Samtalssammanbrott mellan LO och Svenskt Näringsliv

Samtalen mellan Svenskt Näringsliv och LO om att förenkla för nyanlända att få jobb bröt samman i helgen, och båda parter menar att det är ett misslyckande för den svenska modellen.

"LO-ledningen stänger dörren för effektiva åtgärder som kan bidra till att hjälpa fler nyanlända in på arbetsmarknaden. Det är djupt beklagligt och ett misslyckande för den svenska modellen", säger Carola Lemne, vd vid Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson menar att bilden av att det är LO som är anledningen till att samtalen brutit samman är felaktig.

"Det är väldigt fult och direkt fel av Svenskt Näringslivs ledning att försöka få det till att vi backade ur när det är precis tvärtom. Vi har dokument som visar detta. Jag är både besviken och förbannad", säger han i ett pressmeddelande.

Enligt Carola Lemne är LO ovilliga att "sätta allmänintresset före det egna särintresset" vilket enligt henne leder till att parterna inte på egen hand kan lösa frågan. Uppgiften faller därför på riksdag och regering att agera för att hitta en lösning.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att LO har varit berett att kompromissa för att få till ett avtal.

"Vi har sagt ja till att förhandla och även då varit beredda att offra heliga kor men det är uppenbart för oss och hela LO-styrelsen att Svenskt Näringsliv inte har något mandat", säger han i ett pressmeddelande och tillägger att han hoppas att Svenskt Näringsliv "tar sig samman" så att samtalen kan föras vidare i någon form.

Arbetsmarknadens parter inom industrin överlämnar på onsdagen formellt sina avtalskrav inför den kommande avtalsrörelsen. I kraven ingår bland annat en låglönesatsning, samordnad inom LO-förbunden, och som tidigare fått kritik från Svenskt Näringsliv för att det riskerar att försämra konkurrenskraften.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?