1515

Sabuni visste inte att hon arbetade med Scanias pr-konsult

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har diskuterat sitt första politiska löfte - en elektrifieringskommission - i möten med konsulten Johan Jakobsson. Men att han skrivit en rapport åt Scania som driver frågan visste hon inte, säger hon till Sveriges Radio. 

Foto:Jack Mikrut

Svenska Dagbladet avslöjade för knappt två veckor sedan att Nyamko Sabuni ska ha medverkat till att ett förslag från public affairs-konsulten Johan Jakobsson, som hade ett uppdrag för Scania, antogs av partistyrelsen och blev den nya partiledarens första löfte till väljarna i Almedalen och senare även en del av januariavtalet. 

Samme Jakobsson var, enligt tidningen, engagerad i hennes partiledarkampanj och arbetade för att moderatledaren Ulf Kristersson skulle bli statsminister under den utdragna regeringsbildningen. 

I Sveriges Radios lördagsintervju framgår att Johan Jakobsson, som numera är chef över kommunikation och opinionsbildning på Svenskt Näringsliv, satt med i möte i den krets av partiaktiva där förslaget om en elektrifieringskommission diskuterades. 

”Jag visste inte att Johan Jakobsson hade tagit fram det här förslaget”, säger Nyamko Sabuni till SR. 

Att fordonsindustrin och eljättarna vill ha en plattform för teknikutveckling inom elektrifiering beskriver hon som en fråga hon var väl bekant med sedan sin tid på teknikkonsulten ÅF. 

”Men jag vill säga det att jag visste inte om att Johan hade skrivit en rapport och jag kände till att industrin har efterfrågat en plattform långt innan. Att Johan Jakobsson har skrivit en rapport som han har lobbat hos mig är en efterkonstruktion. Jag kommer själv från industrin och visste själv vad som pågick”, säger Nyamko Sabuni.

Hon tillbakavisar uppgifterna om att hon skulle fått ekonomiskt stöd i sin partiledarkampanj. 

”Jag har inte behövt pengar för att kampanja”, säger hon. 


Innehåll från EKNAnnons

Så kan en grön garanti lyfta företagets export

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Nu lanserar statliga EKN en ny, grön kreditgaranti för att stötta exportföretag som bidrar till klimatomställningen. Garantin gör att EKN kan stå för 80 procent av bankens risk när ditt företag behöver finansiering för gröna investeringar. Så här kan du använda garantin.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

EKN:s gröna kreditgaranti är en ny lånegaranti som är riktad mot exporterande företag och deras underleverantörer. Syftet med garantin är att främja klimatinvesteringar och att stödja de framgångsrika svenska verksamheter som kan bidra till att uppfylla Parisavtalet. Vi frågade Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN, hur svenska exportföretag kan tjäna på att få en grön garanti.

– Vi har skruvat upp det här maximalt. Att EKN täcker upp till 80 procent av bankens risk för lån som ska gå till gröna investeringar gör det klart lättare för banken att kunna säga ja till företagets finansieringsbehov. Ett lån kan till exempel innebära möjligheten att utveckla nya gröna produkter eller tjänster – eller att ta sig in på en ny marknad med den befintliga verksamheten.

Exportföretag och underleverantörer

Carl-Johan Karlsson säger att garantin också kan användas för att ställa om den egna verksamheten till att bli mer klimatvänlig – och därmed mer konkurrenskraftig.

I många upphandlingar i dag efterfrågas exempelvis fossilfrihet, och det här är ju en utveckling som bara kommer att accelerera.

EKN:s gröna kreditgaranti erbjuds till företag som arbetar direkt eller indirekt med export. Det innebär att även underleverantörer till svenska exportföretag kan ansöka om garantin.

– Lånen kan till exempel handla om rörelsefinansiering, röra en specifik investering eller gå till att göra verksamheten mer klimatvänlig även på hemmaplan. Man behöver alltså inte vara en ”grön verksamhet” i dag, utan kan söka med syftet att ställa om.

EKN:s bedömningskriterier baseras på den nya EU-taxonomin som ska bidra till att uppfylla Parisavtalet, så i stora drag ska krediterna gå till något som stöttar klimatomställningen.

Hur ansöker då företag om EKN:s gröna kreditgarantier?

Banken som ansöker

– Det är företagets bank som ansöker om garantin och företaget som visar på hur projektet uppfyller kriterierna enligt den nya EU-taxonomin. Alla exportföretag och underleverantörer får gärna kontakta oss på EKN så kan vi guida både dem och banken igenom ansökningsprocessen.

Och de första gröna kreditgarantierna är redan på väg ut till svenska exportföretag.

– Vi arbetar med dem i skrivande stund och planen är att de första garantierna ska ställas ut nu under kvartal fyra. Om du och ditt företag vill göra gröna satsningar och vara med i klimatomställaningen så kontakta oss på EKN så berättar vi hur vi kan hjälpa till, säger Karl-Johan Karlsson.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?