1515
Annons

Salvini antyder öppning i budgetbråk med EU

Italiens biträdande premiärminister Matteo Salvini antyder att regeringen är beredd att justera sitt mål för budgetunderskottet nästa år. Det skulle kunna bana väg för förhandlingar mellan Rom och Bryssel.

Foto:Mohamed Ben Khalifa

EU-kommissionen öppnade i veckan för att inleda en process som kan sluta med sanktioner mot regeringen i Rom.

”Jag tror inte att någon sitter fast i det”, svarar Salvini på en fråga om huruvida målet på 2,4 procent av BNP är orubbligt.

”Om det finns en budgetplan som får landet att växa kan underskottet vara 2,2 eller 2,6 procent, decimalerna är inte inga problem. Problemet är att vara seriös och konkret”, sade Salvini, partiledare för Lega.

Samtidigt vill Legas regeringspartner Femstjärnerörelsen undvika en konfrontation med EU-kommissionen, enligt en partikälla, som säger att partiet försvarar "medborgarna och inte siffrorna".

Rom riskerar att bli föremål för en särskild disciplinprocess som kan leda till böter eftersom regeringen lagt en expansiv budget för nästa år där underskottet tillåts stiga till 2,4 procent trots att statsskulden redan uppgår till gigantiska 131 procent av BNP.

Regeringen vill öka upplåningen för att kunna uppfylla löften om sänkt pensionsålder, samhällslön och vissa skattesänkningar. Satsningarna försvaras med att ökad konsumtion kommer att driva på tillväxten – en optimism som EU-kommissionen inte delar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?