bend i Indiana, Pete Buttigieg, på 15 procent.

– Detta är den första tydliga och avgörande segern under primärvalsäsongen, och är något som han (Sanders) verkligen behövde, säger Galdieri.

Trots små siffror är Joe Bidens andraplats ett rejält uppsving. I de tidigare omröstningarna i Iowa och New Hampshire har han placerat sig på plats fyra respektive fem.

”Även om inte alla röster har räknats i Nevada än så står en sak klar: Vår comeback börjar här”, skriver Biden på Twitter.

– Jag vet inte om det är så mycket till comeback att komma tvåa så långt efter vinnaren, men det är ju klart bättre än fyra eller femma, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i Manchester i New Hampshire.

Enligt Galdieri är det för tidigt att säga varför Sanders marginal är så stor. Det kan bero på att han har lockat över röster från de andra presidentaspiranterna, men det kan också ha att göra med att det finns så många att rösta på – att alla icke-Sanders-röster kan ha spritts mellan hans konkurrenter.

Många menar att Demokraterna borde samordna sig bättre – att de som inte vill se Bernie Sanders som presidentkandidat borde hoppa av och ge sitt stöd till någon annan.

– Men, jag kan mer eller mindre garantera att varken Elizabeth Warren, Pete Buttigieg eller Amy Klobuchar kommer att kalla till presskonferens i morgon bitti och säga ”Jag ställer inte upp, vi måste stoppa Bernie”, säger Galdieri.

Utöver det vill Galdieri inte sia särskilt mycket om framtiden. Nästa vecka väntar primärval i South Carolina och veckan därpå den så kallade supertisdagen den 3 mars då demokrater i hela 14 delstater ska bege sig till valurnorna.

– En slående tendens med det här valet är att det inte är särskilt mycket kontinuitet mellan delstaterna, säger Galdieri.

Att ha presterat bra i New Hampshire hjälpte varken Pete Buttigieg eller Amy Klobuchar. Galdieri gissar att de tror på supertisdagen och håller ut tills dess.

– Det är ett tag kvar till supertisdagen. Kanske Bernies motståndare hittar en strategi till dess. Kanske börjar (Michael) Bloomberg rikta in sig mot Bernie i stället för mot Trump som nu, säger han.

Tidigare New York-borgmästaren Bloomberg, som har visat sig stark i opinionsundersökningar och deltog i sin första tv-debatt i veckan, ställde inte upp i Nevada-omröstningen. Han gör sin valdebut först under supertisdagen.


Innehåll från Michelin NordicAnnons

Längre räckvidd på din elbil eller laddhybrid – enkla knepen

Det är inte bara batterikapaciteten och körstilen som bestämmer hur lång räckvidd din eldrivna bil har.

Även valet av däck har stor betydelse för hur långt du kommer på en laddning.

Lär dig mer om hur moderna däck kan påverka din räckvidd 

Intresset för eldrivna bilar fortsätter att öka. Enligt Bil Sweden ökade antalet laddbara bilar i Sverige med 132 procent under 2020.

En av de vanligaste och viktigaste frågorna i valet av elbil är räckvidden, det vill säga hur långt du kan köra på el efter en laddning. 

De flesta tittar främst på bilens beräknade räckvidd enligt WLTP-cykeln. En normal elbil brukar ha 20–40 mil i räckvidd, medan en laddhybrid, som både drivs av en elmotor och en bränslemotor, brukar gå att köra 4–6 mil på ren eldrift.

Bilens däck har stor påverkan

En faktor som påverkar räckvidden mer än vad många tror är vilket däck bilen utrustas med.

Michelin, en av världens ledande däcktillverkare, lanserar nu däcket e.Primacy – världens första däck som är koldioxidneutralt vid inköpstillfället.

Tack vare innovativ teknik har Michelin lyckats skapa ett däck som har 27 procent lägre rullmotstånd jämfört med de närmaste konkurrenterna. 

Lösningen kallas Energy AirShield compound, ett super-lufttätt skikt med låg energiförlust som ökar räckvidden för elbilar eller minskar bränsleförbrukningen för fossildrivna fordon.

Det innebär 7 procent längre räckvidd för en batteridriven bil eller ytterligare 30 kilometer i räckvidd för en elbil som från början har en beräknad räckvidd på 400 kilometer.

Den genomsnittliga bränsleförbrukningen minskar med 0,21 liter per 100 kilometer.

Många faktorer påverkar räckvidden

Men det finns även en rad andra faktorer som påverkar bilens räckvidd:

• Hur fort du kör. Bara genom att köra 90 km/tim istället för 100 km/tim gör stor skillnad.

• Hur mjukt du kör. För många snabba start och stopp reducerar räckvidden. Försök istället att släppa upp gasen i god tid och rulla mot ett stopp. 

• Klimatanläggningen. Den som sänker värmen ett par grader kan vinna ett par extra kilometer i räckvidd. Luftkonditionering och stolsvärme har mer påverkan på räckvidden än exempelvis lampor och underhållningssystem.

• Vädret. Kallt väder minskar räckvidden. Vid extrem kyla är det extra bra att ha koll på räckviddsmätaren.

• Förvärmning. Många elbilar går att förvärma under tiden som de står på laddning, då kan man starta sin bil varm och isfri och slippa ta så mycket kraft från batteriet. 

Lär dig mer om hur moderna däck kan påverka din räckvidd 

 

Mer från Michelin Nordic

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Michelin Nordic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?