1515

Samordnare för sjukförsäkring utses

Stödet för personer som är sjukskrivna måste förbättras och myndigheter måste samarbeta bättre för att förhindra att sjukskrivna faller mellan stolarna, anser socialminister Annika Strandhäll (S).

Bild:TT

Regeringen har kritiserats, bland annat av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, för hur sjukskrivna blir av med sin sjukpenning eftersom Försäkringskassan klassar dem som arbetsdugliga. Mycket kritik har också riktats mot Försäkringskassans tolkning av vad som kallas normalt förekommande arbete.

På DN Debatt presenterar socialminister Annika Strandhäll ett antal åtgärder för att förbättra sjukförsäkringen. Bland annat en utredning för att se över hur Försäkringskassan bedömer personers arbetsförmåga. Regeringen vill också att Försäkringskassans beslut ska bli mer begripliga.

"Det finns delar av försäkringen som varit problematiska under ganska lång tid. Tillämpningen av normalt förekommande arbete har ju varit under debatt i princip ända sedan den kom på plats", säger Strandhäll till TT.

Vidare anser Strandhäll att alla aktörer runt omkring en person som är sjukskriven, exempelvis Försäkringskassan och sjukvården, inte samarbetar tillräckligt bra.

"En brist är att våra aktörer, alltså myndigheter och organisationer, inte samarbetar tillräckligt bra. Det är jag beredd säga rakt upp och ned. Och då kommer människor i kläm."

En annan åtgärd från regeringen är därför att tillsätta en nationell samordnare. Syftet är att undvika så kallad stuprörsproblematik - att sjukskrivna hamnar mellan stolarna i alla kontakter med arbetsgivare, vården, Försäkringskassan och andra aktörer.

"Samordnaren ska ha ett helikopterperspektiv och titta på hur verkligheten ser ut i dag och se på processen med den enskilde medborgaren i centrum. Den senaste tiden har vi sett en uppenbar stuprörsproblematik."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?