Samsung fortsatt etta inom smartphones

Samsung var fortsatt den största leverantören av smartphones under förra året, enligt analysföretaget Strategy Analytics.

Det sydkoreanska bolaget sålde totalt 308,5 miljoner Galaxy-enheter, vilket kan ställas mot närmaste rivalen Apple och dess försäljning av 215,5 miljoner iPhones under samma period.

Tredje- och fjärdeplatsen intog Huawei med sin mobilserie av varumärkena Honor och Ascend. Dessa såldes i 72,7 respektive 65,7 miljoner upplagor.

Xiaomi placerade sig femma med 46,4 miljoner enheter.

Värt att tillägga i detta sammanhang är att Apples mobiler är betydligt mer lönsamma. Silicon Valley-jättens rörelsemarginal för dess iPhones uppgick till 32,4 procent under 2016. Det går att jämföra med 11,6 procent för Samsungs mobilenhet.

Vad gäller de kinesiska mobilföretagen fortsätter de att ta marknadsandelar med hjälp av prisvärda smartphones. Den aggressiva tillväxttaktiken uppges dock hålla lönsamheten på låga nivåer och källor tillägger att bolagen är i behov av att rusta upp sina smartphones inom premiumsegmentet ifall de vill kunna utmana Samsung och Apple på allvar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?