1515

Säkerhetsexpert: ”Stämningen mellan Australien och Kina är hätsk”

Säkerhetspakten Aukus och ubåtsavtalet mellan Australien och USA är ett svar på Kinas ambition att dominera Asien.

Att Frankrike tas ur ekvationen beror på att landet inte är en tillräckligt stor spelare, anser Stefan Ring, militärstrategisk expert.

Australiens utrikesminister Marise Payne beklagar Frankrikes reaktion att kalla hem sin ambassadör. Amerikanska ubåten USS Missouri.
Australiens utrikesminister Marise Payne beklagar Frankrikes reaktion att kalla hem sin ambassadör. Amerikanska ubåten USS Missouri.Foto:Andrew Harnik, Chief Petty Officer Amanda Gray

I torsdags meddelade USA, Storbritannien och Australien att länderna förenats i en säkerhetspakt vid namn Aukus. Samtidigt stod det klart att USA och Australien ingått en uppgörelse bakom ryggen på Frankrike.

Affären, som ger Australien tillgång till teknik för att bygga kärnenergidrivna ubåtar, innebär att Frankrike går miste om ett tidigare avtal med Australien värt motsvarande närmare 350 miljarder kronor.

Men varför behövs Aukus, varför utesluts Frankrike och vilken effekt får det för relationen länderna emellan? 

Den huvudsakliga anledningen till pakten är Kinas försök till dominans i Asien, enligt Stefan Ring, militärstrategisk expert, tidigare verksam vid Försvarshögskolan.

”Stämningen mellan Australien och Kina är hätsk. Australien upplever att Kina flyttar fram sina positioner på ett sätt som gör att Australiens säkerhetsintressen hotas.”

Läs mer: Frankrike om ubåtspakten: Ett enormt misstag 

Från kinesiskt håll uttrycks ett starkt missnöje över att Australien fördjupar sitt militära samarbete med USA.

Den långsiktiga trenden är att västvärlden alltmer uppfattar Kina som ett hot, något Kina ser som en oroande utveckling. Det säger Björn Jerdén, chef över Nationellt kunskapscentrum om Kina (NKK) på Utrikespolitiska institutet.

”Kina upplever att USA arbetar aktivt med att övertyga sina allierade om att sluta upp bakom en hårdare linje mot Kina. Det handlar om Australien, men också om andra länder som Japan och Indien”, säger han. 

Samtidigt oroas många över Kinas agerande, inte enbart Australien, konstaterar Stefan Ring.

”Till exempel flyttar man fram sina positioner i Sydkinesiska sjön, trots att FN sagt att Kina inte har territoriell rätt till de delar av området som landet nu menar är kinesiska.”

I ett läge där ett självsäkert Kina bryter mot internationell rätt måste Australien sätta ned foten.

”Och då är inte Frankrike det land man vill hålla i hand. Landet har inte musklerna som krävs; det är ingen stor spelare i Asien”, säger Ring och fortsätter:

”USA däremot visar ett allt större intresse av att ta upp kampen mot Kina. Australien vill att USA ska involveras i att garantera australisk säkerhet.”

Vilken effekt kan det få att Australien bryter avtalet med Frankrike?

”Det är ett politiskt pris som Australien måste betala. Men man bedömer att fördelarna med att gå in i en allians med USA och inleda ett samarbete vad gäller ubåtar, är större än de nackdelar bråket med Frankrike leder till.”

Vad innebär det att Frankrike kallar hem ambassadörer från USA och Australien?

”Det är politiska markeringar. Man kan tycka att det är en överåtgärd, men just nu är känslorna starka i Paris. I långa loppet tror jag inte att det här kommer att få någon större betydelse för relationen mellan vare sig USA och Frankrike eller Frankrike och Australien”, avslutar Stefan Ring.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?