Annons

Säkerhetschefen: ”Det är en brottslighet som måste tas på allvar”

Att angripa vardagsbrott och mindre förseelser är ett viktigt steg även i arbetet mot tung och organiserad brottslighet. 

Det säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i Di TV:s Ekonomistudion. 

Foto:Björn Mattisson

”Det här är ingen nyhet för oss, vi har pratat om brottslighet och kriminella nätverk under flera år”, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, apropå den uppmärksamhet kring organiserad brottslighet som följt polisens larm om att minst ett 40-tal kriminella familjeklaner verkar i Sverige.

”Huruvida man kallar dem för klaner eller organiserade brottsnätverk eller någonting annat, det lägger vi oss inte i”, säger Per Geijer i ett samtal med Ekonomistudion i Di TV på tisdagen.

”Redan 2014 började vi se en ökning av brott och en situation som var allt svårare för polisen att hantera.” 

Per Geijer lyfter fram sambandet mellan små och stora brott. 

”Vi kan konstatera att vi har en hög utsatthet av de så kallade vardagsbrotten. De ger i sin tur utrymme för riktigt grov kriminalitet. Det är obehagligt tycker jag.”

Genom att inte ta lindrigare gärningar på allvar, som snatterier och skadegörelse, har polisen och politiker banat vägen för organiserade ligor och allvarligare brott, anser Per Geijer. 

”Man ger de kriminella frihet att röra sig på gator och torg och att göra som de vill. Det gör att brottslingar kan utveckla sin verksamhet, de tar sig större och större friheter. Det vi ser nu är ett resultat av den politik som förts under många år”, säger han.

”De kriminella grupperingarna har fått härja fritt under lång tid i Sverige.” 

Någon förbättring av läget säger sig Per Geijer inte märka. 

”Det har inte alls blivit bättre, vill jag påstå. Det finns däremot en känsla av att vi börjar vakna inom olika områden. Politiker har lite yrvaket börjat prata om det vi skrikit om i många år. Det måste vi ändå se som är positivt.” 

Per Geijer säger vidare att polisen i Sverige är duktig på att hantera tung brottslighet, och att det arbetet förstås förblir viktigt. 

”Man måste också komma till rätta med den typ av brottslighet som ligger som en våt filt över svenska företagare, men också över invånare över lag”, säger Per Geijer till Di TV.

”Det är en brottslighet som måste tas på allvar.” 

Även Anna Kinberg Batra, krönikör i Di tillika tidigare moderatledare, diskuterar frågan i Ekonomistudion. 

”Jag tycker att det är bra att ni skriver om det”, säger hon med hänvisning till Di:s artikelserie. 

”Men det här började inte i dag. Det här höll vi på med för fem år sedan och innan det också.”

Frågan om ökande brottslighet har utretts, diskuterats och gjort politiska partier arga på varandra under lång tid, påpekar hon

”Under tiden har för lite gjorts för att komma åt de här gängen.”

Anna Kinberg Batra understryker vikten av att polisen kan avlyssna telefoner samt gå in i krypterade meddelandetjänster. Både teknik och brottslighet har utvecklats, vilket ställer krav på snabb anpassning inom regelverk och lagrum. 

”Då måste lagstiftarna hinna med. I bästa fall kan det hända mer, jag hoppas det”, säger Anna Kinberg Batra.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?