ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Samsung redo för nästa steg

  • Mark Notton, Samsungs europeiska produktchef för mobiltelefoni.

LAS VEGAS. Efter katastrofen med den brinnande mobiltelefonmodellen Note 7 under hösten är Samsung nu redo att gå vidare och koppla ett hårdare grepp om mobiltelefonmarknaden. Men fortfarande har bolaget inte redovisat vad som gick fel i höstas.

Kallduschen kom i början av september när kunder plötsligt började rapportera om hur deras nya Samsungs Note 7 mobiler plötsligt fattade eld utifrån deras lithiumbatterier. Närmare 200 miljarder kronor i börsvärde gick upp i rök för den koreanska jätten inom loppet av några dagar.

”Vår utredning över som vad som egentligen hände och varför de här mobiltelefonerna fattade eld är ännu inte riktigt klar. Men inom de närmaste veckorna kommer vi att redovisa varför detta hände”, säger Mark Notton, Samsungs europeiska produktchef för mobiltelefoni, till Di samband med CES 2017 i Las Vegas.

Fortfarande på flyplanet till Las Vegas varnade personalen för mobiltelefonen och konstaterade inför avfärden att det är förbjudet att ha med Samsungs Note 7 på planet.

”Det har inte varit något roligt höst på det sättet och vi hoppas verkligen att vi kan sätta detta bakom oss snart”, säger Mark Notton.

Samsung har under de senaste månaderna genomfört en enorm operation genom att kalla tillbaka i stort sett alla telefoner av den modellen.

”I Europa har vi lyckats kalla tillbaka 93 procent av alla telefoner som vi hade skeppat ut. Inom de närmaste veckorna ska vi nu kunna berätta vad som gick fel och vad vi har lärt oss av detta”, säger Mark Notton.

De senaste månaderna har också betytt oerhört mycket arbete för Mark Notton och hans kolleger.

”Det har inte varit speciellt angenämt men när något sådant här händer måste du bara jobba dygnet runt tills det är löst och så har det varit. Jag har också personligen lärt mig mycket men framför allt hur snabbt man kan anpassa sig och en stor organisation när det verkligen behövs”, säger Mark Notton.

Ett antal studier har gjort över hur händelsen påverkat förtroendet för Samsung men företaget är medvetet om att de har en resa att göra för att återfå konsumenternas förtroende.

”Vi är mycket fokuserade på premiumsegmentet av mobiltelefoner vilket också är det segment som växer snabbast. I augusti nådde vi för första gången nummer ett i världen med en marknadsandel på 50 procent mot 48 procent för Apple.  Det är ett försprång som vi vill ska växa under 2017”, säger Mark Notton.

Bland de modellerna som Samsung lanserar inom de närmaste veckorna har han två tydliga favoritfunktioner.

”För vår A-serie är vattentåligheten något som jag tror kommer att bli mycket uppskattat och funktionen med en flytande digital knapp för selfies på skärmen så det blir enklare att ta en selfie”, konstaterar Mark Notton.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer