1515
Annons

Säkerhetsexperter: ”Det mest säkra valet i Förenta staternas historia”

”Det mest säkra valet i Förenta staternas historia.”

Så beskriver en lång rad högt uppsatta säkerhetsansvariga inom amerikanska myndigheter förra veckans val och går därmed mot president Donald Trump.

Foto:Mike Simons

Uttalandet från bland andra cybersäkerhetsansvariga inom departementet Homeland security och politiker med ansvar för rösträknandet fortsätter med att slå fast att:

”Det finns inga bevis för att något valsystem har raderat eller tappat bort röster, ändrat röster eller att oegentligheter på något annat sätt har förekommit.”

Undertecknarna i det gemensamma uttalandet skriver att det kommer att ske omräkning av röster i de delstater där resultatet är mycket jämnt, och att det finns pappersbevis för varje lagd röst i presidentvalet, vilket gör att alla eventuella misstag eller fel kommer att rättas.

”Vi vet att det förekommer flera ogrundade påståenden och möjligheter för desinformation om valprocessen men vi kan försäkra er om att vi har yttersta förtroende för säkerheten och integriteten i vårt valsystem och det borde ni också ha”, skriver de.

Uttalandet kommer bara timmar efter det att Christopher Krebs, chef för den myndighet som är ansvarigt för cybersäkerhet i USA, Cisa, enligt nyhetsbyrån Reuters sagt att han är rädd att sparkas från sin post av Donald Trump. Presidenten sägs inte ha uppskattat myndighetens försök att slå tillbaka mot den desinformation som bland andra Trump anklagas för att sprida.

Krebs vicechef Bryan Ware avgick sent på torsdagen och enligt The New York Times är flera medarbetare på Cisa oroliga för att förlora sina jobb. 

Trump twittrade tidigare under dagen att en tillverkare av rösträkningsmaskiner hade ”förstört” 2,7 miljoner röster, som alla gick till honom, och dessutom sett till att hundratusentals andra Trumpröster räknats till utmanaren Joe Bidens fördel. Det har inte lagts fram några bevis för detta.

I Pennsylvania, en av de delstater som har hamnat i fokus i fuskanklagelserna, har advokater som företräder valgeneralen i delstaten uppmanat en domare vid en federal domstol att avvisa en stämningsansökan från Trumps kampanjstab.

Under fredagsmorgonen ledde Biden med 55.0000 röster i Pennsylvania, vilket anses vara en ointaglig ledning.

Också i Georgia får Trump mothugg. Delstaten är mycket jämn och kommer inte att utropas i någon kandidats fördel förrän efter en omräkning av rösterna. Presidentens kampanj har försökt svartmåla resultatet men på onsdagen gick en tidigare republikansk senator för delstaten, Saxby Chambliss, ut och sade att det inte har förekommit några organiserade försök till valfusk och att han stöder den ansvarige för rösträknandet, Brad Raffensperger, även han republikan.


Pelosi: Ledamöter som bistod mobben bör åtalas

Folkvalda politiker i USA anklagas för att ha hjälpt upprorsmakarna att storma landets kongress.

Om det visar sig att kongressledamöter hjälpte Trumpanhängare att utföra attacken bör de åtalas, säger demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset.

Foto:Jacquelyn Martin

Några republikanska kongressledamöter pekas ut, misstänkta för att ha hjälpt upprorsmakarna. Dagen före stormningen, den 5 januari, säger sig nämligen den demokratiska ledamoten Mikie Sherrill ha sett hur kongresskollegor ledde runt grupper på ”rekognoseringsturer” i byggnaden.

”Om det faktiskt kan konstateras att kongressledamöter var medhjälpare till det här upproret, om de underlättade och stödde de brottsliga handlingarna, kan åtgärder behöva tas som går utanför kongressen, i form av åtal”, sade Nancy Pelosi, talman i representanthuset, en av kongressens två kammare, på en presskonferens på fredagen, som svar på frågan om några åtgärder kommer att vidtas mot de ledamöter som anklagas för att ha lett de misstänkta rundturerna. 

Kongressens egna poliskår utreder anklagelserna och har inte lämnat några detaljer om utredningen.

”Ärendet håller på att utredas, är det enda svar som polisens talesperson Eva Malecki ger”, rapporterar Reuters.

Spekulationerna kring att ledamöter eventuellt har varit inblandade i attacken har fått den demokratiska majoriteten att bland annat sätta upp metalldetektorer vid ingången till representanthuset, som alla måste gå igenom. Flera republikanska ledamöter har högljutt protesterat mot säkerhetsåtgärden.

Den federala polisen FBI har hittills gripit över hundra personer med koppling till stormningen och det har väckts misstankar mot att en del av upprorsmakarna tycks ha haft detaljerad kunskap om var vissa av ledamöternas kontor fanns. De hundratals demonstranterna kunde också enkelt forcera polisens avspärrningar, vilket har väckt frågetecken om säkerhetsförberedelserna. 

Internutredare vid USA:s justitiedepartement ska, tillsammans med flera andra departement och federala myndigheter som var inblandade i insatsen, utreda hur myndigheterna hanterade förberedelserna inför jättedemonstrationerna.

Fem människor fick sätta livet till i samband med angreppet mot USA:s kongress den 6 januari. Nu väntar en historisk andra riksrättsprocess för president Donald Trump, som genom sitt brinnande tal kort före stormningen anklagas för att ha uppviglat till attacken, allt för att stoppa godkännandet av den tillträdande presidenten Joe Bidens valseger.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?