Annons

Säljer nästan allt på två veckor – ”det är väldigt riskfyllt”

LÖDERUP. Halloween börjar här. I skånska Löderup har 1.500 ton pumpor skördats inför årets läskigaste högtid. Samtidigt växer intresset för matpumpor med den vegetariska trenden.

Foto:Lars Jansson
Foto:Lars Jansson
Foto:Lars Jansson

Pumpatraditionen kring halloween sägs visserligen härstamma från 1800-talets USA. Men numera inleds det svenska halloween-firandet här, på fälten runt skånska Löderup. På 56 hektar mark odlar Leif Nilsson mellan 1.500 och 2.000 ton pumpor varje år, där drygt 70 procent säljs som prydnadspumpor i matbutikerna inför halloween. 

”Det är enormt mycket kapital som ska omsättas på bara några veckor, vilket gör det väldigt riskfyllt. Så egentligen är det ju vansinne att odla pumpor”, säger Leif Nilsson, som driver Kåseberga Lantbruk och Boställets Grönsaker. 

Vädret står för den i särklass största risken. För två år sedan försämrade regnet kvaliteten, i fjol var det för torrt. Och varje år när höstkylan närmar sig kan frosten spränga sönder pumporna över en natt.

”I år kom frosten innan vi hade skördat klart, så den tog en del. Men årets skörd ser ändå ut att bli bra”, säger han.

Leif Nilsson räknar med att omsättningen i år klättrar till över 7 Mkr. Men procentuellt är det matpumporna som ökar starkast. På fälten växer nämligen 50 olika sorter, och bland dessa har ätbara sorter som spaghettipumpa och butternutpumpa blivit allt mer populära i de svenska köken. 

”Dels tror jag att det är många nysvenskar som är vana vid att laga pumpa, som tagit med sig mattraditionen hit. Och allt fler letar också efter vegetariska alternativ till kött. Butternut kan du bara skiva och steka som den är, kryddad med lite chiliflakes. Och spagettipumpan har ett kul, trådigt kött.”

Det var faktiskt precis så det började för 30 år sedan. Lantbrukaren Leif Nilsson, som då odlade mer traditionella grödor som spannmål och sockerbetor, fick en beställning på spagettipumpor till en restaurang. Efter det tog pumporna successivt över. 

”Vi får det bästa ekonomiska utbytet med pumporna och även volymmässiga fördelar med allt från utsäde till frakter när vi satsar på en sak och blir stora. Dessutom är det ju en väldigt rolig produkt att arbeta med, där man kan vara med och påverka. Det kan man inte med spannmål på samma sätt.”

Verksamheten utvecklas ständigt. Numera tvättas alla pumpor innan leverans, och med specialanpassat emballage för de olika kunderna och en stenhård logistik vill man underlätta för butiksledet så mycket som möjligt.

”Det är ju en väldigt skrymmande produkt, och lådorna ska kunna rulla direkt ut på butiksgolvet. Jag hoppas att det här kan ge oss konkurrensfördelar på marknaden.”

Via företaget Grönsaksmästarna hamnar majoriteten av prydnadspumporna i landets Ica-butiker, där Leif Nilssons matpumpor också är en del av det stående sortimentet. En betydligt mindre del av skörden hamnar i den egna gårdsbutiken i Löderup utmed Österlenvägen.

”Men det är en viktig marknadsundersökning. Här kan vi testa olika sorter och vi ser vad som funkar och inte. Dessutom har det blivit något av ett utflyktsmål för många barnfamiljer”, säger han.  

Nyligen har företaget också investerat i en stor lageranläggning på gården, med målet att sprida säsongen över lite fler månader.

”Här lagrar vi matpumpor och målet är att vi ska kunna leverera till matbutiker och grossister ända fram till april. Annars importeras ofta de pumporna under vintertid. Men det gäller att hålla både temperatur och luftfuktighet på rätt nivå för att det ska lyckas, och det är lite mer komplicerat än vad jag trodde när vi började.”

Leif Nilsson är å andra sidan van vid att testa nya vägar. När halloween började slå igenom i Sverige under 1990-talet importerades pumporna till Sverige från bland annat Spanien och Portugal. Nu är så gott som allt svenskodlat – med pionjären Leif Nilsson och Kåseberga Lantbruk som en av de absolut största aktörerna.

”Vi har fått lära oss allt från grunden den hårda vägen, och hela tiden testat oss fram vad som funkar och inte. Jag behöver inte läsa deckare. Jag får spänning så det räcker här.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?