Annons

Sabuni visste inte att hon arbetade med Scanias pr-konsult

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har diskuterat sitt första politiska löfte - en elektrifieringskommission - i möten med konsulten Johan Jakobsson. Men att han skrivit en rapport åt Scania som driver frågan visste hon inte, säger hon till Sveriges Radio. 

Foto:Jack Mikrut

Svenska Dagbladet avslöjade för knappt två veckor sedan att Nyamko Sabuni ska ha medverkat till att ett förslag från public affairs-konsulten Johan Jakobsson, som hade ett uppdrag för Scania, antogs av partistyrelsen och blev den nya partiledarens första löfte till väljarna i Almedalen och senare även en del av januariavtalet. 

Samme Jakobsson var, enligt tidningen, engagerad i hennes partiledarkampanj och arbetade för att moderatledaren Ulf Kristersson skulle bli statsminister under den utdragna regeringsbildningen. 

I Sveriges Radios lördagsintervju framgår att Johan Jakobsson, som numera är chef över kommunikation och opinionsbildning på Svenskt Näringsliv, satt med i möte i den krets av partiaktiva där förslaget om en elektrifieringskommission diskuterades. 

”Jag visste inte att Johan Jakobsson hade tagit fram det här förslaget”, säger Nyamko Sabuni till SR. 

Att fordonsindustrin och eljättarna vill ha en plattform för teknikutveckling inom elektrifiering beskriver hon som en fråga hon var väl bekant med sedan sin tid på teknikkonsulten ÅF. 

”Men jag vill säga det att jag visste inte om att Johan hade skrivit en rapport och jag kände till att industrin har efterfrågat en plattform långt innan. Att Johan Jakobsson har skrivit en rapport som han har lobbat hos mig är en efterkonstruktion. Jag kommer själv från industrin och visste själv vad som pågick”, säger Nyamko Sabuni.

Hon tillbakavisar uppgifterna om att hon skulle fått ekonomiskt stöd i sin partiledarkampanj. 

”Jag har inte behövt pengar för att kampanja”, säger hon. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera