När Arbetsmiljöverket gjorde oannonserade kontroller av hoverboards visade det sig att tio av 13 inte håller måttet.
TT
Hoverboard eller cykel?Bild:TT/Arkiv
Bristerna gäller bruksanvisning, CE-märkning och EG-försäkran. Kontrollerna skedde hos åtta stora butikskedjor i Stockholmsområdet.
"Vi har nu förbjudit butikskedjorna att sälja produkterna som inte uppfyller kraven", säger Monica Torgrip, enhetschef på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.
TT
Innehåll från Malung-Sälens kommunAnnons
”Jämställdhet ska vara en självklarhet i kommunkommunikation”
Frida Liljequist, kommunikations- chef på Malung-Sälens kommun.
Kommunikationschefen Frida Liljequist i Malung-Sälens kommun vill att jämställdhet ska genomsyra hennes arbete. ”Mitt mål är att utveckla hur man ser på kommunen och göra det arbetet så bra jag kan”, säger hon.
Våren 2019 började Frida Liljequist som kommunikationschef på Malung-Sälens kommun. Med en bakgrund inom public service och SVT kändes valet att gå in i kommunikationsvärlden inom offentlig sektor som ett naturligt steg i karriären.
– Det var självklart en utmaning att ”byta sida” som en del kallar det, men jag ser det inte riktigt på det viset. Snarare tar jag med mig mina erfarenheter och perspektiv in i den kommunala världen och mitt mål är att utveckla den och göra den bättre i den mån jag kan, säger Frida Liljequist.
Kommunikationsenheten i Malung-Sälens kommun består enbart av rollen som kommunikationschef, vilket innebär att Frida arbetar både strategiskt och operativt. Det handlar om att aktivt jobba för att förvaltningarna ska ha en gemensam syn på kommunens varumärke, men uppdraget innebär också att hjälpa de kommunala enheterna att välja rätt kanal vid rätt tidpunkt för den information de vill nå ut med och gör informationen begriplig, korrekt och enhetlig.
– Just att kunna prioritera bland kommunikationsinsatserna har verkligen satts på sin spets nu under coronapandemin, eftersom de dagliga uppgifterna till viss del har åsidosatts på grund av pandemin, säger Frida Liljequist.
Jämställdhet är en viktig fråga för Frida och hennes ambition är att den ska genomlysa i kommunens kommunikationsarbete.
En jämställd kommunkommunikation utmanar normer och värderingar
– Det kan till exempel handla om en relativt enkel sak som vilka bildval vi gör till våra budskap, vem det är som syns i våra kanaler, vilka citat och uttalanden som kommunpolitiker och tjänstemän gör och om kvinnor får uttala sig i samma utsträckning som män, berättar Frida Liljequist.
– För mig innebär jämställd kommunikation också att man försöker jobba bort gamla föreställningar om typiskt kvinnligt och manligt. På så sätt strävar vi efter en jämställd samhällsservice och kommunens verksamheter kvalitetssäkras så att de svarar mot båda könens behov och villkor.
Malung-Sälens kommun har en relativt jämn fördelning mellan kvinnliga och manliga chefer och på förvaltningschefensnivån är det fler kvinnliga chefer än manliga. Genom att jämställdhetsintegrera kommunens kommunikation kan normer och värderingar förändras och utmanas, som exempelvis vilka frågor som lyfts, vilket arbete som berättas om, vem som tilltalas och vems verklighet som speglas i de budskap som formas.
Om Malung-Sälens kommun
Malung-Sälens kommun är en av Dalarnas mest företagsamma kommuner. Sälenfjällen är norra Europas största vintersportdestination med en ständigt växande fjällnäring med en årlig omsättning på ungefär tre miljarder kronor. Traditionellt har kommunen dominerats av sport-, skinn-, trävaruindustri och skogsbruk, men i dag ökar företag inom bland annat branscherna byggindustri, handel och transport.