1515

Sämre jobbmarknad i norr och söder

Jobbutsikterna i norr och söder rasar. Däremot är arbetsgivarna kring Stockholms- och Uppsalaregionen fortsatt optimistiska.

En het arbetsmarknad är möjligen på väg att svalna, enligt bemanningsföretaget Manpowers återkommande kvartalsmätningar.

Det är fortfarande fler arbetsgivare som räknar med att behöva anställa under andra kvartalet än att dra ner personalstyrkan. Men skillnaden har minskat jämfört med hur prognoserna såg ut inför inledningen av året.

Arbetsgivarna i fyra av sex regioner i Sverige tror på fler jobb, där östra Götaland och trakterna i och kring Stockholm och Uppsala sticker ut som de mest positiva.

Men i Norrland dyker arbetsgivarnas förväntningar. Där bedömer betydligt fler företagare att det behövs färre anställda än tvärtom. Enligt Manpowers mätningar är det den historiskt lägsta noteringen. Även i Skåne ser arbetsmarknaden ut att dyka.

Branschvis är det gruvnäringen som ser mest pessimistiskt på personalbehovet. Det är heller inget drag i tillverkningsindustrin, medan arbetsgivarna i jordbruket och i krog- och hotellnäringen säsongmässigt behöver mer arbetskraft. Även i byggsektorn är behovet av personal fortsatt stort.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?