1515

Samsung stäms för exploderande telefon

En man i Florida har stämt den sydkoreanska elektronikjätten Samsung för svåra brännskador som han säger orsakades av att en Galaxy Note 7 exploderade i hans byxficka.

Rättsfallet kan vara det första i sitt slag i USA som är kopplat till batteriproblemen med flaggskeppsmobilen. Det kommer dagen efter det att Samsung återkallat en miljon telefoner i landet.

Modellens batteri har kunna bli överhettat och har i flera fall exploderat under laddning.


Innehåll från Mistra Digital ForestAnnons

Högteknologisk skogsindustri – en framtidsbransch

Forskningsprogrammet Mistra Digital Forest utvecklar högteknologiska verktyg och tekniker för framtidens skogsindustri. Genom programmet kan industrin tillgodogöra sig den kunskap och de verktyg som krävs för en digital transformation och öka skogsbrukets effektivitet och hållbarhet.

– Vi arbetar med allt från utveckling av digitala verktyg, akademisk forskning kring fjärranalys och hållbarhetsutvärderingar till organisationsutveckling för att stötta skogsföretag i hur de kan arbeta med digitala innovationer. Vi har tagit på oss rollen att vara navet i nationella frågor kring digitalisering av skogsbruket, förklarar Sverker Danielsson, programchef för Mistra Digital Forest.

Avgörande med bättre data om Sveriges skogar 

Forskningsprogrammets vision är att ta fram digitala lösningar för en hållbar och effektiv skoglig bioekonomi. Ett viktigt område för att förverkliga denna vision är att ta fram bättre data om Sveriges skogar. 

– Inom programmet har vi specifika försöksparker där vi har laserskannat skogen från flygplan och marken med flera våglängder och högre upplösning än vad som har gjorts tidigare för att utvärdera om vi kan komma ner på en detaljrikedom där vi, utöver virkesvolym och trädhöjd, kan avgöra arten för enskilda träd. Syftet med det är att få ett bra underlag för skoglig planering och öka kunskapen om hur skogen växer och med vilken variation, säger Sverker Danielsson.

För att skapa ett mer hållbart och effektivt skogsbruk utvecklar forskningsprogrammet även operatörsstöd och andra verktyg för ökad automation. Genom smarta verktyg kan fler beslutsstöd byggas in i skogsmaskiner och maskinrutter optimeras med hänsyn till specifika markförhållanden. Därutöver utvecklas verktyg som ger bättre underlag för hållbarhetsutvärderingar. Med en allt högre kvalitet i indata och förfinade metoder för att utvärdera hållbarhet bygger Mistra Digital Forest kunskap om även de långsiktiga effekterna i skogen.

Digitalisering är mer än bara ettor och nollor

– Programmet jobbar mycket med digital teknikutveckling men vi vill även lyfta den digitala kompetensen i våra företag. Med satsningen Digital Forest Academy samlar vi möjligheter som företagsledningar kan nyttja för att ta till sig fler av digitaliseringens möjligheter. Skogen kommer inte att räcka till allt som efterfrågas utan det behövs kloka avvägningar mellan olika intressen, och för att nå högsta möjliga klimatnytta krävs ökad kunskap och forskning. Vi kommer att behöva fortsätta lyfta kunskapsnivån vad gäller komplexa frågor som kännetecknar hållbarhet, förklarar Sverker Danielsson och avslutar:

– Vi vill få ut skogsbaserade produkter med högt värde – det samtidigt som skogens klimatnytta ska öka och att vi värnar om den biologiska mångfalden och skogen som rekreationsplats. För detta krävs dels ett bra dataunderlag om skogen och hur den växer, dels metoder och verktyg för att hantera sådan data – och sist men inte minst behövs kompetens och en vilja att utvecklas. 

Nyfiken på att få veta mer om programmet? Välkommen att anmäla dig till Mistra Digital Forests digitala programkonferens den 20 maj på mistradigitalforest.se.

Om Mistra Digital Forest

Forskningsprogrammet Mistra Digital Forest tar tillvara digitaliseringens möjligheter för skogsbruket, och bidrar därigenom till omställningen av vårt samhälle till en cirkulär bioekonomi. Programmets vision är att skapa digitala lösningar för en hållbar och effektiv skoglig bioekonomi.

Skogsindustrierna är programvärd och övriga programparter är BillerudKorsnäs, Holmen, SCA, Stora Enso, Sveaskog, Södra, IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH, Skogforsk, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt Umeå universitet. Programmet budget för de fyra första åren är 106 MSEK och det finansieras av Mistra och deltagande parter.

Läs mer på www.mistradigitalforest.se 

 

Mer från Mistra Digital Forest

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mistra Digital Forest och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?