Annons

Sanders mot storseger i Nevada

Vermontsenatorn Bernie Sanders ser ut att få en rejäl marginal mot de andra i startfältet i Demokraternas nomineringsmöten i Nevada.

– Men jag skulle inte kröna honom som presidentkandidat riktigt än. Mycket kan hända framöver, säger statsvetaren Chris Galdieri.

Bernie Sanders ser ut att vinna Nevadademokraternas gunst med rejäl marginal.
Bernie Sanders ser ut att vinna Nevadademokraternas gunst med rejäl marginal.Foto:Eric Gay

Nevadademokraterna har sagt sitt – Bernie Sanders ska utmana Donald Trump om presidentposten i USA i höst.

När nästan hälften av distrikten rapporterat sina resultat leder Sanders på 47 procent mot den tidigare vicepresidenten Joe Biden på 21 procent och tidigare borgmästaren i South Bend i Indiana, Pete Buttigieg, på 15 procent.

– Detta är den första tydliga och avgörande segern under primärvalsäsongen, och är något som han (Sanders) verkligen behövde, säger Galdieri.

Trots små siffror är Joe Bidens andraplats ett rejält uppsving. I de tidigare omröstningarna i Iowa och New Hampshire har han placerat sig på plats fyra respektive fem.

”Även om inte alla röster har räknats i Nevada än så står en sak klar: Vår comeback börjar här”, skriver Biden på Twitter.

– Jag vet inte om det är så mycket till comeback att komma tvåa så långt efter vinnaren, men det är ju klart bättre än fyra eller femma, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i Manchester i New Hampshire.

Enligt Galdieri är det för tidigt att säga varför Sanders marginal är så stor. Det kan bero på att han har lockat över röster från de andra presidentaspiranterna, men det kan också ha att göra med att det finns så många att rösta på – att alla icke-Sanders-röster kan ha spritts mellan hans konkurrenter.

Många menar att Demokraterna borde samordna sig bättre – att de som inte vill se Bernie Sanders som presidentkandidat borde hoppa av och ge sitt stöd till någon annan.

– Men, jag kan mer eller mindre garantera att varken Elizabeth Warren, Pete Buttigieg eller Amy Klobuchar kommer att kalla till presskonferens i morgon bitti och säga ”Jag ställer inte upp, vi måste stoppa Bernie”, säger Galdieri.

Utöver det vill Galdieri inte sia särskilt mycket om framtiden. Nästa vecka väntar primärval i South Carolina och veckan därpå den så kallade supertisdagen den 3 mars då demokrater i hela 14 delstater ska bege sig till valurnorna.

– En slående tendens med det här valet är att det inte är särskilt mycket kontinuitet mellan delstaterna, säger Galdieri.

Att ha presterat bra i New Hampshire hjälpte varken Pete Buttigieg eller Amy Klobuchar. Galdieri gissar att de tror på supertisdagen och håller ut tills dess.

– Det är ett tag kvar till supertisdagen. Kanske Bernies motståndare hittar en strategi till dess. Kanske börjar (Michael) Bloomberg rikta in sig mot Bernie i stället för mot Trump som nu, säger han.

Tidigare New York-borgmästaren Bloomberg, som har visat sig stark i opinionsundersökningar och deltog i sin första tv-debatt i veckan, ställde inte upp i Nevada-omröstningen. Han gör sin valdebut först under supertisdagen.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?