Samsung redo för nästa steg

LAS VEGAS. Efter katastrofen med den brinnande mobiltelefonmodellen Note 7 under hösten är Samsung nu redo att gå vidare och koppla ett hårdare grepp om mobiltelefonmarknaden. Men fortfarande har bolaget inte redovisat vad som gick fel i höstas.

Mark Notton, Samsungs europeiska produktchef för mobiltelefoni.
Mark Notton, Samsungs europeiska produktchef för mobiltelefoni.

Kallduschen kom i början av september när kunder plötsligt började rapportera om hur deras nya Samsungs Note 7 mobiler plötsligt fattade eld utifrån deras lithiumbatterier. Närmare 200 miljarder kronor i börsvärde gick upp i rök för den koreanska jätten inom loppet av några dagar.

”Vår utredning över som vad som egentligen hände och varför de här mobiltelefonerna fattade eld är ännu inte riktigt klar. Men inom de närmaste veckorna kommer vi att redovisa varför detta hände”, säger Mark Notton, Samsungs europeiska produktchef för mobiltelefoni, till Di samband med CES 2017 i Las Vegas.

Fortfarande på flyplanet till Las Vegas varnade personalen för mobiltelefonen och konstaterade inför avfärden att det är förbjudet att ha med Samsungs Note 7 på planet.

”Det har inte varit något roligt höst på det sättet och vi hoppas verkligen att vi kan sätta detta bakom oss snart”, säger Mark Notton.

Samsung har under de senaste månaderna genomfört en enorm operation genom att kalla tillbaka i stort sett alla telefoner av den modellen.

”I Europa har vi lyckats kalla tillbaka 93 procent av alla telefoner som vi hade skeppat ut. Inom de närmaste veckorna ska vi nu kunna berätta vad som gick fel och vad vi har lärt oss av detta”, säger Mark Notton.

De senaste månaderna har också betytt oerhört mycket arbete för Mark Notton och hans kolleger.

”Det har inte varit speciellt angenämt men när något sådant här händer måste du bara jobba dygnet runt tills det är löst och så har det varit. Jag har också personligen lärt mig mycket men framför allt hur snabbt man kan anpassa sig och en stor organisation när det verkligen behövs”, säger Mark Notton.

Ett antal studier har gjort över hur händelsen påverkat förtroendet för Samsung men företaget är medvetet om att de har en resa att göra för att återfå konsumenternas förtroende.

”Vi är mycket fokuserade på premiumsegmentet av mobiltelefoner vilket också är det segment som växer snabbast. I augusti nådde vi för första gången nummer ett i världen med en marknadsandel på 50 procent mot 48 procent för Apple.  Det är ett försprång som vi vill ska växa under 2017”, säger Mark Notton.

Bland de modellerna som Samsung lanserar inom de närmaste veckorna har han två tydliga favoritfunktioner.

”För vår A-serie är vattentåligheten något som jag tror kommer att bli mycket uppskattat och funktionen med en flytande digital knapp för selfies på skärmen så det blir enklare att ta en selfie”, konstaterar Mark Notton.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Ny tjänst gör det lätt att hålla coronasäker årsstämma i bostadsrättsföreningen

Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Coronapandemin har gjort det svårt för många bostadsrättsföreningar att hålla sina årsstämmor. 

Men nu finns en nyutvecklad tjänst som gör det möjligt att genomföra stämman via dator, mobil och surfplatta. 

– Det är ett jättebra substitut till den vanliga stämman, säger Christoffer Sjölund, ledamot i BRF Kemisten i Umeå som testat tjänsten. 

Läs mer om Digital stämma 

När coronapandemin bredde ut sig uppstod ett problem för många bostadsrättsföreningar. Plötsligt blev det svårt att hålla sina stämmor inom den tid som lagen föreskrev. 

Efter en tillfällig lagändring i maj, då det blev tillåtet att genomföra föreningsstämma digitalt, tog Riksbyggen fram en helt ny tjänst.

– Rent tekniskt har det varit möjligt länge att hålla digitala möten, men det har inte funnits någon lag som har gjort det möjligt att ha en digital stämma. Men när lagändringen kom såg vi möjligheten att lösa ett problem för våra kunder, säger Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen. 

Med tjänsten ”Digital stämma” kommer ett webbaserat administratörsgränssnitt där man skapar, bjuder in till, och genomför stämman. Dagordning och bilagor som ekonomiska dokument och motioner laddas upp i förväg så att medlemmarna kan läsa igenom dem innan mötet, precis som vid en vanlig stämma. När stämman väl genomförs loggar boende och styrelse in med Bank-ID i en app i sin surfplatta eller mobil. Även omröstningar sker i appen. 

– Det finns även möjlighet att vara med via en webbapplikation om man endast har tillgång till dator. Det enda som krävs är internet, säger Anna Rosén.

Det finns tre olika upplägg på den digitala stämman, från att styrelsen själv sköter all administration till att Riksbyggen tar hand om allt och dessutom tillhandahåller en sekreterare. 

– Vill man ha vår hjälp kan man verkligen luta sig tillbaka och låta oss sköta förberedelser, själva stämman och efterarbetet. Man kan välja den nivå man känner sig bekväm med. Och tjänsten gäller inte bara föreningar vi förvaltar idag, utan alla bostadsrättsföreningar är välkomna.

Många fördelar med digital stämma

Fördelarna med tjänsten ”Digital stämma” är många. En är såklart att medlemmarna kan rösta digitalt och att styrelsen får ett bra underlag för röstlängd och hur medlemmarna har röstat i olika frågor. Till skillnad från exempelvis poströstning, vilket är en lösning en del föreningar har prövat, går det att rösta om och diskutera saker som kommer upp spontant under mötet vilket kan öka engagemanget. Det är också enkelt att delta, vilket gör att det blir mer demokratiskt. 

– Jag tror att väldigt många bostadsrättsinnehavare som vanligtvis inte valt att prioritera att gå på en stämma nu kan tänka sig att vara med, eftersom det går att koppla upp sig från soffan på ett enkelt sätt. På så sätt ökar delaktigheten och demokratin. 

Dessutom har Riksbyggen med sina 80 års erfarenhet av förvaltning bra koll på föreningsjuridik. 

– Vi har kvalitetssäkrat hela flödet så om man använder det här verktyget kommer man med all säkerhet att göra rätt. 

Möjligt att genomföra teststämma

För de som önskar finns möjligheten att ha en teststämma innan den riktiga för att känna på verktyget. Något som BRF Kemisten i Umeå gjorde när de använde tjänsten för sin förening med 235 lägenheter.

– Det hjälpte väldigt mycket eftersom vi då kunde förklara hur appen fungerade, och lösa eventuella problem innan den riktiga stämman, säger Christoffer Sjölund, ledamot i styrelsen.

Han konstaterar att appen är lätt att hantera som administratör. Att det gick att ladda upp de röstberättigade från fil var enligt honom nödvändigt för att slippa skriva in flera hundra personer. 

– Appen är enkel att använda och verkar ha utvecklats för att folk ska undvika att kunna klicka fel. Det känns väldigt tryggt. 

Läs om hur din förening skaffar tjänsten Digital stämma 

Det här är Riksbyggens tjänst ”Digital stämma”

*Efter en tillfällig lagändring den 18 maj är det tillåtet att genomföra föreningsstämma digitalt, i kombination med möjlighet till fysisk närvaro eller poströstning.

*Riksbyggen har tagit fram tjänsten ”Digital stämma”, delvis påskyndat av coronautvecklingen men också för att svara upp mot  behov de identifierat hos sina kunder. 

* Alla handlingar, dagordning, årsredovisning och motioner finns i en app. Samtliga beslut och omröstningar görs i tjänsten. 

* Kamera, mikrofon, internetuppkoppling och BankID är allt som krävs för att få tekniken att funka.

*Det finns tre olika varianter av Digital stämma; Bas, Grund och Premium. Vid Bas sköter föreningen själv all administration, vid Grund ansvarar Riksbyggen för administration inför, under och efter stämman och vid Premium ingår även en sekreterare vid stämman. 

*När många bostadsrättsföreningar haft bokslut börjar de planera för vårens föreningsstämma. De flesta stämmor äger rum i april och maj.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?