1515
Annons

Sålde sitt Gasellbolag på sex veckor: ”Känslomässig berg- och dalbana”

Pandemin gav raketbränsle till matchningsbolaget Karriärkonsulten som på två år gått från 15 till 80 anställda. Superspurten gjorde företaget högvilt som förvärv efter tio år av organisk tillväxt. 

”Steget var enormt”, kommenterar grundaren och vd:n Camilla Hermelin försäljningen.

Camilla Hermelin sålde sitt livsverk Karriärkonsulten på rekordtid. ”Det var en känslomässig berg- och dalbana”, säger hon.
Camilla Hermelin sålde sitt livsverk Karriärkonsulten på rekordtid. ”Det var en känslomässig berg- och dalbana”, säger hon.Foto:Joey Abrait, Jesper Frisk

I december förra året var entreprenören Camilla Hermelin en av de nominerade till Årets kvinnliga gasell. Två månader senare sålde hon sitt livsverk efter något av en rekordkort förvärvsprocess, som från första mötet till överlåtelsedagen tog sex veckor – trots en grundlig och omfattande genomgång av verksamheten.

”Det är lätt att bli uppäten av processen, så allra viktigast är att verksamheten kan fortsätta som vanligt”, säger hon till Di och tillägger att hon delegerade ansvar i ledningsgruppen och tog hjälp av en förvärvsexpert på en advokatbyrå.  

Pandemin blev något av en superväxel för företaget som på två år gått från 15 till 80 anställda. Ytterligare nya medarbetare börjar kommande veckor. 

Via Arbetsförmedlingen flödar en allt bredare ström av jobbsökande till verksamheten. Hittills har man förmedlat över 3.000 anställningar, en siffra som i princip uppdateras dagligen. 

Tre år efter starten blev Karriärkonsulten uppvaktad av ett riskkapitalbolag som då fick nobben. Sju år senare, strax före jul förra året, kom hon i kontakt med förvärvsbolaget Storskogen STOR B -1,86% Dagens utveckling som snabbt signalerade intresse för bolaget. 

Hur kommer det sig att du valde att sälja?
”Vi hade pratat om det fram och tillbaka på styrelsemöten sedan några år tillbaka. Det har alltså varit på tapeten och nu uppstod rätta tillfället. Allt stämde.”

Vad hade du för krav på den nya ägaren?
”Att verksamheten skulle fortsätta som vanligt, inga medarbetare skulle påverkas. Vi har byggt upp en företagskultur och ett arbetssätt som gör att vi kan matcha arbetssökande effektivt.”

Företaget har vuxit organiskt sedan start. Fram till överlåtelsen ägde Camilla Hermelin 90 procent av aktierna, hennes bror resterande andel. 

Var det svårt att släppa ifrån sig ägandet?
”Det har varit en otrolig känslomässig berg- och dalbana. Steget var enormt. Men när jag kom till insikten att dörrar öppnas för företaget som jag inte själv kan öppna var beslutet inte så svårt att fatta.”

”I det läge vi är i nu var det rätt för Karriärkonsulten att flytta hemifrån – och Storskogen känns som rätt hem”, säger hon vidare och syftar på karriärmöjligheterna inom koncernen som kommer de arbetssökande till del. 

Så fort parterna var överens om affären drog tre parallella processer igång: en finansiell, en juridisk och en operationell genomlysning av bolaget. En advokat kopplades in i alla delar, även i värderingen. 

”Vi hade koll på avtal, processer och arbetsmetoder, vilket var guld värt. Vi har också gjort kvalitetsutvärderingar och kunde visa att vi fått högsta betyg i Arbetsförmedlingens resultatmätningar”, säger Camilla Hermelin.  

Hur mycket jobb innebar försäljningen för dig?
”Första veckorna var det ett heltidsarbete”, säger hon och understryker: 

”För en entreprenör betyder heltid att man kör järnet dygnet runt. Därför är det viktigt att familjen är med och förstår att man behöver gå in i tunneln.”

Var ni eniga om prislappen?
”Värderingen baserades på bolagets tidigare resultat och en multipel på det. Det var ingen utdragen förhandling, bägge parter tyckte att den var rimlig.”

Vad har du för framtidsplaner?
”Jag är delägare i det matchningsföretag som nu är Karriärkonsultens moderbolag, så min drivkraft att fortsätta som vd finns kvar. Hade jag varit 20 år äldre kanske jag skulle ha resonerat annorlunda.”

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?