ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Sampo och Nordic Capital lägger bud på Nordax

Riskkapitalbolaget Nordic Capital och Nordea-ägaren Sampo lägger ett gemensamt bud på Nordax och betalar 60 kronor per aktie.

Det värderar nischbanken till nästan 6,7 miljarder kronor.

Budet motsvarar en premie på 15 procent gentemot stängningskursen på onsdagen. Nordic Capital och Sampo är konsumentkreditbankens två största ägare, efter att de köpte in sig i oktober. Då handlades aktien under 45 kronor. Med torsdagens bud inräknat kan nu övriga ägare räkna hem en avkastning på 35 procent sedan duon gjorde entré för fyra månader sedan.

Tillsammans har Nordic Capital och Sampo över 30 procent av aktierna, vilket innebär att budet är formulerat som ett så kallat budpliktsbud. En skillnad mot ett vanligt utköpsbud är att duon inte kan villkora erbjudandet med standardvillkoret om att man måste nå 90 procents acceptans för att det ska gälla.

Mats Qvibergs investmentbolag Öresund tillhör den skara ägare som redan accepterat budet. Totalt har ägare till 19 procent accepterat vilket innebär att Nordic Capital och Sampo kontrollerar knappt hälften av aktierna.

"Segmentet med konsumentkrediter är intressant. Vi tror mycket på digitalisering vilket i det här fallet betyder att ta fram bättre kundlösningar. Nordax har fortfarande mycket manuella processer. Vi tror att det går att använda stordata på ett bättre sätt för att förbättra kundupplevelsen och få bättre skalbarhet i bolaget", säger Kristoffer Melinder, managing partner på Nordic Capitals rådgivningsbolag.

Senaste halvåret har fallande bostadspriser varit ett stort tema i Sverige. Historiskt har fallande bopriser följts av fallande byggkonjunktur.

Ni känner inte att ni köper in er strax före en inbromsning i ekonomin?

"Vi är inga makroekonomer, men vi har noterat att bopriserna fallit. Det är bara en trend bland flera och i stort går svensk ekonomi på högvarv med låg arbetslöshet och en exportindustri som har goda vinster. Byggsektorn svarar för omkring 20 procent av investeringarna i svensk ekonomi, medan industrin svarar för 60 procent - och industrin går bra. Det finns andra drivkrafter i ekonomin än bostadspriser."

Nordic Capital har varit högaktiva i finanssektorn. I somras sålde man betaltjänstföretaget Bambora för 14 miljarder och man har sedan tidigare börsnoterat Resurs Bank och är största ägare i skuldhanteringsföretaget Intrum.

Kommer vi få se fler strukturaffärer i sektorn?

"Vi har redan gått in ganska tungt i sektorn, så för vår del har vi nog nu hittat de bolag vi vill investera i och satsa på."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer