1515
Annons

Samtryggs nettoförlust ökade

NGM-noterade Samtrygg, som bedriver en plattform för uthyrning av bostäder, redovisar ett nettoresultat för det fjärde kvartalet 2020 på -1,2 miljoner kronor (-0,8).

De totala intäkterna steg med 17 procent till 44,1 miljoner kronor (39,4), varav försäljningsintäkterna ökade med 7 procent till 5,3 miljoner kronor (4,9).

”Parallellt växte även verksamheten på andra relevanta nyckeltal jämfört med det tredje kvartalet. Exempelvis ökade antalet slutna avtal med 22 procent, antal bostadssökande med 6 procent, samt antalet besökare på hemsidan med 12 procent”, skriver avgående vd Viktor Nilsson i boksutsrapporten. 

Rörelseresultatet sjönk till -1,2 miljoner kronor (-0,7).

”Under december 2020 kunde vi se att tillväxten försiktigt vek ner igen, något som accelererade under årets första månad och preliminärt resulterade i markant lägre försäljningsintäkter jämfört med januari 2020. Vi ser indikationer på återhämtning i februari, samtidigt som en potentiell tredje våg av covid-19 kan skapa fortsatt dämpande effekter på marknaden”, uppger Samtrygg-chefen.

Sammantaget befinner sig både Samtrygg och marknaden i stort i en avvaktande fas, men Viktor Nilsson uppger sig se goda förutsättningar för att skala upp affären så fort marknaden indikerar att den är på väg att återgå till mer normala nivåer.

I november meddelades att Samtrygg har utsett Jim Ankare till ny vd från februari.

Aktien var vid 10-tiden på fredagen upp 3 procent. Marknadsvärdet på bolagets alla aktier uppgår i skrivande stund till 25 miljoner kronor.

Rejält korrfel i Sectras rapport – aktien föll tungt

Foto:Jesper Frisk

Sectra-aktien föll kraftigt på fredagen efter att ha rättat bokslutsrapporten som släpptes tidigare i veckan. Den organiska tillväxten var inte ens hälften av vad man uppgav i rapporten, framkom i rättelsen.

Det Linköpingsbaserade medicinteknik- och it-säkerhetsföretaget Sectra har haft ett motigt börsår hittills i år och fram till den bokslutsrapport som släpptes i onsdags. Aktien hade backat nästan 22 procent fram till dess.

Rapporten fick dock fart på aktien. I den redovisades en klart starkare organisk tillväxt än vad marknaden synbarligen hade förväntat sig (några Infrontestimat sammanställs inte för bolaget). Omsättningen steg med hela 23,8 procent valutajusterat under kvartalet, som spänner över februari till april, enligt onsdagsbeskedet. Aktien lyfte med 7,4 procent, från 575 till 617 kronor.

Beskedet fick tummen upp även i analytikerled. På torsdagen höjde Danske Bank sin riktkurs för Sectra-aktien, som man har köpråd på, från 719 till 727 kronor. Carnegie, som har säljråd, såg sig också tvungen att justera upp sin värdering något och höjde riktkursen från 500 till 515 kronor enligt vad nyhetsbyrån PLX rapporterade på fredagsmorgonen.

Kort därpå, före fredagens börsöppning, släppte Sectra beskedet som fick aktien på fall: uppgifterna om den organiska tillväxten var fel. I stället för den 23,8-procentiga valutajusterade tillväxten handlade det om en omsättning som visserligen steg kraftigt, men med den klart mer beskedliga takten 10,4 procent – inte ens hälften av den i onsdags rapporterade takten, således.

Sectra-aktien föll 5,5 procent på fredagen, från torsdagens stängningskurs på 616 kronor till 582 kronor, och hörde till de sämsta storbolagsaktierna på en börs som samtidigt rörde sig sidledes. Kurstappet motsvarar ett 1,2 miljarder kronor lägre börsvärde.

Di har sökt bolaget för en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera