Annons

Säkerhetsproffset: Här är ligornas nya mål

Flerfaldiga Gasellbolaget och börssuccén Tempest Security är ett tydligt bevis på att säkerhet är en av de främsta tillväxtbranscherna just nu. 

Andrew Spry, grundare och vd för Tempest Security: ”Ju mer vi handlar på nätet desto mer kommer dyrbara produkter att hanteras i olika led och någonstans där kommer kriminella att hitta svaga länkar.”
Andrew Spry, grundare och vd för Tempest Security: ”Ju mer vi handlar på nätet desto mer kommer dyrbara produkter att hanteras i olika led och någonstans där kommer kriminella att hitta svaga länkar.”Foto:Joey Abrait/TT

Aktiekursen i Tempest Security har fördubblats det senaste året i takt med att bolaget nu börjat visa svarta siffror efter en tid av stark tillväxt som skett på bekostnad av lönsamheten.

Riskpaletten har breddats ordentligt för både företag, myndigheter och samhället i stort de senaste åren med upplevd ökad otrygghet, it-säkerhetsrisker, terrorhot, geopolitiska risker och nu senast alla nya risker som en pandemi för med sig.

Tempest Securitys vd och grundare Andrew Spry började sin säkerhetskarriär redan under studietiden med att han jobba extra som dörrvakt medan han pluggade på universitetet vilket så småningom ledde fram till att han grundade ett eget bevakningsbolag. Efter några olika turer i branschen startade han om med det som i dag är Tempest Security med drygt 500 anställda och en omsättning kring 300 miljoner kronor.

Sedan starten har Tempest utökat den traditionella bevakningen med ytterligare tre verksamhetsområden; tekniska säkerhetslösningar, en larmcentral samt särskilda tjänster som inbegriper personskydd, bakgrundskontroller och så vidare. I dag är bolaget bland de få i branschen som är verksamt inom alla dessa säkerhetsområden. 

Säkerhetsbranschen beskriver han som den inte mest förändringsbenägna.

Andrew Spry.
Andrew Spry.Foto:Joey Abrait

”Det har så oerhört länge pratats om att det ska gå från manuell bevakning till teknisk övervakning. Men säkerhetsindustrin är väldigt konservativ och har formats mycket av de ledande bolagen Securitas och Abab som satte normen för vad säkerhet och bevakning är.”

Men inte heller kunderna har varit särskilt snabba på att efterfråga nya lösningar.

”Nej, detsamma gäller på beställarsidan där det varit en ganska homogen grupp som suttit som säkerhetschefer och som arbetat som de alltid gjort med fysisk säkerhet.”

Men nu tycker sig Andrew Spry ana ett skifte. 

”Vi har många kunder inom tech och där är säkerhetscheferna unga tekniker och civilingenjörer snarare än äldre poliser eller militärer och de har en helt annan syn på hur säkerhetslösningar ska vara och utformas.”

”Jag tror vi kommer att få se ett snabbare skifte de kommande åren från traditionella väktartjänster mot automatiserade och digitaliserade tjänster, det är där vi ser den stora tillväxten framöver.”

På innovationsspåret ser han kameraövervakning som det absolut mest spännande den närmaste framtiden. 

”Inte kameratekniken i sig utan de intelligenta analyser vi kan göra och med till exempel ansiktsigenkänning följa beteendemönster som ur ett säkerhetsperspektiv är väldigt intressant och värdefullt. Så artificiell intelligens, AI är en stor del av framtiden för oss.”

Tempest Security jobbar just nu också med ett projekt tillsammans med ett innovationsföretag där man med infraröda kameror kan detektera kroppstemperatur med 0,1-gradig avvikelse. Tidigare har det snarare handlat om möjligheter att mäta en avvikelse på hela grader. 

”I och med coronapandemin kommer det att röna ett stort intresse hos våra kunder”, tror Andrew Spry.

Han ser också framför sig att fysisk säkerhet och informationssäkerhet kommer närmare varandra vilket blir nödvändigt för att kunna möta de helt förändrade säkerhetsutmaningarna i dag med till exempel duty of care, företagens omsorgsplikt gentemot sina anställda även när de jobbar hemifrån eller är ute och reser.

”Vår larmcentral har vi stöpt om till att vara mycket mer än bara larmverifiering. Vi arbetar mycket mer kameraövervakning och med att följa kundernas medarbetare på resor med hjälp av geofencing till exempel.”

En sektor som kommer att möta ökade säkerhetsbehov den närmaste tiden är logistikfastigheter och budfirmor, tror Andrew Spry och motiverar det med utvecklingen inom den kriminella världen.

”En gång i tiden rånades banker, men bankerna blev bättre på att skydda sig. Då gick man över till att råna värdetransporter som också förbättrade sin säkerhet. Då blev valutahandlare som Forex nästa offer för rånvågen. Kriminaliteten flyttar sig till det minsta motståndet. Och ju mer vi handlar på nätet desto mer kommer dyrbara produkter att hanteras i olika led och någonstans där kommer kriminella att hitta svaga länkar.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?