1515

Säkerhetsproffset: Här är ligornas nya mål

Flerfaldiga Gasellbolaget och börssuccén Tempest Security är ett tydligt bevis på att säkerhet är en av de främsta tillväxtbranscherna just nu. 

Andrew Spry, grundare och vd för Tempest Security: ”Ju mer vi handlar på nätet desto mer kommer dyrbara produkter att hanteras i olika led och någonstans där kommer kriminella att hitta svaga länkar.”
Andrew Spry, grundare och vd för Tempest Security: ”Ju mer vi handlar på nätet desto mer kommer dyrbara produkter att hanteras i olika led och någonstans där kommer kriminella att hitta svaga länkar.”Foto:Joey Abrait/TT

Aktiekursen i Tempest Security har fördubblats det senaste året i takt med att bolaget nu börjat visa svarta siffror efter en tid av stark tillväxt som skett på bekostnad av lönsamheten.

Riskpaletten har breddats ordentligt för både företag, myndigheter och samhället i stort de senaste åren med upplevd ökad otrygghet, it-säkerhetsrisker, terrorhot, geopolitiska risker och nu senast alla nya risker som en pandemi för med sig.

Tempest Securitys vd och grundare Andrew Spry började sin säkerhetskarriär redan under studietiden med att han jobba extra som dörrvakt medan han pluggade på universitetet vilket så småningom ledde fram till att han grundade ett eget bevakningsbolag. Efter några olika turer i branschen startade han om med det som i dag är Tempest Security med drygt 500 anställda och en omsättning kring 300 miljoner kronor.

Sedan starten har Tempest utökat den traditionella bevakningen med ytterligare tre verksamhetsområden; tekniska säkerhetslösningar, en larmcentral samt särskilda tjänster som inbegriper personskydd, bakgrundskontroller och så vidare. I dag är bolaget bland de få i branschen som är verksamt inom alla dessa säkerhetsområden. 

Säkerhetsbranschen beskriver han som den inte mest förändringsbenägna.

Andrew Spry.
Andrew Spry.Foto:Joey Abrait

”Det har så oerhört länge pratats om att det ska gå från manuell bevakning till teknisk övervakning. Men säkerhetsindustrin är väldigt konservativ och har formats mycket av de ledande bolagen Securitas och Abab som satte normen för vad säkerhet och bevakning är.”

Men inte heller kunderna har varit särskilt snabba på att efterfråga nya lösningar.

”Nej, detsamma gäller på beställarsidan där det varit en ganska homogen grupp som suttit som säkerhetschefer och som arbetat som de alltid gjort med fysisk säkerhet.”

Men nu tycker sig Andrew Spry ana ett skifte. 

”Vi har många kunder inom tech och där är säkerhetscheferna unga tekniker och civilingenjörer snarare än äldre poliser eller militärer och de har en helt annan syn på hur säkerhetslösningar ska vara och utformas.”

”Jag tror vi kommer att få se ett snabbare skifte de kommande åren från traditionella väktartjänster mot automatiserade och digitaliserade tjänster, det är där vi ser den stora tillväxten framöver.”

På innovationsspåret ser han kameraövervakning som det absolut mest spännande den närmaste framtiden. 

”Inte kameratekniken i sig utan de intelligenta analyser vi kan göra och med till exempel ansiktsigenkänning följa beteendemönster som ur ett säkerhetsperspektiv är väldigt intressant och värdefullt. Så artificiell intelligens, AI är en stor del av framtiden för oss.”

Tempest Security jobbar just nu också med ett projekt tillsammans med ett innovationsföretag där man med infraröda kameror kan detektera kroppstemperatur med 0,1-gradig avvikelse. Tidigare har det snarare handlat om möjligheter att mäta en avvikelse på hela grader. 

”I och med coronapandemin kommer det att röna ett stort intresse hos våra kunder”, tror Andrew Spry.

Han ser också framför sig att fysisk säkerhet och informationssäkerhet kommer närmare varandra vilket blir nödvändigt för att kunna möta de helt förändrade säkerhetsutmaningarna i dag med till exempel duty of care, företagens omsorgsplikt gentemot sina anställda även när de jobbar hemifrån eller är ute och reser.

”Vår larmcentral har vi stöpt om till att vara mycket mer än bara larmverifiering. Vi arbetar mycket mer kameraövervakning och med att följa kundernas medarbetare på resor med hjälp av geofencing till exempel.”

En sektor som kommer att möta ökade säkerhetsbehov den närmaste tiden är logistikfastigheter och budfirmor, tror Andrew Spry och motiverar det med utvecklingen inom den kriminella världen.

”En gång i tiden rånades banker, men bankerna blev bättre på att skydda sig. Då gick man över till att råna värdetransporter som också förbättrade sin säkerhet. Då blev valutahandlare som Forex nästa offer för rånvågen. Kriminaliteten flyttar sig till det minsta motståndet. Och ju mer vi handlar på nätet desto mer kommer dyrbara produkter att hanteras i olika led och någonstans där kommer kriminella att hitta svaga länkar.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?