Annons

Säkerhetschefen: ”Det är en brottslighet som måste tas på allvar”

Att angripa vardagsbrott och mindre förseelser är ett viktigt steg även i arbetet mot tung och organiserad brottslighet. 

Det säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i Di TV:s Ekonomistudion. 

Foto:Björn Mattisson

”Det här är ingen nyhet för oss, vi har pratat om brottslighet och kriminella nätverk under flera år”, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, apropå den uppmärksamhet kring organiserad brottslighet som följt polisens larm om att minst ett 40-tal kriminella familjeklaner verkar i Sverige.

”Huruvida man kallar dem för klaner eller organiserade brottsnätverk eller någonting annat, det lägger vi oss inte i”, säger Per Geijer i ett samtal med Ekonomistudion i Di TV på tisdagen.

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

”Redan 2014 började vi se en ökning av brott och en situation som var allt svårare för polisen att hantera.” 

Per Geijer lyfter fram sambandet mellan små och stora brott. 

”Vi kan konstatera att vi har en hög utsatthet av de så kallade vardagsbrotten. De ger i sin tur utrymme för riktigt grov kriminalitet. Det är obehagligt tycker jag.”

Genom att inte ta lindrigare gärningar på allvar, som snatterier och skadegörelse, har polisen och politiker banat vägen för organiserade ligor och allvarligare brott, anser Per Geijer. 

”Man ger de kriminella frihet att röra sig på gator och torg och att göra som de vill. Det gör att brottslingar kan utveckla sin verksamhet, de tar sig större och större friheter. Det vi ser nu är ett resultat av den politik som förts under många år”, säger han.

”De kriminella grupperingarna har fått härja fritt under lång tid i Sverige.” 

Någon förbättring av läget säger sig Per Geijer inte märka. 

”Det har inte alls blivit bättre, vill jag påstå. Det finns däremot en känsla av att vi börjar vakna inom olika områden. Politiker har lite yrvaket börjat prata om det vi skrikit om i många år. Det måste vi ändå se som är positivt.” 

Per Geijer säger vidare att polisen i Sverige är duktig på att hantera tung brottslighet, och att det arbetet förstås förblir viktigt. 

”Man måste också komma till rätta med den typ av brottslighet som ligger som en våt filt över svenska företagare, men också över invånare över lag”, säger Per Geijer till Di TV.

”Det är en brottslighet som måste tas på allvar.” 

Även Anna Kinberg Batra, krönikör i Di tillika tidigare moderatledare, diskuterar frågan i Ekonomistudion. 

”Jag tycker att det är bra att ni skriver om det”, säger hon med hänvisning till Di:s artikelserie. 

”Men det här började inte i dag. Det här höll vi på med för fem år sedan och innan det också.”

Frågan om ökande brottslighet har utretts, diskuterats och gjort politiska partier arga på varandra under lång tid, påpekar hon

”Under tiden har för lite gjorts för att komma åt de här gängen.”

Anna Kinberg Batra understryker vikten av att polisen kan avlyssna telefoner samt gå in i krypterade meddelandetjänster. Både teknik och brottslighet har utvecklats, vilket ställer krav på snabb anpassning inom regelverk och lagrum. 

”Då måste lagstiftarna hinna med. I bästa fall kan det hända mer, jag hoppas det”, säger Anna Kinberg Batra.

Innehåll från Nowaste LogisticsAnnons

TPL som elitidrott

Johan Kallin tillsammans med verksamhetschefen Ahmet Vejsa vid fotbollsplanen på Nowastes familjedag.
Johan Kallin tillsammans med verksamhetschefen Ahmet Vejsa vid fotbollsplanen på Nowastes familjedag.

Nowaste Logistics har på tio år gått från ingenstans till drivande aktör inom logistikbranschen. VD:n Johan Kallin hävdar att ett framgångsrikt företag behöver agera som en elitidrottare. Det är inte medaljer och berömmelse som är drivkraften, utan viljan att skapa nytt och utvecklas. 

Det är länge sedan Johan Kallin sprang omkring på fotbollsplanerna och gjorde allt för att vinna. Viljan att uträtta saker i ett lag finns kvar än idag, den är bara förflyttad till näringslivet och en lång karriär inom logistikbranschen. Johan är en av många inom Nowaste som börjat på lagret och plockat sig fram. 

Nowaste var i begynnelsen logistikavdelningen på Everfresh, som från Helsingborg förser hela Sverige med frukt och grönt. Logistiken blev så förfinad att avdelningen blev ett eget TPL-företag. Idag huserar stora klädföretag, bygghandlare, heminredningsjättar och många andra i de enorma terminaler som Nowaste etablerar och fyller med personal, automation och egenutvecklade systemlösningar. 

Johan Kallin har varit VD sedan 2012 och sett företaget gå från nordvästskånsk uppstickare till en aktör med ambitioner som sträcker sig över hela Europa. 

– Det blir den naturliga följden om man hela tiden frågar sig: Hur kan vi göra det här ännu bättre? Vad behöver vi tillföra och utveckla för att bli ännu en liten detalj vassare? Det är klart att man kan och ska ha mål, men färdriktning är mer intressant. Det är där fokus ska ligga, inte på att mäta sig med andra. En framgångsrik idrottare tar sig till toppen genom att ha fokus på sin egen insats, inte på vad konkurrenterna håller på med.  

– Så vi tänker själva och hittar våra egna sätt. Vi har till exempel bara egen personal, vilket inte är så vanligt. Personalens lojalitet är då hos oss och våra kunder och vi ger alla individer som vill chansen att utvecklas och utbilda sig vidare. Vi vill stimulera det egna ansvaret och viljan att visa framfötterna. Många på huvudkontoret har börjat ute på terminalerna, från projektledare till personer i ledningsgruppen. Egen personal ger oss också möjlighet att agera väldigt snabbt utifrån våra kunders skiftande behov, som ibland kommer plötsligt. Förmågan att anpassa sig snabbt har varit en framgångsfaktor. Det såg vi inte minst under pandemin när många av våra kunder snabbt behövde vässa sitt e-handelserbjudande. 

En annan grej som utmärker en framgångsrik elitidrottare är förmågan att tidigt testa nya sätt, och ofta vara först. Johan nämner några milstolpar.  

– Vi var tio år före alla andra med att lägga undan penna och papper och digitalisera lagret. I en konservativ bransch var vi först ut med kranlager och robotiserat plock. Vi stimuleras av utveckling. Det är därför vi idag kan ha ett större erbjudande än enbart TPL. Logistik i världsklass handlar om en vilja och passion för att ständigt driva utvecklingen i branschen framåt. Vi vill förändra spelreglerna och vara den som andra inspireras av. 

Om Nowaste Logistics

Nowaste Logistics har närmare 600 anställda, med 13 terminaler och huvudkontor i Helsingborg. Varje år hanterar företaget 70 miljoner kartonger till ett varuvärde som uppgår till 20 miljarder kronor. Nowaste erbjuder allt inom tredjepartslogistik men också tjänster och expertis inom IT, automation och tull. 

Läs mer på nowastelogistics.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nowaste Logistics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera