1515

Säkerhetschefen: ”Det är en brottslighet som måste tas på allvar”

Att angripa vardagsbrott och mindre förseelser är ett viktigt steg även i arbetet mot tung och organiserad brottslighet. 

Det säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i Di TV:s Ekonomistudion. 

Foto:Björn Mattisson

”Det här är ingen nyhet för oss, vi har pratat om brottslighet och kriminella nätverk under flera år”, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, apropå den uppmärksamhet kring organiserad brottslighet som följt polisens larm om att minst ett 40-tal kriminella familjeklaner verkar i Sverige.

”Huruvida man kallar dem för klaner eller organiserade brottsnätverk eller någonting annat, det lägger vi oss inte i”, säger Per Geijer i ett samtal med Ekonomistudion i Di TV på tisdagen.

”Redan 2014 började vi se en ökning av brott och en situation som var allt svårare för polisen att hantera.” 

Per Geijer lyfter fram sambandet mellan små och stora brott. 

”Vi kan konstatera att vi har en hög utsatthet av de så kallade vardagsbrotten. De ger i sin tur utrymme för riktigt grov kriminalitet. Det är obehagligt tycker jag.”

Genom att inte ta lindrigare gärningar på allvar, som snatterier och skadegörelse, har polisen och politiker banat vägen för organiserade ligor och allvarligare brott, anser Per Geijer. 

”Man ger de kriminella frihet att röra sig på gator och torg och att göra som de vill. Det gör att brottslingar kan utveckla sin verksamhet, de tar sig större och större friheter. Det vi ser nu är ett resultat av den politik som förts under många år”, säger han.

”De kriminella grupperingarna har fått härja fritt under lång tid i Sverige.” 

Någon förbättring av läget säger sig Per Geijer inte märka. 

”Det har inte alls blivit bättre, vill jag påstå. Det finns däremot en känsla av att vi börjar vakna inom olika områden. Politiker har lite yrvaket börjat prata om det vi skrikit om i många år. Det måste vi ändå se som är positivt.” 

Per Geijer säger vidare att polisen i Sverige är duktig på att hantera tung brottslighet, och att det arbetet förstås förblir viktigt. 

”Man måste också komma till rätta med den typ av brottslighet som ligger som en våt filt över svenska företagare, men också över invånare över lag”, säger Per Geijer till Di TV.

”Det är en brottslighet som måste tas på allvar.” 

Även Anna Kinberg Batra, krönikör i Di tillika tidigare moderatledare, diskuterar frågan i Ekonomistudion. 

”Jag tycker att det är bra att ni skriver om det”, säger hon med hänvisning till Di:s artikelserie. 

”Men det här började inte i dag. Det här höll vi på med för fem år sedan och innan det också.”

Frågan om ökande brottslighet har utretts, diskuterats och gjort politiska partier arga på varandra under lång tid, påpekar hon

”Under tiden har för lite gjorts för att komma åt de här gängen.”

Anna Kinberg Batra understryker vikten av att polisen kan avlyssna telefoner samt gå in i krypterade meddelandetjänster. Både teknik och brottslighet har utvecklats, vilket ställer krav på snabb anpassning inom regelverk och lagrum. 

”Då måste lagstiftarna hinna med. I bästa fall kan det hända mer, jag hoppas det”, säger Anna Kinberg Batra.

 


Innehåll från UCAnnons

Rätt data bygger tillit och ekonomisk hållbarhet

Totalt finns det 400 000 överskuldsatta individer i Sverige, varav 33 000 av dem är unga personer. Att ge företag och privatpersoner tillgång till relevant och aktuell kredit- och affärsinformationsdata, och på sikt även hållbarhetsdata, är viktigt för att bygga tillit och ekonomisk hållbarhet i samhället. Via UC och Allabolag bidrar det nordiska bolaget Enento med just detta, för att underlätta både kloka affärsbeslut och minska risken för överskuldsättning hos privatpersoner.

Enentos kultur och drivkraft präglas av ett samhällsansvar. På den svenska marknaden satsar Enento och UC tillsammans med ekonomiappen Gimi och Fryshuset för att nå ut till unga vuxna med seminarier och ett digitalt utbildningsmaterial om privatekonomi som lärarna kan använda sig av. 

– Vi känner ett ansvar att proaktivt göra vad vi kan för att bidra med kunskap för hur man förebygger att hamna i en situation där man inte klarar av att betala av sina skulder. Att få unga att förstå att aktuell kreditvärdighet påverkar ens framtid, exempelvis möjligheten att ta lån till en egen bostad är därför viktigt. Det här behovet ser vi inte minst genom en undersökning från Sifo som visar att enbart 50 procent av personer mellan 18–24 år förstår sin kreditvärdighets påverkan, säger Victoria Preger, Marknadsdirektör Enento Group där UC och Allabolag ingår.

Rätt data för bra affärsbeslut 

Enento bildades som kreditbyrå 1905 i Finland i syfte att minska överskuldsättningen genom att tillhandahålla korrekt och relevant kreditdata till underlag för bra affärsbeslut. Enentos svenska verksamhet UC bildades i mitten av 1970-talet med exakt samma syfte.

– Vi drivs än idag av samma mål och syfte, det vill säga samhällsvärdet av vår affär är att tillhanda hålla korrekt och relevant data som skapar tillit och bidrar till en hållbar ekonomi för företag, privatpersoner och för samhället i stort. Vi har en nära dialog med banker, konsumenter och småföretagare och fokuserar på att möta framtidens behov genom att hela tiden utveckla nya och uppdaterade produkter, säger Victoria Preger.

Ökat tryck på små företag att hållbarhetsrapportera

Ser man till omvärldens utveckling syns bland annat två trender som påverkar hur företag gör affärer idag och i framtiden tydligt, dels handlar det om den snabba tekniska utvecklingen, dels om de senaste årens tydliga klimatförändringar. Hållbarhetsfrågan får ett allt större fokus i bank- och finanssektorn och idag är det endast börsnoterade bolag som är skyldiga att hållbarhetsrapportera. Här ser Enento tecken på ytterligare en trend där även mindre företag kommer behöva redovisa sitt hållbarhetsarbete framöver.

– Nyligen meddelade Finansinspektionen att man planerar att inkludera ett hållbarhetsperspektiv i granskningen av alla affärsmodeller och kreditrisker. Framtidens beslutsfattare på både stora och små företag kommer möta ett krav på att hållbarhetsaspekten vägs in i alla typer av affärsbeslut. Sedan tre år tillbaka erbjuder vi våra kunder på den finska marknaden en ESG rapport*, med hållbarhetsdata på andra företag. Vi vill hjälpa våra företagskunder att ta hållbara beslut också i framtiden, bland annat genom att på sikt ta vår tjänst ESG-rapporten även till den svenska marknaden, säger Victoria Preger. 

Om Enento Group

Enento Group bildades i Tampere, Finland, redan 1905 och är idag verksamma i Finland under varumärkena Asiakastieto och Emaileri, i Sverige under varumärkena UC, Allabolag och Proff, samt i Norge och Danmark under varumärket Proff. Företaget har 420 anställda och erbjuder kredit- och affärsinformationsdata till konsumenter, småföretagare, stora företag och banker. 

För mer information: www.enento.com

*ESG står får Environmental, Social and Governance.

”Att bygga tillit och ekonomisk hållbarhet” 

www.uc.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med UC och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?