ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sabuni: Sverige ska inte ha utsatta områden 2030

  • Nyamko Sabuni håller sitt tal på Liberalernas landsmöte i Västerås. Foto: Pontus Lundahl/TT

Liberalerna vill att Sverige inte ska ha några utsatta områden 2030.

I ett första steg vill partiet ta itu med otrygga bostadsområden.

Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni lanserade ett ”förortslyft” i sitt tal till partikollegorna på landsmötet i Västerås. Ambitionen är att landets så kallade utsatta områden ska vara borta om drygt tio år. I dag är de 60 stycken, varav 22 är särskilt utsatta.

Enligt Sabuni har politiker länge försummat människor som bor i utsatta områden.

”Parallella samhällen växer fram för att vi politiker tillåter det”, säger hon.

För att nå målet vill Sabuni se reformer inom flera områden. Det handlar om lag och ordning, skolsegregation, egen försörjning, jämställdhet och demokratiska värderingar samt tryggare bostadsområden.

”Förslagen handlar om att bryta den förslumning som utgör en grogrund för negativ utveckling. Det handlar om insatser för att minska trångboddhet och insatser som kan minska andelen mottagare av försörjningsstöd”, säger Sabuni.

Det område som partiet vill börja med är att skapa tryggare bostadsområden. En röd tråd är att stat, kommun och fastighetsägare ska samarbeta mer.

Bland förslagen finns att fastighetsägarna ska tvingas bidra ekonomiskt för att förbättra boendemiljön, kommuner ska jobba mer aktivt för att sprida bidragstagare så att inte alla koncentreras till samma stadsdel och partiet föreslår också att Skatteverket ska genomföra folkräkning i utsatta områden. Detta för att få en bild av hur många som faktiskt bor där och motverka trångboddhet, men också för att komma åt falsk folkbokföring.

”Med förortslyftet vill vi återta kontrollen över dessa områden och vi vill ha fokus på långsiktiga insatser i stället för kortsiktiga projekt, som samhället ägnat sig åt länge”, säger Nyamko Sabuni.

Hon räknar med att en del av förslagen kan hanteras inom samarbetet med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, annat ska partiet söka stöd för i riksdagen.

L har ännu inte satt en prislapp på vad förslagen kostar att genomföra.

”Men alternativkostnaden för att inte göra något är långt mycket högre”, säger L:s integrationspolitiske talesperson Robert Hannah.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer